A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől. Mihai Tudose bejelentette lemondását a testület hétfői ülésén - adja hírül a Maszol.
A PSD vezetőségi üléséről kiszivárgó információk szerint Paul Stănescu fejlesztési miniszter lesz az ügyvivő kormányfő.
A HotNews értesülései szerint a Tudose-kormány több tagja szintén lemond: Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes, Marius Nica (európai alapok), Felix Stroe (szállításügy), Mircea Titus Dobre (turizmus) és várhatóan Lucian Romascanu (kultúra) is.
Korábban írtuk: Bukaresti sajtóértesülések szerint megpecsételődött Mihai Tudose sorsa - nyugalom, nem a magyarok akasztása miatt
Bukaresti sajtóértesülések szerint megpecsételődött Mihai Tudose sorsa: a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői végrehajtó bizottsági ülésén megvonják a bizalmat a miniszterelnöktől. Utódja Mihai Fifor védelmi miniszter lesz.
A stiripesurse.ro információi szerint erről Liviu Dragnea pártelnök és több megyei szervezet vezetőjének vasárnapi titkos találkozóján született döntés. A politikai bizalom megvonását a portál szerint azzal fogják megindokolni, hogy Mihai Tudosét és a táborába tartozó minisztereket foglyul ejtette a „párhuzamos állam”. A kormányfő szemére hányják, hogy a PSD érdekeivel ellentétes döntéseket hoz, és nem fogadja el a párt jelöltjeit bizonyos kormánytisztségekbe.

Mihai Tudose: "ha kitűzik a székely zászlót, azok is lógni fognak, akik kitették"
A miniszterelnök korábban kijelentette, hogy ragaszkodik kormánya átszervezéséhez. Szándéka hátterében állítólag az áll, hogy megszabaduljon a Liviu Dragneához közeli miniszterektől, megszilárdítsa tekintélyét a pártban, majd átvegye a PSD vezetését.
A kormány átszervezéséről eredetileg január 28-án kellett volna döntenie a PSD végrehajtó bizottságának. Ezt az ülést azonban előrehozták január 15-re, mert a párton belüli két tábor politikusai egyre nyíltabban támadták egymást, és a konfliktus elfajulni látszott.
Ismert, hogy ha nem mond le, Mihai Tudosét csak bizalmatlansági indítvány benyújtásával lehet megbuktatni. Tekintettel a kormányfő „akasztásos” fenyegetőzéseire, Liviu Dragnea vélhetően számíthat az RMDSZ támogatására is céljai elérésben.
A bökkenő csak az, hogy a kormány megbuktatása esetén az új miniszterelnökről az államfő dönt. Klaus Johannis korábban kijelentette, ha Mihai Tudose is Sorin Grindeanu sorsára jut, akkor már nem biztos, hogy harmadszor is a választásokon győztes PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.
(Maszol)
Kapcsolódó: