Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit - állapította meg szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).
Zoom
Illusztráció: Főtér.ro
A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az elnökre.
Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást.
"Joga van az államelnöknek fellépni minden olyan esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt úgy kell megtegye, hogy mellőzze a gyűlöletbeszédet" - jelentette ki a CNCD elnöke.
Frissítés: 6:1
A hír folytatása:
Kifejtette: Iohannis tudatosan "játszott rá" azokra a sok évtizedes előítéletekre, amelyek léteznek a román társadalomban a magyarokkal szemben, amikor a magyar nyelvet használta. Az, hogy "a magyarok el akarják lopni Erdélyt", egyike volt azoknak a szlogeneknek, amelyekre a nacionalista kommunista Románia épült, amelyekre az ország asszimilációs politikáját alapozták, és ez folytatódott 1990 után is. Mindennek az államfő is tudatában volt - magyarázta Asztalos Csaba a CNCD szavazattöbbséggel hozott határozatát.
A diszkriminációellenes tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján kezdte vizsgálni Klaus Iohannis kijelentését, később Marcel Ciolacu házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke is bepanaszolta Iohannist a CNCD-nél.
A Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű "Jó napot kívánok, PSD!", illetve "Jó napot, Ciolacu!" köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?
Azt, hogy az államfő kijelentése gyűlöletbeszédnek minősül, 6:1 arányban, magát a bírságot pedig 5:1 arányban szavazta meg a tanács. A CNCD határozatát - a közzétételtől számított 15 napon belül - bíróságon támadhatja meg az államfő.
2. frissítés: fellebbezni fog az oláhbérenc szász
Az elnöki hivatal a Mediafax hírügynökség megkeresésére azt válaszolta: Klaus Iohannis tudomásul vette a CNCD határozatát, mivel azonban azt "teljességgel politikai döntésnek tartja", fellebbezni fog ellene az illetékes bíróságon.
A Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozó Kelemen Hunor úgy értékelte: Iohannis kettős mércét alkalmaz, hiszen akkor elégedett volt a CNCD-vel, amikor a testület őt és - az általa korábban vezetett - német kisebbségi szervezetet védte meg egy nacionalista támadással szemben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke rámutatott: a diszkriminációellenes tanács elsöprő többséggel kimondta, hogy az államfő hibázott, diszkriminált, megsértette egy etnikai közösség méltóságát. Klaus Iohannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie egy hónappal korábbi megalapozatlan, sértő kijelentéséért - szögezte le az RMDSZ elnöke.
3. frissítés: Orbán Lajcsi folytatja a "magyarozást"
Éles támadást intézett Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellen, mivel szerinte a testület igazságtalanul bírságolta meg Klaus Iohannis államfőt a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságának megsértéséért.
Orban szerint a CNCD az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert "leleplezte" a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti "cinkosságot".
Úgy értékelte: Iohannisnak azért kell bűnhődnie, mert az ország területi épségének alkotmányos elvének védelmére kelt, és felhívta a figyelmet azokra az "elfogadhatatlan kompromisszumokra", amelyeket a tavalyig kormányon lévő szociáldemokraták a utóbbi három évben az RMDSZ támogatásának megszerzése érdekében kötöttek.
A PSD megszavazott olyan törvényt, amely "mindenütt kötelezővé teszi a kisebbségek nyelvének használatát", hagyta, hogy (a parlamenti vitára megszabott határidő lejárta miatt) hallgatólagosan elfogadottként küldjék tovább az "úgynevezett Székelyföld" autonómiájáról szóló törvénytervezetet - sorolta a PSD "bűnlajstromát" a kormányfő.
"A PSD nem védi Románia érdekeit: hatalma megőrzése érdekében képes bármilyen, az ország érdekeivel ellentétes kompromisszumra. Hogyan másként lehetne értékelni azt, hogy Románia felvételekor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) engedett a (magyar) nyomásnak, és az ország szuverenitását sértő, a diplomáciával semmilyen kapcsolatban nem álló feltételeket teljesített azzal az ürüggyel, hogy ezzel megelőzi a román tagfelvételi kérés megvétózását?" - mondta a román miniszterelnök, arra utalva, hogy a magyar kormány a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újralapítását szabta feltételül a román OECD-tagság támogatásához.
Orban szerint a PSD arról is - a nyilvánosság elől eltitkolt, csak a magyar tisztségviselők nyilatkozatai révén kitudódott - megállapodást kötött, hogy a Fekete-tenger térségében található teljes földgázmennyiséget egy "szomszédos ország" (Magyarország) vásárolja fel, "mintha ezzel az erőforrással nem Románia, hanem valamely más ország rendelkezne".
(MTI nyomán)