Bronzkori kardot találtak véletlenül a Vág folyó medrében Galgócnál, a Nagyszombati régióban - jelentette be honlapján a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal.
A 26 centiméter hosszú, 150 gramm súlyú fém rövid kardra (vagy hosszú tőrre) egy helyi lakos bukkant még tavaly nyáron, amikor erősen leapadt a folyó vízszintje. Miközben a kardlap kiváló állapotban konzerválódott, a szerves anyagból készült markolat teljesen elbomlott, csak a kardon található szegecsek utalnak a létére.
Zoom
Hasonló rövid kardokat a Duna-medence térségében találtak több helyen Dél-Németországtól a Vajdaságig. Ezek a kardok a Közép-Európát a középső bronzkorban uraló halomsíros kultúrára jellemzők, vagyis mintegy 3600 évesek - közölte a Pamiatkový úrad Slovenskej republiky (PÚSR). Korábban hasonló fegyver került elő - egyéb bronzkori tárgyakkal együtt - Méhiből, a Besztercebányai régióból is.
Zoom
Galgócon is találtak már - ugyancsak véletlenül - 2017-ben egy ősi, mintegy 4000 éves tőrt egy grillparti alkalmával, amelyet a Vág folyó mentén rendeztek. Az igen jó állapotú penge 24,5 centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és három lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni.
Zoom
A 2017-ben talált nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetén, mintegy 4000 éve létező Unetice-kultúrához köthető, ez a kultúra - az MTI megfogalmazása szerint - "a mai Szlovákia és Csehország területén létezett", és nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únetice település térségében bukkantak a kultúra legjellemzőbb régészeti leleteire.
Az első fémkardok a kora bronzkor kezdetén jelentek meg Közép-Európában, nagy valószínűséggel a hosszú bronztőrökből fejlődtek ki.
Galgócon a helyi lakosok az elmúlt években már több véletlenül talált régészeti leletet is beszolgáltattak.