Román zászlókat lengetve, Romániát éltetve és énekelve vonult fel a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű magyargyűlölő szervezet pénteken Székelyudvarhelyen a román himnusz napján. Az eseményen többen voltak az állami hatóságok munkatársai, mint a civil érdeklődők, derül ki a Székelyhon cikkéből.
Zoom
Nagyjából ötvenen – túlnyomó többségben gyerekek – érkeztek Székelyudvarhelyre a Calea Neamului szervezet felhívására pénteken a román himnusz napját ünnepelni. A jelenlévők a Kossuth Lajos utcai ortodox templomnál gyülekeztek, majd román zászlókat lengetve, énekelve indultak el a város központjában lévő milleniumi emlékoszlophoz. Útközben Romániát éltették, és náluk volt a Tusványosról már ismert „Ceva este etern: Transilvania pământ românesc!” (Van, ami örök: Erdély román föld!) feliratú bannerük is. Ezt függesztették ki az emlékműre, majd többször elénekelték a román himnuszt.
Zoom
Zoom
Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője beszédében kifejtette, az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, hogy megünnepelhessék a román himnusz napját, ami szerinte nagyon ritkán hangzik el Székelyudvarhelyen. Mi mindig oda megyünk, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak – fogalmazott. Hangsúlyozta, a Tusványoson is felmutatott molinójuk nem a magyar etnikum, hanem a magyarországi, szerinte Erdély autonómiájára törekvő politika ellen szólt. Ugyanakkor az RMDSZ hasonló törekvései ellen is tiltakoztak, hiszen ez Románia egységével ellentétes elképzelést szolgál.
Zoom
Zoom
Ezt követően Pompiliu Diplan, a Starea de Libertate (Szabadság állapota) civil mozgalom vezetője mondott beszédet a nemzet egységének fontosságát hangsúlyozva és a kifeszített molinó feliratát dicsérve. Mihai Tîrnoveanu az esemény végén a román himnusz, az ortodox hit és a román zászló fontosságát hangsúlyozta.
Zoom
Fotók: Erdély Bálint Előd/Székelyhon
Zoom
A felvonuláson nagy számban jelen voltak a helyi és állami rendőrök, valamint a csendőrség munkatársai, többen civil ruhában érkeztek. Összességében többen voltak, mint a civilek. Utóbbiak túlnyomó része is csak éppen arra járt, és nem értette, mi történik – csodálkoztak, ezért megálltak néhány percre.
Székelyudvarhely polgármestere a rendezvény idejére elrendelte, hogy a környékbeli egységekben ne szolgálják ki a vendégeket, vásárlókat alkohollal.