A román kormányőrség (SPP) illetékeseinek határozott felszólítása nyomán kellett letakarni Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján a magyar feliratot – értesült a Krónika a szervezőktől. Nem ez volt az egyetlen érthetetlen beavatkozás az oláh hatóságok részéről. Alább az erdélyi lap vezető szerkesztője, Rostás Szabolcs írása olvasható.
Zoom
Székely népviseletbe öltözött gyerekek és felnőttek is köszöntötték a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál szentmisét pontifikáló Ferenc pápát • Fotó: vaticannews.va
Lapunk a katolikus egyházfő történelmi székelyföldi látogatását, a csíksomlyói zarándokhelyen tartott szentmiséjét követően szerzett tudomást arról, hogy a román állami hatóságok nyelvi-etnikai szempontból cenzúrázták a szentatya egyedi miseruháját. A pápai kazula egyébként Sabău-Trifu Cristina szatmárnémeti egyházművész munkáját dicséri.
A június elsejei szentmise előtt egy héttel elkészült miseruha elülső oldala a csíksomlyói Mária-kegyszobrot és a kegytemplomot ábrázolja, míg a hátoldalán helyezte el a művész a romániai pápalátogatás logóját a Járjunk együtt! magyar nyelvű mottóval, amelyen ugyancsak magyarul szerepelt a Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.-június 2. felirat is.
A magyar nyelvű feliratot azonban abban az esetben sem láthatta volna a csíksomlyói szentmisén résztvevő több tízezer zarándok, ha történetesen előttük halad el a szentatya, a bukaresti hatóságok ugyanis eltávolíttatták a szöveget.
Zoom
A miseruha eredeti változatán még szerepel... • Fotó: romkat.ro
Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja megerősítette lapunk értesülését, és az Urbán Eriktől, a csíksomlyói kegytemplom igazgatójától kapott tájékoztatás alapján elmondta, hogy a miseruhán a román kormányőrség takartatta le a magyar feliratot. Bodó Mártától megtudtuk, az erdélyi ferencesek áprilisban megválasztott tartományfőnökét a SPP illetékese kereste meg a pápai szentmise előtt néhány nappal, nekiszegezve a kérdést: igaz-e, hogy a miseruhán magyar felirat is van.
A pápa biztonságáért felelős állami szervet – amely arra hivatkozott, hogy a magyar sajtóban megjelent híradásokból szerzett tudomást a feliratról – az sem hatotta meg, amikor Urbán Erik elmondta, hogy a kazulát teljes egészében jóváhagyta a Vatikán. A tartományfőnöktől azt is megkérdezték: nem tudja, hogy ez Románia? Majd felszólították, hogy a miseruhán ne szerepeljen a magyar felirat. Ezt követően született az a megoldás – amelynek szükségességéről a román biztonsági szervek a Vatikánt is meggyőzték –, hogy a miseruha hátoldalán szereplő logó aljára rávarrtak egy sávot, amely így eltakarta a feliratot. A Krónika írásban fordult a román kormányőrséghez, az intézkedés okát firtatva a hazai és külföldi közméltóságok védelmét szavatoló állami szervnél.
Zoom
...a cenzúrázott, és a pápa által felöltött kazulán azonban már letakarták a magyar feliratot • Fotó: Krónika
Nem ez volt egyébként az egyetlen érthetetlen megnyilvánulás a román biztonsági szervek részéről Ferenc pápa csíksomlyói látogatása idején. A szentmisét megelőzően a hazai állami szervek illetékesei rendkívül idegesen és gyanakvóan viselkedtek, még a liturgikusokat is csak nagy nehezen engedték a Hármashalom-oltárhoz, hogy elrendezgessék az oltárt, a pápa, a püspökök ülőhelyeit, és a misézéshez szükséges felszerelést előkészítsék a másnapi szentmisére. Bodó Márta lapunknak elmondta, önkényesen és magyarázat nélkül lecsökkentették az önkéntesek számát is, olyannyira, hogy az egyházi szervezőbizottság által toborzott hatszáz önkéntesből csak 30 juthatott be az elkerített és biztonsági szempontból kiemelten kezelt sárga szektorba.
Noha már a pápalátogatás előtt két hónappal tudni lehetett, hogy a csíksomlyói hegynyeregben – ugyancsak a román kormányőrség által – elkülönített szektorokba kizárólag előzetes regisztráció alapján léphetnek be a zarándokok, szombaton végül rengetegen bejutottak anélkül, hogy minimális ellenőrzésen átestek volna. (Holott a hajnali érkezőknek még az alsóneműjét is átvizsgálták). Ennek sokak szerint az lehetett az oka, hogy a biztonsági szervek nem akarták áztatni magukat a szakadó esőben a hívek tüzetes átvizsgálása közben.
Érthetetlen volt az is – és jelentős felháborodást váltott ki a szentmisére a román államelnöki hivatal által akkreditált néhány száz újságíró részéről –, hogy a sajtósok számára csak egy nagyon szűkös és szegényes, körülbelül harminc-negyven férőhelyes sátrat és egy pódiumot különítettek el. Viszont az emelvénynek nem volt teteje, így az eső miatt képtelenség volt dolgozni, míg a sátorban nem lehetett képernyőn követni az eseményt – ráadásul a szentmise előtt nem sokkal onnan kitessékelték a hazai újságírókat, hogy beférjenek a pápát kísérő nemzetközi sajtóküldöttség tagjai.
Kapcsolódó: