Akadályba ütközött egy háromszéki személy, amikor egy magyar nyelvű, magyar ékezeteket is tartalmazó cégnevet próbált lefoglalni cégalapítás céljából.
Lakossági visszajelzés alapján értesült csütörtök délután Édler András RMDSZ-es képviselő arról, hogy a Kovászna megyei cégbíróságnál akadályba ütközött valaki, amikor egy magyar nyelvű, magyar ékezeteket is tartalmazó cégnevet próbált lefoglalni cégalapítás céljából. A képviselő saját közlése szerint a történtek után felvette a kapcsolatot a Kovászna megyei, illetve az országos cégbírósággal, és felhívta a figyelmet arra, hogy a 26/1990-es, a cégbíróságokra vonatkozó törvény a cégek megnevezésére vonatkozóan nem tartalmaz olyan előírásokat, amelyek kizárnák a magyar cégnevek, illetve a magyar ékezetek használatát. Édler András arra kérte őket, hogy korrekt módon alkalmazzák a törvényt.
Az országos cégbíróság vezérigazgatója, Adriana Luminița Iacob, válaszlevélben biztosította a háromszéki képviselőt arról, hogy egy új cégnyilvántartási programot vezetnek be, és ezzel hamarosan megoldják a problémát. „A mai nap megbeszélést folytattam a Kovászna megyei cégbíróság igazgatójával, Sorina-Elena Coftassal, aki arról biztosított, hogy elhárult minden akadály a magyar nyelvű, ékezeteket is tartalmazó cégnevek bejegyzését illetően” – mondta Édler András, aki továbbra is arra biztatja a háromszékieket, hogy éljenek a magyar nyelv használatának lehetőségeivel a cégbejegyzések terén is.
(Székelyhon)