Hivatali visszaélés miatt egy év és 11 hónap börtönbüntetésre ítélték az erdélyi Csíkfalva magyar polgármesterét, az ítélet végrehajtását felfüggesztették - számolt be pénteken a Maszol.
Az erdélyi magyar hírportál szerint a Maros megyei községnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljárója 23 év polgármesterség után kénytelen megválni tisztségétől.
Balogh István polgármester csütörtökön kapta kézhez a végzést, a nyárádmenti község jegyzőjének tíz napon belül értesítenie kell a Maros megyei prefektúrát a Marosvásárhelyi Táblabíróság döntéséről, amely újabb tíz napon belül rendelettel megszünteti az elöljáró megbízatását.
A hatodik mandátumát töltő polgármester közölte, hogy három évig a közügyek gyakorlásától is eltiltották, nem választható. A polgármesteri teendőket Varga Ervin jelenlegi alpolgármester veszi át a következő választásokig.
A végzés egy tízéves per eredménye. Az elöljáró elmondása szerint 2004-ben bérbeadott egy községi tulajdonban lévő épületet egy gyógyszertárnak, majd tíz évre rá meghosszabbították a bérleti szerződést. A Maros megyei prefektúra érvénytelenítette a képviselőtestület ezen határozatát, arra hivatkozva, hogy versenytárgyalást kellett volna kiírni.
A bérlő azonban nem volt hajlandó kiköltözni, ezért az elöljáró ügyvéd tanácsára zároltatta az épület ajtaját. Ezt tekintette hivatali visszaélésnek a táblabíróság.
Balogh István elmondta: még nem döntött, hogy megfellebbezi-e az ítéletet a legfelsőbb bíróságon. Mint hangsúlyozta, a nyárádmenti községnek mielőbb vezetőre van szüksége, mert sok megnyert pályázatot kell megvalósítani.
(MTI)