A román kormány lehetővé akarja tenni a lakott területekre bemerészkedő agresszív medvék kilövését, erről a kabinet csütörtökön első olvasatban vitatott meg egy sürgősségi kormányrendeletet, amelyet Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter reményei szerint jövő héten el is fogadnak.
A román kormány csütörtöki ülése után a miniszter ismertette a rendelettervezetet. Leszögezte, hogy az a lakott területekre bemerészkedő medvék eltávolításának módozatait szabályozza, az erdőben levő medvékre nem terjed ki. Kifejtette, hogy a vad eltávolítása esetében a fokozatosságot veszik figyelembe, először megpróbálják elkergetni különböző zajokkal. Ha a medve sem az embertől, sem a zajoktól nem ijed meg, és fennáll annak a veszélye, hogy támadhat, akkor elkábítják és elhelyezik egy másik régióba. Amennyiben a vad közvetlen veszélyt jelent az emberekre, agresszív, vagy többször visszajárt a településre, és az áthelyezése sem jelentett megoldást, akkor elaltatják vagy kilövik.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendelettervezet szerint továbbra is a 112-es sürgősségi számot kell hívni, az állat eltávolításáért egy négytagú testület felel, amelyet az érintett közigazgatási egység egyik képviselője, egy csendőr, egy vadász és egy állatorvos alkot. Az állatot akkor lehet kilőni, ha a négy személyből legalább hárman ezt szükségesnek tartják a konkrét helyzet ismeretében.
A miniszter reményét fejezte ki, hogy már jövő héten elfogadják a rendeletet, amely azonnal hatályba léphet. A miniszter újságírói kérdésre válaszolva elutasította azt a felvetést, hogy ez a beavatkozás a romániai medveállomány kiirtásához vezethet, szerinte ettől nem kell tartani. Emlékeztetett, hogy egy évekkel ezelőtt készült becslés szerint Romániában 6400-7200 medve élhet. Hangsúlyozta, hogy ezzel a beavatkozással a lakott területeket akarják megvédeni, hiszen az emberek és javaik biztonságának szavatolása alkotmányos kötelezettség az állam számára.
Romániában az elmúlt években elszaporodtak a medvetámadások, miután 2016-ban az akkori kormány betiltotta a medvevadászatot, védett állattá nyilvánítva őket. Azóta egyre több riasztást kapnak a hatóságok a lakosoktól, miután a településekre is bejárnak élelem után kutatva. A támadások jelentős része a többségében magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében történik.
(MTI)