2019. január 20., vasárnap, Sebestyén, Sebő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:13 A magzatgyilkosság és az eutanázia ellen tüntettek életvédők Párizsban17:45 Moszkva: hét izraeli rakétát semmisített meg a szíriai légvédelem - négy F-16-ossal támadtak a zsidók17:24 Könnygázzal oszlatták a Macedónia névváltoztatása ellen tüntetőket Athénban16:55 A brit cégvezetők háromnegyede ellenzi a megállapodás nélküli Brexitet16:33 A Nagy Testvér is beköltözik a recepcióra: a rendőrség szabadon csemegézhet a vendégek adatai között16:04 Gazirtásra és amerikai sportokra is készülhettek a fiatalok Versegen15:27 Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást15:06 ENSZ-békefenntartókkal végeztek Maliban14:53 Elefánt taposott el egy nőt Nepálban14:22 Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince - Ópusztaszeren jósoltak a Kárpát-medencei borrendek13:54 Hasta la vista, Andy! - Orbán a "legnagyobb magyar" filmproducertől búcsúzik - félkarú rablója és filmügyi kormánybiztosa 75 éves volt13:49 Elhunyt a világ legidősebb férfija - Nonaka Maszazo 113 éves volt13:21 Oroszországnak van az ötödik legnagyobb aranytartaléka - tavaly lekörözte Kínát12:57 Szomszédja arcát akarta átszabni a dunavecsei láncfűrészes11:59 Fáklyaként égett el a magyar szabadságért: 50 éve lobbantotta lángra magát a 17 éves fiú
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Ez az erdélyi magyar "érdekképviselet": "Román testvérek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a "román testvéreknek" (!) nincs okuk aggodalomra, mert senki nem akarja "ellopni" (!) Erdélyt.
Zoom
Az RMDSZ-elnök és fő támogatója
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatában azt a törvénytervezetet "magyarázta", amelyet a szövetség a száz évvel ezelőtt elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat "kisebbségekre" vonatkozó bekezdésének a törvénybe iktatására nyújtott be.
Kelemen Hunor kijelentette: a magyar érdekképviselet évek óta várt arra a gesztusra, hogy román oldalról kezdeményezik a gyulafehérvári nyilatkozat beiktatását a román jogrendbe. Hangsúlyozta: eltelt száz év, amely után egy erős többség, egy önbizalommal rendelkező és a "kisebbségekhez korrekt módon viszonyuló" (!) nemzetnek el kellene gondolkoznia a történteken. Ha ez a nyilatkozat az egyesülés alapja, akkor ennek a kisebbségekre vonatkozó pontjait is komolyan kell venni – idézte a hírügynökség Kelemen Hunort.
A visszavétel volna az a bizonyos lopás
Az RMDSZ elnöke kijelentette: november folyamán dolgozta ki a szövetség a törvénytervezetet, de "nem akarta megzavarni ennek benyújtásával a román nemzeti ünnep előkészületeit". Ezért határozták el, hogy a december elsejei centenárium után terjesztik be a törvényt. Hozzátette: sem a koalíció pártjaival, sem az ellenzékkel nem egyeztettek, de valamennyi párt támogatására számítanak. A többség-kisebbség viszonyt nem szabad a hatalom-ellenzék összefüggésében tárgyalni – hangsúlyozta.
Arra a kérdésre, hogy nem tart-e az esetleges "nacionalista" reakcióktól, Kelemen Hunor kijelentette: "ha a magyarok a csendes lélegzésen túl bármilyen lépést tesznek, azonnal lesznek, akik hisztérikusan reagálnak."
Hozzátette: 
azt üzenem, hogy román testvérek, ne féljetek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!
"A lojalitást sokféleképpen el lehet nyerni, de egy nemzeti kisebbség leginkább akkor lesz lojális az állam és az ország iránt, amelyben él, ha nem érzi veszélyeztetve a nemzeti identitását" – állította Kelemen.
Zoom
Dehogy szavazzák meg
Az RMDSZ elnöke hozzátette: a szövetség pragmatikus politikára törekedett eddig is, és az után is ezt az utat választja, hogy a hét elejétől a koalíciós pártoknak immár nincsen meg a többségük a parlament alsó házában. Azokat a törtvénytervezeteket szavazza meg, amelyeket hasznosaknak ítél a társadalom számára, akár a kormányoldalról, akár az ellenzéktől érkeznek.
Kelemen Hunornál kevésbé volt derűlátó a törvénytervezet tekintetében Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A politikus a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában kevéssé tartotta valószínűnek, hogy a törvénytervezetet ebben a formában elfogadja a parlament.
Elhangzott: tudják, hogy a román társadalom messze áll még attól, hogy nyitott legyen ezekre a kérdésekre. De a méréseik azt bizonyítják, hogy egyre befogadóbban viszonyul ezekhez. Az erdélyi magyarság érdeke, hogy legyen erős politikai képviselete, és a közösségi önrendelkezési rendszer kiépítését megakadályozó falakat lebontsa – fogalmazott az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.
(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready