A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin magyar köztársasági elnök "romániai" magánlátogatása során elhangzott "nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt" - írja a Transtelex.
Vasárnapi közleménye értelmében a külügy kifogásolja Novák Katalin "nyilvános üzeneteit" , beleértve a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétetteket is.
Novák szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a Székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a "Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!" sort emelte ki.
Frissítés: békesség Istentől!
A Mandiner az alábbi kérdéssel fordult a Sándor-palotához: „Mi az elnök reakciója a román külügy lépésére és kritikájára a csíksomlyói látogatás nyomán?”
Így reagáltak:
A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!
 
Korábban írtuk: