Szürreálisan hangzó, mégis igaz hír érkezik a dél-szerbiai Vranje városból, ahol mindössze hat magyar él (a teljes népesség 0,01% -a!): a szavazatok jelentős részét a VMSZ nyerte. Néhány vranjei szavazóhelyiségben VMSZ a Szerb Haladó Párt mögött, a második helyen végzett - írja a Délhír portál. Alább a folytatás.
Zoom
Például a Dositej Obradović általános iskolában berendezett 24-es számú szavazóhelyiségben a Szerb Haladó Párt 540, a VMSZ 123 szavazatot nyert, míg a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) messze alulmaradt, mindössze 67 voksot nyert.
A köztársasági választási bizottságban senki sem válaszolt a slobodnasubotica.com portál telefonos megkeresésére, így egyelőre hivatalosan még nem lehet tudni pontosan, hogy a VMSZ hány szavazatot kapott Vranjéban, de ez a szám valószínűleg igen jelentős. Nem hivatalos információk szerint Vranjéban a 4-es szám alatt szereplő VMSZ a harmadik helyen végzett, 1265 szavazattal.
Stojan Ilić, a vranjéi választási bizottság elnöke a slobodnasubotica.com portálnak nyilatkozva kijelentette, igaz az információ, miszerint a VMSZ sikert ért el a dél-szerbiai településen, ám nem szeretné kommentálni a köztársasági választásokat, mivel ő kizárólag az önkormányzati választásokért felelős.
Mint elmondta, a vranjéi önkormányzati választásokon a 4-es sorszámmal induló, az egyébként Vučićék ökleként működő Szerb Jobboldal nevű ultranacionalista párt kiváló sikert ért el, a szavazatok mintegy 20 százalékát megszerezve.
Sasa Stojković, az Infovranjska portál szerkesztője szintén megerősítette a slobodnasubotica.com portál információit. Szavai szerint a VMSZ jelentős számú szavazatot kapott Neradovac faluban és azokban a városrészekben, ahol főként cigányok élnek.
A VMSZ illetékesei elmondták, semmit sem tudnak a vranjéi választási sikerről. A vonal túlsó végén egy bizonyos Mirjana (Ronyec Mirjana, a VMSZ pártigazgatója?) jelentkezett, aki elmondta, nem lát problémát abban, ha a VMSZ valóban jelentős számú szavazatot kapott Vranjéban.
A slobodnasubotica.com újságírója erre azt mondta, szó sincs arról, hogy ez probléma lenne, hanem olyan kuriozitás, amely sok mindenre utalhat, amire Mirjana kitérő választ adott, miszerint a VMSZ munkáját nagyra értékelik Szabadkában és más városokban, és hogy semmit sem tud erről az esetről.
A vranjei 24-es számú szavazóhelyiségben született eredmények
Zoom