Tulajdonképpen zöld utat adott a magyar intézményvezetők menesztésére Traian B?sescu államelnök. Dan Nica belügyminiszter beiktatása utáni beszédében felszólította a kormányt, ne tegyen különbséget a román és magyar vezetők között, „változtassanak mindenütt, ahol változtatni kell".
Kiemelte, az RMDSZ „saját birtokaként" kezelte a kormánynak alárendelt intézményeket, de ez nem jogosítja fel őket arra, hogy a kormány ellen uszítsanak, „mert az le akar cserélni néhány román állampolgárságú vezetőt Kovászna és Hargita megyében". B?sescu kijelentette, tudomása szerint a magyar polgármesterek által irányított hivatalokban „etnikai tisztogatás", azaz a románok kirekesztése folyik. „Meg kell találni az egyenlőség megteremtésének módját, okosan kell rendezni a kérdést az alkotmány első cikkelyének mély valóságából kiindulva: Románia egységes, független nemzetállam, ezt az RMDSZ és az MPP vezetőinek is tiszteletben kell tartaniuk". Az államfő ismét határozottan leszögezte: „Szó sem lehet területi autonómiáról".
Az államelnök beszédének magyarságra vonatkozó passzusát sokkal szelídebb hangnemben kezdte. Kifejtette, bízik benne, a magyar közösség nem érzi kisemmizettnek magát, amiért az RMDSZ nincs kormányon. Felkérte a kormányt, kezelje kiemelt figyelemmel a Hargita és Kovászna megyei infrastrukturális beruházásokat, de az igazgatói székek elosztását is. „Eljött az ideje, hogy a kormány bebizonyítsa, hogy az RMDSZ nélkül is jó védelmezője a magyar kisebbség érdekeinek."
Farkas Réka - Háromszék
Kapcsolódó: