Efrájim Zuroff nácivadász, zsidó telepes a magyar hatóságokat kárhoztatja Csatáry László halála miatt - Budapest hiába játszotta kezére az idős magyarokat
Efrájim Zuroff már tegnap, hétfőn reagált az izraeli sajtóban Csatáry László halálhírére. A ciszjordániai Efrát nevű illegális zsidó telepen élő, fegyveres zsidó telepes, "nácivadász" a mindvégig kezére játszó, idős magyarokat meghurcoló, bíróság elé állító magyar hatóságokat vádolja azért, mert Csatáry László még a bírósági tárgyalása előtt meghalt 98 éves korában.
Zoom
A Csatáry László halálával foglalkozó temérdek izraeli hír közül mi egyelőre csak a Jediot Áháronot című héber lap által mellékelt, Efrájim Zuroffal készült tévéinterjú újdonságnak számító, leginkább a magyar hatóságokat vádoló részleteit ismertetjük. Az újság a következő címen közöl terjedelmes cikket Csatáry László haláláról: A nácivadász Magyarország ellen - Csatáry kisiklott az ítélet elől.
A mellékelt tévéinterjúban a riporter "történelmi" felvezetője után Zuroff zsidó telepes így kezdi a nyilatkozatát:
- Csatáry László magas beosztású tiszt volt a magyar rendőrség szolgálatában Kosicében, amely város ma Szlovákiában van, de a háború idején Magyarország megszállása alatt volt. (...) 1944-ben kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó deportálásában Kosice városból és környékéről az auschwitzi haláltáborba. Csatáry ismert volt kegyetlenségéről, szadista volt. Járt-kelt a gettóban, az egyik gettó parancsnoka volt, majd vezető parancsnok a másik gettóban. Korbáccsal járt-kelt a gettóban, s irgalmatlanul ütötte a gettó lakóit, végrehajthatatlan teendőket parancsolt meg nekik. Például egyszer fogott néhány fiatal lányt, s arra utasította őket, hogy munkaeszköz nélkül, valójában puszta kézzel ássanak gödröt.
- Hogy történhetett meg az, hogy olyan sokan ismerték, de végül is a The Sun újság lelt rá? (Csatáry Lászlóra - H. J.)
- Könnyű azt mondani, hogy az újság találta meg. Én találtam meg! 2011 szeptemberében leltem rá az Utolsó esély elnevezésű projektünk jóvoltából. A projekt keretében az információadóknak pénzjutalmat ajánlunk. Nos, a megtalálása után két héten belül összejöttem a budapesti ügyészség embereivel, átadtam nekik a befolyt információt. Visszaigazolták, hogy valóban a bűnöző Csatáry Lászlóról van szó. Természetesen mi követeltük, hogy állítsák bíróság elé. Hosszú ideig nem történt semmi, dacára annak, hogy a keresett náci bűnösök listájának élére tettem. Láttam, hogy a magyarok tulajdonképpen húzzák az időt, s ekkor kapcsolatba léptem a The Sun című újsággal, amellyel régóta együttműködünk a náci háborús bűnösök fölkutatása terén. Átadtam neki a (Csatáry László hollétére vonatkozó - H. J.) információt, mire a lap munkatársai lefényképezték, többek között alsónadrágban is. A fényképeket lehozták a The Sun vasárnaponként hárommillió példányban megjelenő számában, s csodák csodája, a magyarok két nap múlva megtalálták, és házi őrizetbe vették. Nem igaz tehát, hogy a The Sun lelt rá, de az kétségtelen, hogy ha nem közli le a róla készült fényképeket, Csatáry ellen egy hónappal ezelőtt nem nyújtották volna be a vádiratot.
- Vajon Magyarország, mint állam, menedéket adott neki az azóta (a háború vége óta - H. J.) eltelt hosszú időszakban?
- Nézze, nem nagyon hiszem el azt, hogy a magyarok ne tudták volna, hogy Budapesten él. A '90-es évek közepén elvesztette a kanadai állampolgárságát, ezért Magyarországra érkezett. Azt is nehéz elhinni, hogy a kanadaiak nem közölték a magyarokkal, hogy tulajdonképpen ki is ez az új lakos.
- Csalódással értesült arról, hogy meghalt, még mielőtt elítélték volna?
- Óriási csalódás, ez rendkívül frusztráló dolog, hiszen majdnem két esztendeig dolgoztunk az ügyön, hatalmas erőfeszítéseket tettünk. De nézze, itt nem az én erőfeszítésem a fontos, hanem az a tény, hogy ez az ember jelentős szerepet játszott zsidók ezreinek sorsában, s abban, hogy az auschwitzi halálba küldték őket. Elég ok ez, hogy bíróság elé állítsák és megbüntessék. Mi azért teszünk erőfeszítéseket, hogy elérjük ezt az eredményt. Természetesen nem mi állítjuk bíróság elé, s nem mi mondjuk ki fölötte az ítéletet, de megpróbáljuk elérni ezt, hogy erre sor kerüljön. Tényleg nagy erőfeszítést tettünk, s ezért nagyon sajnálom, hogy ez az ember valójában az utolsó pillanatban... A hatóságok közölték, hogy benyújtották ellene a vádiratot, s három hónapon belül bíróság elé állítják. Mindez másfél hónappal ezelőtt történt. Ez az ember egyszerűen kicsúszott a kezeink közül. Ez borzasztó!
Hering József - Kuruc.info
Kapcsolódó: