Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:15 Mészáros és Várkonyi: politikai pikantéria az álompár hátterében, avagy hogyan borul össze a Fidesz az MSZMP-vel és a Munkásőrséggel?17:55 Újraindul a dunakanyari hajózás17:40 A junta letartóztatási parancsot adott ki az ellenzéki egységkormány tagjai ellen17:17 Von der Leyen már a második generációs oltóanyagot rendeli - 1,8 milliárd adagra szóló szerződést köt a Pfizerrel17:05 Bulgáriában feladta kormányalakítási próbálkozásait a GERB, Mitov visszaadta megbízatását az államfőnek16:47 A mai napon rendeli el hétfőtől a tömeges oltást az országos tisztifőorvos16:25 Tunéziai szúrt le egy rendőrnőt "Francia"országban16:18 SZFE-ügyben működik a közösség tagja elleni erőszak: hat év letöltendőt kapott a maszkot levágni próbáló férfi16:06 16 ezer eurós "kártérítést" kap a Berlinben hisztiző néger balett-táncosnő, és még a szerződését is meg kell hosszabbítani15:36 Elindult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajó négy asztronautával a fedélzetén15:20 Navalnij hajlandó jóllakni15:09 Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy vendégre késsel támadó szakácsot14:41 Kínai nagytőke és marxista befolyás?14:22 Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen13:58 Látogathatóvá válik Mátyás szülőháza Kolozsváron - felújítás után
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus ::

Markusovszky Lajos honvédorvos is szlovák lesz - egy csonkaországi tótocska szerint

Jozo Schwarz, egy csonka honunkban élő tót ember úgy véli, Markusovszky Lajos, honvédorvos, a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Görgei Artúr orvosa, szlovák.
Ebben azért bizonyos, mert Csorbán született, amely ma „Szlovákia” területén van és Csorba község honlapján is jegyzik, hogy a község szülöttje és apja Ondrej Markusovsky evangélikus pap és anyja Zofia Medvecka volt.
Így területet elrabolva és családneveket szlovákosítva még igaz is lehetne, viszont Markusovszky Lajos Magyarországon született és élt, és szülei András és Zsófia két ősi magyar nemesi családból származtak, a Markusovszky és a Medveczky családból.

Ám Jozo Schwarz tovább folytatja: „2009-ben Opatijában (Horvátország) nyaraltam a belvárosi Opatija szállóban, amely mellett volt egy park. Séta közben találtam egy sziklát melyen ez állt: Markusovsky – Sitz. A parton, a városka közepén meg egy épület falán találtam egy emléktáblát magyar és horvát nyelven, melyen Ludovit Markusovsky neve szerepelt. Az átutazók egyike sem tudja meg, hogy Markusovsky Szlovákiához is tartozik. Itt az idő, hogy ezt helyretegyük. Két évvel ezelőtt Csorba polgármesterét is tájékoztattam az ügyről. Később ez ügyben hivatalosan felkerestem a Matica slovenska-t, a fiumei maticásokat és a külföldön élő szlovákok hivatalát is, hogy egyeztessenek ez ügyben Csorbával. Az orvosok is bekapcsolódhatnának.
A végeredmény egy Opatijában elhelyezendő emléktábla lenne horvát és szlovák nyelven (esetleg a horvát-magyar nyelvű tábla mellett), mely hangsúlyozná Ludovit Markusovsky orvos szlovákságát. A lehetőségeimhez képest, mint nyugdíjas, én is adományoznék pénzt a kivitelezéshez. Az ügy szervezője és koordinátora, úgy vélem a Matica slovenska külhoni szlovákok múzeuma lehetne. Az emléktábla leleplezése jövő év április 21-e lehetne, amikor halálának a 120-ik évfordulója lesz.”
A drótos álmodozó írása itt olvasható.
Bővebb információ Markusovszky Lajos emlékeiről itt található (pdf).
Magyar történelmi arcképcsarnok - Markusovszky Lajos (1815-1893)
(Kuruc.info)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready