Hargita és Kovászna megyét a Románia szívében lévő kígyók szigetének nevezte Lazar Ladariu román publicista azon a marosvásárhelyi rendezvényen, amelyen a magyarellenességéről ismert Dan Tanasa könyvét mutatták be. Az eseményen jelen volt Maros megye prefektusa, Lucian Goga is.
Zoom
Szerző és könyve (Archív • Fotó: Pál Árpád)
A Zi de zi román napilap számol be arról a könyvbemutatóról, amelyet Marosvásárhelyen tartottak. Jelen volt többek között Lucian Goga prefektus, Dan Tanasa blogger, aki önmagát a Hargita és Kovászna megyei „elnyomott” románok érdekvédőjének nevezi, Lazar Ladariu publicista, Ioan Pop Sabau a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil fórumának elnöke és Dimitrie Poptamas, a Vasile Netea Alapítvány elnöke.
Dan Tanasa könyve, Elfeledve Románia szívében – a szerző bevallása szerint – a Hargita és Kovászna megyében élő, diszkriminált románok ügyeit tárja nyilvánosság elé.
Véleménye szerint a történészek, régészek és hivatalos iratok által alátámasztott eseteket nem lehet megkérdőjelezni, bizonyítják, hogy milyen nehéz sorsuk van az említett megyékben élő románoknak. Ioan Pop Sabau arról beszélt, hogy milyen hasznos ez a könyv, amely dokumentumokkal támasztja alá, hogy a Hargita és Kovászna megyében élő, kisebbségben lévő románok el vannak nyomva.
Példaként említette, hogy bár Sepsiszentgyörgy lakosságának 27 százaléka román, a polgármesteri hivatalban egyetlen román alkalmazott sincs. Szerinte a diszkriminációellenes tanács nem pártatlanul végzi a munkáját, sokszor a bíróságokon derül ki, hogy az általa hozott döntések nem állják meg a helyüket.
Lazar Ladariu szerint Dan Tanasa könyve megerősíti a román nemzeti öntudatot.
"A könyv is rámutat arra, hogy ha nem tartunk össze, akkor megtörténhet, hogy Románia szívében létrejön a kígyók szigete. Ez a könyv mindannyiunk fájdalmát kiáltja világgá."
(Székelyhon)
Szemelvények Dan Tanasa hadjáratából a magyar feliratok ellen: