2019. március 24., vasárnap, Gábor, Kapolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:10 II. Rákóczi Ferencre emlékeztek a kuruc hagyományőrzők 15:49 EU-s szintre emelnék a Hungary Helps Programot15:18 Március utolsó napjaiban is lesznek mínuszok14:30 Hogy miért lettek hirtelen Varga-Damm Andrea barinői a magyargyűlölő ballib luvnyák? Mert Bundás Andi nem más, mint egy tőrőlmetszett kommunista13:51 Az ellenzék nyerte a thaiföldi választást, de a junta így is előnyös pozícióban marad13:29 Látványos TEK-felvezetéssel, de a hátsó bejáraton érkezett a bíróságra F. Haszan12:48 Újabb palesztint lőttek agyon a zsidók12:07 Továbbra is túl sok Merkel-vendég érkezik Németországba, a "civilek" pedig szabotálják a kitoloncolásokat11:25 Venezuelai miniszter: Guaidó szélsőjobbos segítséggel orgyilkosokkal tör a chávista rezsimre11:16 Kigyulladt egy családi ház Dömsödön - az épületben két holttestet találtak11:00 Hazaérkezett Zoltán, a gemenci fekete gólya10:12 Fajvédőt még nem, de fejvédőt már fog népszerűsíteni a rendőrség09:42 Újabb migránskaraván indult útnak simogatni az amerikai demokraták aggódó lelkét09:19 Huszadik alkalommal rendeznek nemzetközi gitárfesztivált Szegeden08:57 Ágyúzgattak a Nyugat-kedvenc demokraták - Aszadék szerint mérgesgázt vetettek be
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Ez az erdélyi magyar "érdekképviselet": "Román testvérek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!"

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a "román testvéreknek" (!) nincs okuk aggodalomra, mert senki nem akarja "ellopni" (!) Erdélyt.
Zoom
Az RMDSZ-elnök és fő támogatója
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatában azt a törvénytervezetet "magyarázta", amelyet a szövetség a száz évvel ezelőtt elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat "kisebbségekre" vonatkozó bekezdésének a törvénybe iktatására nyújtott be.
Kelemen Hunor kijelentette: a magyar érdekképviselet évek óta várt arra a gesztusra, hogy román oldalról kezdeményezik a gyulafehérvári nyilatkozat beiktatását a román jogrendbe. Hangsúlyozta: eltelt száz év, amely után egy erős többség, egy önbizalommal rendelkező és a "kisebbségekhez korrekt módon viszonyuló" (!) nemzetnek el kellene gondolkoznia a történteken. Ha ez a nyilatkozat az egyesülés alapja, akkor ennek a kisebbségekre vonatkozó pontjait is komolyan kell venni – idézte a hírügynökség Kelemen Hunort.
A visszavétel volna az a bizonyos lopás
Az RMDSZ elnöke kijelentette: november folyamán dolgozta ki a szövetség a törvénytervezetet, de "nem akarta megzavarni ennek benyújtásával a román nemzeti ünnep előkészületeit". Ezért határozták el, hogy a december elsejei centenárium után terjesztik be a törvényt. Hozzátette: sem a koalíció pártjaival, sem az ellenzékkel nem egyeztettek, de valamennyi párt támogatására számítanak. A többség-kisebbség viszonyt nem szabad a hatalom-ellenzék összefüggésében tárgyalni – hangsúlyozta.
Arra a kérdésre, hogy nem tart-e az esetleges "nacionalista" reakcióktól, Kelemen Hunor kijelentette: "ha a magyarok a csendes lélegzésen túl bármilyen lépést tesznek, azonnal lesznek, akik hisztérikusan reagálnak."
Hozzátette: 
azt üzenem, hogy román testvérek, ne féljetek, senki nem akarja ellopni Erdélyt!
"A lojalitást sokféleképpen el lehet nyerni, de egy nemzeti kisebbség leginkább akkor lesz lojális az állam és az ország iránt, amelyben él, ha nem érzi veszélyeztetve a nemzeti identitását" – állította Kelemen.
Zoom
Dehogy szavazzák meg
Az RMDSZ elnöke hozzátette: a szövetség pragmatikus politikára törekedett eddig is, és az után is ezt az utat választja, hogy a hét elejétől a koalíciós pártoknak immár nincsen meg a többségük a parlament alsó házában. Azokat a törtvénytervezeteket szavazza meg, amelyeket hasznosaknak ítél a társadalom számára, akár a kormányoldalról, akár az ellenzéktől érkeznek.
Kelemen Hunornál kevésbé volt derűlátó a törvénytervezet tekintetében Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A politikus a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában kevéssé tartotta valószínűnek, hogy a törvénytervezetet ebben a formában elfogadja a parlament.
Elhangzott: tudják, hogy a román társadalom messze áll még attól, hogy nyitott legyen ezekre a kérdésekre. De a méréseik azt bizonyítják, hogy egyre befogadóbban viszonyul ezekhez. Az erdélyi magyarság érdeke, hogy legyen erős politikai képviselete, és a közösségi önrendelkezési rendszer kiépítését megakadályozó falakat lebontsa – fogalmazott az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready