Elfogadta a "hazafiasságot" (értsd: magyarellenességet) erősíteni hivatott törvényt a tót parlament kedden. Alapvetően
nem lenne semmi gond egy ilyen törvénnyel, mi több, hazánkban is szükség volna hasonlóra - ha nem kifejezetten a magyarság ellen irányulna. Maga Slota alelnöke tette világossá, hogy miért is akarják feltétlenül elfogadtatni, mikor így nyilatkozott: „Erre a törvényre nagy szükség van, különösen mostanában, amikor látjuk, mi történik déli szomszédunknál.” Felvidék tolvajainak tehát ismét sikerült egy olyan jogszabályt alkotniuk, amely nem valamiért jött létre, hanem valami ellen szól. De egy olyan néptől, amely csak egy másik ellenében tudja magát meghatározni, ráadásul pont akitől országot, kettős keresztet és címert lopott magának, nem is lehet mást várni.
A törvényjavaslatot a koalíciós pártok - Irány-Szociáldemokrácia, Szlovák Nemzeti Párt, Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - képviselői támogatták, míg az ellenzék egy része ellene szavazott, másik része pedig tartózkodott.
Az új jogszabály szerint, amelynek tervezetét a Szlovák Nemzeti Párt nyújtotta be, a jövőben a felvidéki iskolák minden osztályában ki kell majd függeszteni az úgynevezett szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a tót himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak, és elhangzik minden hivatalos sportrendezvény kezdetén is. A képviselő-testületek tagjai - az önkormányzattól a parlamentig - pedig minden ülés elején elénekelik a himnuszt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor csendül fel kötelezően a himnusz.
Ugyanakkor az összes iskolai tananyagban is megerősítik a "hazafiasságra" való nevelést.
Az eredeti előterjesztésben az a rendelkezés is szerepelt, amely az ún. Szlovákia iránti hűségeskü letételére kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Ezt a rendelkezést a bírálatok után a vita során kivették a tervezetből. A most elfogadott változat szerint a hűségesküt már csak az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól fogják megkövetelni.
A "hazafiassági törvény", amennyiben Ivan Gasparovic államfő aláírja, április elsején lép életbe. A jogszabály a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így betartása gyakorlatilag "önkéntes” lesz.
(MTI nyomán)