Rendőri intézkedésre került sor a kassai Szentháromság-templomban. Az eset összefüggésben van azzal, hogy a húsvéti miséket biztosító premontrei Szentháromság-templomban a húsvéti ünnepek alatt nem tarthatják meg a magyar miséket.
Zoom
A tót misére készülő egyházi személyiségek, előtérben Strbák apát
Az ma7.sk csütörtök reggel már megírta, a kassai magyar hívek számára húsvéti miséket biztosító premontrei Szentháromság-templomban az idén nem tarthatóak meg a magyar misék a húsvéti ünnepek alatt, ezek helyett tót nyelven folynak majd az ünnepi szertartások. Az első, immár tót nyelvű misének csütörtökön 18 órakor kellett volna megkezdődnie, amit a hívekhez videómegosztón keresztül kívántak eljuttatni. Mindezzel Kassa városában megszűnt a húsvéti három ünnepnap alatti magyar misék lehetősége, ugyanis a város többi 21 templomában is immár csak tót misék hangzanak el.
A cikkben ismertetett, nagycsütörtökre kialakult helyzet annyira megindított egy helyi magyar egyházjogi aktivistát, a 44 éves, belgyógyász orvosként praktizáló dr. Fraenkel Emilt, hogy a csütörtöki, 18 órai szlovák mise kezdete előtt demonstrációval hívta fel a figyelmet a helyzetre a templomban, ahol a tót miseközvetítésnek kellett volna megtörténnie.
Fraenkel Emil pár perccel 18 óra előtt lépett a templomba, és nagy meglepetéssel vette észre, hogy a templomban több tucatnyi szlovák hívő gyülekezik, köztük több gyermek.
Zoom
Dr. Fraenkel Emil egyházjogi aktivista
Nem egészen tíz perccel 18 óra előtt Fraenkel szorosan az oltár elé állt, és a jelenlevő laikus és egyházi emberek előtt belekezdett előre elkészített tiltakozó szövegébe.
Elmondta többek között, erőszakos cselekménynek tartja, hogy harminc év után a templomot a premontrei rend lefoglalta, annak ellenére, hogy mindezidáig a rend jászói apátságában tartották a húsvéti, szlovák nyelvű miséket.
Ezzel a tiltakozással az a célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, a szlovákok, akiknek másutt is van templomuk, most lefoglalták maguknak a kassai magyar templomot. Tették ezt mindazok ellenére, hogy Kassa más templomaiból jelenleg 6 helyről közvetítenek szlovák nyelvű ünnepi misét!” – fogalmazott az aktivista.
A jelenlevő egyházi személyiségek, élükön a premontrei rend apátjával, Martin Strbákkal, ezt követően ki akarták vezetni a templomból Fraenkel Emilt, aki ellenált. Ezután a premontrei rend vezetősége rendőrt hívott, hogy a karhatalmi erőkkel távolíttassák el az aktivistát.
A lap cikkének közlésekor arról számolt be, hogy a tót nyelvű mise közvetítése nem kezdődött el, illetve megközelítőleg fél órával a tiltakozó beszéd megkezdése után a helyszínre érkezett a kassai rendőrparancsnokság egyik motorizált egysége. Az akcióról maga Fraenkel Emil számolt be a ma7.sk-nak.
A rendőrségnek nem kellett erőt alkalmaznia, és elsősorban a kijárási tilalomra figyeltek
Az ügyben a lap megkereste a kassai rendőrség szóvivőjét is. Lenka Ivanová az alábbi nyilatkozatot küldte el a ma7-nek:
„A kérdéses időben a templomhoz érkezett egy motorizált rendőrjárőr, mivel bejelentés érkezett hozzánk, hogy egy személy megakadályozta a mise megtartását és annak közvetítését. Kollégáim megállapították, a tiltakozás azzal volt kapcsolatos, hogy a mise csak szlovák nyelven került volna bemutatásra, illetve közvetítésre. A tiltakozó személyt felkérték, hogy hagyjon fel a zavaró tevékenységgel, amelynek a szóbeli felszólítás alapján eleget is tett. Ezután kollégáim tájékoztatták, hogy a misével kapcsolatosan kihasználhatja bejelentési jogát, amellyel nem tudjuk, hogy az illető a későbbiekben élni kíván-e. A szolgálattevő járőr megállapította, hogy nem került sor a kijárási tilalom megszegésére, és további intézkedés nem foganatosított.”
(Ma7 nyomán)