A Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által (feltehetően szándékosan hibásan) kibocsátott engedélyt.
A Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt.
Kardalus Erika bíró, a törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, a törvényszéknek harminc napon belül kell eljuttatnia a megindokolt ítéletet a feleknek, akik az ezt követő 15 napban nyújthatnak be fellebbezést az ítélet ellen.
Frissítés: Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke az MTI-nek azt mondta, bíznak a román jogállamban és abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya.
Veress László ezt arra reagálva közölte, hogy a Hargita megyei Törvényszék elfogadta a prefektus keresetét, és szerdán kihirdetett ítéletében formai okok miatt megsemmisítette a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kibocsátott, az író nevére szóló temetkezési engedélyt.
Kövér László kabinetfőnöke az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy a Hargita megyei prefektus korábban elismerte: az újratemetés szervezői nem hibáztak, a hibát a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal követte el. A prefektus ezen álláspontját a bíróság is megerősítette - állapította meg.
Kiemelte: a maguk részéről bíznak a román jogállamban, különös tekintettel arra, hogy a hatályos román polgári törvénykönyv 80. szakasza szerint az elhunyt személy megállapítható végakaratát tiszteletben kell tartani. "Ezért is bízunk abban, hogy Nyirő József újratemetésének nem lehet jogi akadálya" - fogalmazott Veress László.
(MTI nyomán)