Gabriel Oprea ideiglenes román miniszterelnök jelenlétében vontak fel pénteken egy 28 négyzetméteres román zászlót Csíkszeredában a Hargita megyei rendőrség épülete előtt.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Gabriel Oprea a román zászló ünnepe alkalmából mondott beszédében katona neveltetésére hivatkozva emelte ki a nemzeti értékek jelentőségét. Utalt a geopolitikai helyzetre és azokra a külső kihívásokra, amelyek közepette Romániának helyt kell állnia. Említést tett arról a véráldozatról, amelyet Erdélyben és a világon bárhol a románok hoztak "a nemzeti terület megvédéséért".
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
"Csak együtt, vallási, etnikai hovatartozástól, vagy politikai nézetektől függetlenül szolgálhatjuk az országot, védhetjük állampolgárait, megmutatván, hogy valódi románok és valódi európai állampolgárok vagyunk" - jelentette ki az ideiglenes román miniszterelnök. Gabriel Oprea azt is elmondta: "az állami intézmények a demokratikus állam tartópillérei, és egy olyan modern államban, mint Románia, csak ezek hivatottak a nemzeti szimbólumok terjesztésére és védelmére".
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Mircea Dusa védelmi miniszter rövid beszédében megemlítette, hogy a miniszterelnökkel együtt jelen akart lenni Csíkszeredában, a megye legnagyobb román lobogója felvonásánál.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A hét méter hosszú és négy méter széles zászlót Kovászna és Hargita ortodox püspöke szentelte meg a ceremónia előtt. Az ünnepség a Csíkszeredából és más városokból érkezett mintegy négyszáz katona felvonulásával végződött.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A székelyföldi Hargita megye székhelyén, a 38 ezer lakosú Csíkszeredában a lakosság 81 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A rendezvényen mintegy száz-százötven helybéli román vett részt. Megjelent Petres Sándor és Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának két alelnöke, a városvezetést azonban nem képviselte senki. Kapóra jött nekik, hogy a városházán éppen a soros havi tanácsülés zajlott... A védelmi miniszter egyébként sajtónyilatkozatok helyett a rendezvény után testőrök gyűrűjében elment a helyi zöldségpiacra finom székely hagymát vásárolni.
(MTI - Székelyhon nyomán, képgaléria: Székelyhon)