2019. február 18., hétfő, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:02 Nem mindig mesélgetett Auschwitzról Jobbik-Jákob - amikor a politikai érdek úgy kívánta, mulatott a zsidóviccen20:54 A MIÉP elnöke a Mi Hazánk irodájában köt megállapodást és tart előadást20:37 Kivonultak a parlamentből az egyesült ballibek - munka helyett inkább átruccantak Esztergomba19:56 Nyílt levél Hont Andrásnak19:50 Magyar fejlesztésű sporttérkép - minden egy helyen, egy alkalmazásban (x)19:38 Új fokozatra kapcsol az "antiszemitizmus elleni küzdelem": tanárok, diákok, ügyészek, bírák részesülnek átnevelésben a kormány jóvoltából19:05 Az EU újabb szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben18:21 Újabb zseniális ellenzéki akció: írni nem tudnak, de tiltakozni nagyon szeretnek az elvtársnők18:03 Dúró: aki szerint értelmetlen a parlamenti munka, adja vissza a mandátumát!17:44 Kivágták Demetert a honvédelmi bizottságból17:24 Kísérti a múlt a cuki néppárti fiúkat: újabb "listázós" ügyet rángatott elő a fideszes sajtó17:00 Suzuki: még az érvényben lévő 250 órás túlórakeretet sem használják ki16:53 Le Monde: Netanjahu trójai falóként használja a V4-eket az EU ellen16:10 Kiadták a videót, amin a szökött fegyveres rabot üldözik, majd lebirkózzák15:47 Szerdától drágábban tankolunk
24 óra legolvasottabbjai

Antimagyarizmus ::

Markusovszky Lajos honvédorvos is szlovák lesz - egy csonkaországi tótocska szerint

Jozo Schwarz, egy csonka honunkban élő tót ember úgy véli, Markusovszky Lajos, honvédorvos, a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Görgei Artúr orvosa, szlovák.
Ebben azért bizonyos, mert Csorbán született, amely ma „Szlovákia” területén van és Csorba község honlapján is jegyzik, hogy a község szülöttje és apja Ondrej Markusovsky evangélikus pap és anyja Zofia Medvecka volt.
Így területet elrabolva és családneveket szlovákosítva még igaz is lehetne, viszont Markusovszky Lajos Magyarországon született és élt, és szülei András és Zsófia két ősi magyar nemesi családból származtak, a Markusovszky és a Medveczky családból.

Ám Jozo Schwarz tovább folytatja: „2009-ben Opatijában (Horvátország) nyaraltam a belvárosi Opatija szállóban, amely mellett volt egy park. Séta közben találtam egy sziklát melyen ez állt: Markusovsky – Sitz. A parton, a városka közepén meg egy épület falán találtam egy emléktáblát magyar és horvát nyelven, melyen Ludovit Markusovsky neve szerepelt. Az átutazók egyike sem tudja meg, hogy Markusovsky Szlovákiához is tartozik. Itt az idő, hogy ezt helyretegyük. Két évvel ezelőtt Csorba polgármesterét is tájékoztattam az ügyről. Később ez ügyben hivatalosan felkerestem a Matica slovenska-t, a fiumei maticásokat és a külföldön élő szlovákok hivatalát is, hogy egyeztessenek ez ügyben Csorbával. Az orvosok is bekapcsolódhatnának.
A végeredmény egy Opatijában elhelyezendő emléktábla lenne horvát és szlovák nyelven (esetleg a horvát-magyar nyelvű tábla mellett), mely hangsúlyozná Ludovit Markusovsky orvos szlovákságát. A lehetőségeimhez képest, mint nyugdíjas, én is adományoznék pénzt a kivitelezéshez. Az ügy szervezője és koordinátora, úgy vélem a Matica slovenska külhoni szlovákok múzeuma lehetne. Az emléktábla leleplezése jövő év április 21-e lehetne, amikor halálának a 120-ik évfordulója lesz.”
A drótos álmodozó írása itt olvasható.
Bővebb információ Markusovszky Lajos emlékeiről itt található (pdf).
Magyar történelmi arcképcsarnok - Markusovszky Lajos (1815-1893)
(Kuruc.info)


Hozzászólások ( hozzászólás)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready