Magyarország stratégiai partnerként tekint Ukrajnára, és hazánk a "kölcsönös megértésből" kölcsönös előnyöket remél - közölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mikola Azarov ukrán miniszterelnököt csütörtökön az Országházban.
Az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a házelnök a találkozón úgy fogalmazott: a magyar külpolitikának világos stratégiája a kétoldalú kapcsolatokban is a keleti nyitás, amelynek révén Magyarország az Európai Uniót is ösztönözni kívánja, hogy az integráció folyamatát a keleti és a délkeleti országok felé terjessze ki.
Kövér László szólt arról, hogy Magyarország "felelősséget érez" a határon túli magyarság iránt és arra kérte vendégét, hogy "segítse biztosítani" a kárpátaljai magyarság önazonosságának megőrzéséhez szükséges jogokat.
Mikola Azarov kijelentette, hogy "barátsággal tekintenek" a mély történelmi hagyományokkal és mély nemzeti öntudattal rendelkező magyar nemzetre. Ukrajna érdekelt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében és minden segítséget szívesen vesz, amely országa európai integrációját segíti elő - idézte az ukrán miniszterelnököt a közlemény. A miniszterelnök ukrajnai látogatásra hívta meg a magyar házelnököt.
Mikola Azarov csütörtökön tárgyalt többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel is.
(MTI nyomán)