2021. június 14., hétfő, Vazul, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:33 Guam tárt karokkal várja az afganisztáni kollaboránsokat22:14 Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról21:55 Revolvert tartana minden fehér ember fejéhez a Yale Egyetem pszichiátere21:25 Olcsó Pulitzer-díj - Heti progresszió (LXXXIV. rész)21:20 Bibinek córesz van: megalakult a koalíciós egységkormány20:51 Biden szerint Washington visszatért globális vezető szerepéhez - de nem akar konfliktust Kínával és Oroszországgal20:24 Szegény szórólapozó DK-sok úgy felháborodtak egy kis frissítő zuhany miatt, mintha rögtön rovarölő jött volna a slagból19:58 Szűk többséggel, de győzhet a józan ész Svájcban19:25 Tehenek támadtak egy futóverseny résztvevőjére Ausztriában18:41 A szultán megvitatná Bidennel az elszomorított Törökország ügyeit a NATO-csúcson18:08 Távol maradt a bankárkormánytól, és máris Salviniék nyakán az Olasz Testvérek17:42 Elkezdődött a Virradat Program megvalósítása17:09 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba - a Fidesz cigánypolitikája liberálisabb, mint a szociké16:53 Igazi nyár lesz a jövő héten15:47 Személyautóval ütközött egy motoros Eger és Noszvaj között
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Magyar zászlót kapott Sepsiszentgyörgyön a magyarok orra alá dörgölt Mihai Viteazul-szoborcsoport

Ismeretlen tettesek szombaton megrongálták és összefestették a Mihai Viteazul-szoborcsoport talapzatát – tájékoztat a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság nyomán a Székelyhon.
A rendőröket szombaton délután értesítették a rongálásról, a helyszínre kiszálló egység pedig megállapította, hogy a szoborcsoport hátsó részét összefestették, ugyanakkor több márványlap is hiányzik.
A szoborra a „Trianon 1920” feliratot és a magyar zászló színeit festették. A rendőrség rongálás gyanújával bűnvádi eljárást indított az ügyben. A kap munkatársainak ottjártakor a Tega köztisztasági vállalat munkatársai takarítottak, akik eltüntették a festést.
Zoom
Fotó: Bíró Blanka / Székelyhon
A hivatásos feljelentő Dan Tanasă, a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egységéért (AUR) parlamenti képviselője is dokumentálta a helyszínt.
Pénteken délután a Sepsiszéki Székely Tanács szervezett megemlékezést a trianoni békediktátum évfordulóján, ugyanakkor a a román szélsőjobb, a Calea Neamului egyesület felhívására érkezett a városba, a román katona Állomás negyedi szobrától vonultak a Mihai Viteazul-szoborig, ahol román hazafias dalokat énekeltek, kifeszítettek egy molinót, amelyen az állt, hogy „Hagyjátok a frusztrációt, Trianon az igazság!”
Az MTI-összefoglaló a háttérről:
Vitéz Mihály (Mihai Viteazul - a szerk.) 1593-tól volt Havasalföld fejedelme, 1599-ben Erdély és 1600-ban Moldva fejedelmi trónját is elfoglalta (a fejedelemségek egyesítése nem történt meg - a szerk.), de még 1600-ban elveszítette mindhárom állam feletti fennhatóságát. A vajdát a romániai tankönyvek Románia első egyesítőjeként mutatják be. (A Magyar Királyság partjait pedig három tenger mosta, a Voronyezsig mi uralkodtunk a Szovjetunión... - ezeknek az állításoknak ugyanennyi értelme van - a szerk.)
A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot Gir Radulescu bukaresti szobrász készítette, és 1982-ben Nicolae Ceausescu kommunista diktátor jelenlétében avatták fel. Alig két évvel később, 1984. június 5-én a szobor mögött erős robbanás történt, mely kioltotta egy ott játszó magyar gyermek életét, a szobrot azonban nem rongálta meg. A korabeli hatóságok terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban azóta sem azonosították. A magyar közösség a román politikai rendőrség, a Securitate provokációjának tekintette az ügyet, mely következtében leváltották a megye intézményeinek magyar vezetőit. (Az oláhoktól az ilyesmi bármikor kitelik - a szerk.)
Frissítés: Takarítás előtti kép:
Zoom
Fotó: Kátai Edit / MTIFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready