Indulatos vita zajlik az erdélyi magyar portálokon, illetve közösségi oldalakon egy petíció kapcsán, amely Parászka Boróka marosvásárhelyi újságírónak a sajtóból való eltávolítását javasolja.
Zoom
Csütörtök estig közel 800 aláíró támogatta a kezdeményezést, amely arra kéri a magyarellenességéről elhíresült újságírónak közvetett vagy közvetlen formában médiafelületet biztosító személyeket, hogy lehetőségük szerint ne járuljanak hozzá a bomlasztó, közösségromboló és általános ellenszenvet kiváltó cikkeinek, műsorainak, üzeneteinek a népszerűsítéséhez.
"Az erdélyi magyar közéletben nincs szükség a behozott ideológiák erőszakos meghonosítására, a nemzeti értékek kigúnyolására, a székely autonómiatörekvések – magyarok által irányított – megakadályozására, a közösségi érdekek lenullázására. Parászka az eddigi ideológiai vesszőfutását mindössze az őt tudatosan befogadó és felfuttató sajtóorgánumoknak köszönheti, de mivel egyre agresszívebben és egyre sértőbben támadja mindazt, ami erdélyi és magyar, legyen az szimbólum, állampolgársági jog vagy Wass Albert-regény, most már elegünk van az erdélyi magyar közéleti szerepléséből" – áll az Elegünk van Parászkából! elnevezésű, a marosvásárhelyi Ferencz Zsombor kezdeményezte petícióban. Az ötletgazda egyébként szakmáját tekintve nem újságíró, alkalmi írásai ugyanakkor több erdélyi magyar sajtóorgánumban – köztük a Krónikában – is megjelentek.
Parászka Boróka a Transindex portálnak úgy nyilatkozott, ez az ügy "túlmutat az ő személyén", és az ilyen megnyilvánulások már "szindrómaszintűek", mivel szerinte volt példa arra, hogy lejáratókampány indult olyan személyek ellen, akiket "ezért vagy azért" magyarellenesnek bélyegeztek meg.
Ilyen volt Török Zsolt hegymászó esete, akit azért "gyaláztak", mert a magyar helyett a román zászlót vitte fel a Mount Everestre, illetve Nágó Zsuzsa is a célkeresztbe került, amikor kijelentette, hogy visszaadja magyar állampolgárságát, mert nem ért egyet a magyar kormány bevándorlóellenes politikájával.
A Vásárhely.ro – ahol Parászka több publicisztikája is megjelent – persze elítélte a Parászka elleni petíciót és minden olyan kezdeményezést, amely a vélemény- és szólásszabadság ellen irányul.
Vélhetően a témához kívánt hozzászólni a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete is, amely – nevek említése nélkül – leszögezte: "elutasít a véleménynyilvánítás korlátozására törekvő bármely kezdeményezést".
Maga az érintett, a korábban az SZDSZ, jelenleg pedig az éppen aktuális magyarellenes erők által pénzelt Parászka persze nem izgul, hiszen őt jól körülhatárolt céllal, fentről tartják a helyén. Sőt, még volt képe azt nyilatkozni, hogy "a közösséget minősíti, ha ezeket a megnyilvánulásokat tolerálja". (Mármint nem az ő antimagyar ámokfutását, hanem a közösség érdekében történő fellépést - a szerk.) A maga részéről fontolgatja, hogy hogyan fogja kezelni az ellene irányuló "lejáratókampányt", azonban "nem hagyja, hogy ez a napi munkájáról elvonja a figyelmét".
Ferencz Zsombor, a petíció indítója elmondta: kiáll a kezdeményezése mellett, sőt, megjegyezte, hogy sokan támogatják azt.
Álljunk ki mi is mellette, s egyben értékeink, a normalitás mellett, és emeljük fel szavunkat a nemzetellenes bomlasztás ellen! A petíciót ide kattintva lehet aláírni.
(Kuruc.info - Krónika - Transindex nyomán)
Frissítés: cikkünk megjelenése óta közel kétszeresére emelkedett az aláírók száma: jelen pillanatban 1500-an támogatják az erdélyi magyar sajtó megtisztítását.
Korábban írtuk: