2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:25 Jászapáti után11:00 Fókák megérintéséért bírságoltak meg turistákat a Hawaii-szigeteken10:37 Hamilton már el is kezdte a pedofiltörvény elleni agitálást, Vettel szivárványos cipőben érkezett10:16 Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél10:09 Egy beteg halt meg, 64 új fertőzöttet regisztráltak09:28 Ismét a buszsávok használatát ellenőrizték Budapesten08:55 A címvédő brazil röplabdázók legyőzték az amerikaiakat08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot06:45 Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton06:27 Burián tizedik 200 méter háton06:22 Milák döntős 100 méter pillangón, Szabó 14. lett06:16 Cseh László hetedik hellyel fejezte be a pályafutását22:27 Kettős vereséggel esett ki a Puskás Akadémia
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus ::

Markusovszky Lajos honvédorvos is szlovák lesz - egy csonkaországi tótocska szerint

Reklám

Jozo Schwarz, egy csonka honunkban élő tót ember úgy véli, Markusovszky Lajos, honvédorvos, a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Görgei Artúr orvosa, szlovák.
Ebben azért bizonyos, mert Csorbán született, amely ma „Szlovákia” területén van és Csorba község honlapján is jegyzik, hogy a község szülöttje és apja Ondrej Markusovsky evangélikus pap és anyja Zofia Medvecka volt.
Így területet elrabolva és családneveket szlovákosítva még igaz is lehetne, viszont Markusovszky Lajos Magyarországon született és élt, és szülei András és Zsófia két ősi magyar nemesi családból származtak, a Markusovszky és a Medveczky családból.

Ám Jozo Schwarz tovább folytatja: „2009-ben Opatijában (Horvátország) nyaraltam a belvárosi Opatija szállóban, amely mellett volt egy park. Séta közben találtam egy sziklát melyen ez állt: Markusovsky – Sitz. A parton, a városka közepén meg egy épület falán találtam egy emléktáblát magyar és horvát nyelven, melyen Ludovit Markusovsky neve szerepelt. Az átutazók egyike sem tudja meg, hogy Markusovsky Szlovákiához is tartozik. Itt az idő, hogy ezt helyretegyük. Két évvel ezelőtt Csorba polgármesterét is tájékoztattam az ügyről. Később ez ügyben hivatalosan felkerestem a Matica slovenska-t, a fiumei maticásokat és a külföldön élő szlovákok hivatalát is, hogy egyeztessenek ez ügyben Csorbával. Az orvosok is bekapcsolódhatnának.
A végeredmény egy Opatijában elhelyezendő emléktábla lenne horvát és szlovák nyelven (esetleg a horvát-magyar nyelvű tábla mellett), mely hangsúlyozná Ludovit Markusovsky orvos szlovákságát. A lehetőségeimhez képest, mint nyugdíjas, én is adományoznék pénzt a kivitelezéshez. Az ügy szervezője és koordinátora, úgy vélem a Matica slovenska külhoni szlovákok múzeuma lehetne. Az emléktábla leleplezése jövő év április 21-e lehetne, amikor halálának a 120-ik évfordulója lesz.”
A drótos álmodozó írása itt olvasható.
Bővebb információ Markusovszky Lajos emlékeiről itt található (pdf).
Magyar történelmi arcképcsarnok - Markusovszky Lajos (1815-1893)
(Kuruc.info)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready