Fosztogatásba torkollt az osztogatás Miskolcon, ahol a Városház téren több száz csomag tartós élelmiszert osztottak szét civilek - részint dacból, mert korábban a város fideszes polgármestere elutasította az akciót, mondván, erre nincs szükség Miskolcon.
Zoom
Ott kezdődtek a bajok, hogy a szervezők először sorszámot akartak osztani, de ez kivitelezhetetlennek tűnt: a cigányok nem akartak sorban állni. Ennek az lett a vége, hogy a délután három órás kezdéskor az asztalokhoz zúdulók közül többen egymásnak adták hátra a csomagokat, illetve megkerülték a standot, és hátulról is vittek el élelmiszert.
Zoom
Az egyik szervező, a miskolci cigány önkormányzat elnöke, Váradi Gábor elismerte: a káoszban előfordult, hogy valaki 4-5 csomagot is elvitt. A 6-800 szétosztott csomagból mintegy félezret hozó Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa, Király Gábor is arról beszélt: tülekedés, tumultuózus jelenetek voltak, és a végén sokan, mintegy 150-en üres kézzel távoztak.
Zoom
Voltak, akik a sorból dobálták ki a csomagokat a rokonoknak, így többet is hazavihettek. Másoknak viszont még egy csomag sem jutott. Többen úgy érezték, veszélyben vannak a nagy tömegben. Volt olyan gyerek, akit a szülei hazaküldtek a nagyszülőkkel, mert attól féltek, hogy agyontapossa a tömeg.
Zoom
Pedig még csak nem is volt ott mindenki, akinek szüksége lett volna az élelmiszercsomagra: többen azt mondták, voltak, akik azért nem tudtak jönni, mert például a hírhedt számozott utcákban élők közül sokaknak egy buszjegyre sincs pénzük, hogy eljöjjenek a Városház térre.
Zoom
Tíz perc alatt elfogyott az összes élelmiszercsomag. Fél négyre ki is ürült a tér, de néhányan csalódottan még álldogáltak. Ők azt mesélték, hogy több kisebb gyerektől és terhes nőtől is elvették felnőttek a már megszerzett csomagokat.
Zoom
A Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa, Király Gábor a szervezés hiányosságaival magyarázta a káoszt. Szerinte természetes, hogy ha összejön több száz éhes ember, ez lesz a vége. Gyerekeket, időseket kellett kimenteni, nehogy bajuk essen a tumultusban - ismerte el ő is. Szerinte azonban "tömeg volt, de nem csürhe".
Zoom
Az alábbi facebookos videón azonban nem egészen ez látható:
A polgármesteri hivatalból senki nem ment ki a rendezvényre, de jól lehetett látni, hogy a városháza ablakából videóra vették az eseményeket. Korábban Kriza Ákos fideszes polgármester politikai hangulatkeltésre hivatkozva elutasította, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételt osszon a városban. Kriza Ákos tiltása hatására a miskolci civilek maguk kezdtek élelmiszergyűjtésbe. A Gyermekétkeztetési Alapítvány és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat mellett a "Miskolcnak hangja van" Facebook-csoport is segített a szervezésben, a csomagok összegyűjtésében.
Az akció kezdete előtt sorra érkeztek a miskolciak: csomagokat hoztak, olyan tartós élelmiszerekből, amelyeket nem fogyasztottak el a húsvéti ünnepek alatt.
(Origó nyomán)