A felső-háromszéki Bereck településen, Gábor Áron szülőhelyén a Fő utca 103. szám alatt álló épületen emléktábla hirdeti: "Ezen a helyen állott Bereck nagy fiának, Gábor Áronnak szülőháza. Eszményképének emlékére állíttatta a Berecki Ifj. Egyesület. 1944. III. 15-én." Az emléktábla már nem azon a házon áll, ahol Gábor Áron 1814. november 27-én megszületett, hanem a helyén fölhúzott épületen. Ezt a Fő utca 103. szám alatti házat most árulják a tulajdonosai, s a kizárólag román nyelvű "eladó" föliratot ma fedezte föl a városkán Lemhény irányába áthaladó olvasónk.
Zoom
Az eladásra váró ház Bereckben (Fotó: Bagyinszki Zoltán)
Bereckben a Gábor Áron szülőháza helyén álló ház tulajdonosa persze annak adja el az ingatlanát, akinek akarja - főleg akkor, ha nincs műemlékké nyilvánítva -, de úgy gondoljuk, nem mindegy, hogy kinek a kezébe kerül az 1848-49-es szabadságharc, s egyáltalán a magyar történelem egyik kiváló egyéniségének a szülőháza helyén épült ház. Ezen el kellene gondolkodnia a magyar kormánynak éppen úgy, amiképpen a magyar vezetésű berecki önkormányzatnak. (Bereckben nagyságrendileg 80%-os többségben van a magyarság, és nem mellesleg éppen tavaly tartották a Gábor Áron-emlékévet - a szerk.)
Zoom
Az 1944. március 15-én állított emléktábla (Fotó: Bagyinszki Zoltán)
A berecki Fő utca 103. szám alatti, Gábor Áron szülőháza helyén épült, most eladásra szánt háztól nem messze, a Fő utca 89. szám alatt néhány esztendővel ezelőtt megnyílt a Gábor Áron-emlékház, múzeum, amelyben értékes ereklyék is megtekinthetők. Bereck római katolikus templomának közelében, a településen áthaladó útról is jól láthatóan, 1992-ben fölavatták Gábor Áron egész alakos álló szobrát, Vargha Mihály szobrászművész alkotását.
Zoom
A Gábor Áron-emlékház Bereckben (Fotó: erdely-szep.hu)
Zoom
Gábor Áron szobra Bereckben (Vargha Mihály alkotása)
Hering J. - Kuruc.info
Frissítés: A hír kitétele után Paizs Ernő nevezetű nemzettestvérünk néhány perccel ezelőtt fényképet is küldött a házon olvasható "De vanzare" (Eladó) román nyelvű feliratról:
Zoom