Doma-Mikó István Kamikazek - A Busidó fiai című könyvét mutatják be április 20-án, szombat délelőtt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban, az eseményen nyílik meg a kötet címével azonos időszaki kiállítás is - közölte a múzeum közleményben az MTI-vel.
Zoom
A könyvbemutatónak és a tervek szerint az év végéig megtekinthető időszaki kiállítás megnyitójának moderátora Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztője lesz - tájékoztattak.
Doma-Mikó István Kamikazek - A Busidó fiai című regényében egy öreg kamikaze visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg az olvasók, hogy kik voltak azok a 17-26 éves japán fiatalok, akikben a hazaszeretet legyőzte az életösztönt - közölték.
A könyv írója, a füzesgyarmati kötődésű Doma-Mikó István festőművész több évtizede él Japánban, évek óta tanít egy képzőművészeti főiskolán, és 1989 őszétől - az azóta elhunyt - IV. Tupou király kinevezte a Tongai Királyság udvari festőjének. A királyi családról festett portréi és tongai tájképei a palota falát díszítik - írták.
Zoom
A festőművész 1998-tól foglalkozik kamikazekutatással. Riportokat készített az életben maradt kamikaze pilótákkal és a japán történelem prominens alakjaival. Az általa létrehozott gyűjtemény bemutatása céljából életre hívott egy múzeumot, amely 2006-ig volt nyitva Füzesgyarmaton. Doma-Mikó István 2023-ban a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumnak felajánlotta a teljes gyűjteményét, annak kezelését és kiállítások megrendezését - áll a közleményben.
Mint írták: a második világháború legtalányosabb fejleménye a japán "Tokkótai", a Különleges Támadó Alakulat, vagy közismerten a kamikazék működése. A tárlaton a kamikazekutatás eredményei, fényképek, repülőgéproncsok, személyes tárgyak, búcsúlevelek (fordítással) láthatók - közölték.
Kamikazek – A Busidó fiai című könyv megvásárolható személyesen a RepTár ajándékboltban, illetve a RepTár webshopban is. Ára: 5990 forint.