Több román közéleti szereplő nehezményezte csütörtökön Nyirő József pünkösdre tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.
Mircea Geoana független szenátor, volt szenátusi elnök, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt korábbi elnöke (aki azt nyilatkozta: korábban azért nem nyerte meg az államfőválasztást, mert Basescu paranormális erőket vetett be, melynek következtében bizonyos lila fények kerítették hatalmukba, amelyek miatt „elveszítette belső energiáinak egy részét” - a szerk.) szerint a bukaresti parlamentnek nyilatkozatban kellene elítélnie azt, hogy Nyirő újratemetése által olyan személy tiszteletére szerveznek megemlékezést, akivel szemben "nagyon komolyan felmerül" a fasizmus, a románellenesség és az antiszemitizmus vádja.
"A román szenátusnak - külpolitikai szerepe miatt is - kötelessége fellépni a budapesti parlament provokáló megnyilvánulásával szemben. A román hatóságoknak meg kell akadályozniuk, hogy a vasárnapi székelyudvarhelyi rendezvényt a soviniszta, irredenta propaganda szolgálatába állítsák" - szögezte le Geoana, emlékeztetve arra, hogy 2002-ben ő volt az ország külügyminisztere, amikor Románia aláírta a Magyar Köztársasággal a stratégiai partnerségi nyilatkozatot.
Alexandru Florian, a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet igazgatója szerint Nyirő József fasiszta volt, ezért tiltakozik az ellen, hogy újratemetését közéleti eseményként, nyilvános tiszteletadással szervezik meg. Florian szerint igaz, hogy Nyirő nem volt sem gyilkos, sem felbujtó, de "a fasiszta hatalomátvétel után is tagja maradt a magyar törvényhozásnak, parlamenti bizottsági alelnökként tevékenykedett, tehát aktív fasiszta politikát folytatott". Az igazgató szerint Nyirő nyilvános dicsőítése "a fasiszta eszmék népszerűsítését jelentené", amit Romániában is tilt a törvény.
Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, független (de a Tőkés-párt által támogatott) marosvásárhelyi polgármesterjelölt csütörtöki sajtóértekezletén úgy vélekedett: Nyirő József újratemetését "kisajátította a politika", ami "diplomáciai feszültségeket szított Magyarország és Románia között" (tehát nem a magyarellenes nemzettársai szítják a napok óta tartó provokációsorozattal, hanem csak úgy általában a politika - a szerk.).
"Nem tesz jót az író emlékének az, hogy a végakarata szerinti családi eseményt, a szülőföldjén való újratemetést választási kampánycélokra sajátították ki a politikusok" - ismételte a román külügy álláspontját az "emberjogi harcos" (aki egyike volt egyébként a Vona Gábort Marosvásárhelyről kitiltó antimagyaroknak). Smaranda Enache szerint ilyen körülmények között Nyirőnek - valóban értékes irodalmi munkássága helyett - politikai szerepvállalása került előtérbe, ami "sem emlékének ápolását, sem a magyar-román bizalom erősítését nem szolgálja".
(MTI nyomán)