A 2012 végén elfogadott új hulladéktörvény egyértelművé tette, hogy a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatától az illetékes közszolgáltató tulajdonába kerülnek. Aki ezekből bármit elvisz, az lopást követ el. A kitett lomok tulajdonviszonya korábban rendezetlen volt, ezért szinte lehetetlen volt bármit tenni a „lomisok” ellen, akik a lomtalanítások alkalmával elfoglalták az egri lakótelepek közterületeit és tönkretették az ott élők nyugalmát.
Zoom
Mint minden évben, a tavasz beköszöntével elkezdődik a lomtalanítás Egerben. Április 23-án a Malomárok út 8. szám előtt kihelyezett konténerbe és az Olasz úton, a lépcsőházak előtti területre van lehetőség kidobni a feleslegessé vált tárgyakat. Az így kialakult szeméthalmok oldalában már előző este sátrat vertek a "gyűjtögetők". Helyiek elmondása szerint, már éjszaka területharc robbant ki több mélyigénytelen között, akik próbálták megvédeni "jogos" jussukat.
A nap folyamán nem volt olyan pillanat, mikor ne legyeskedtek volna többen is a szemétkupacok tetején. Elsősorban fémhulladékra, fabútorokra és ruhadarabokra vadásznak. A koránkelők használt elektronikai tárgyakra is szert tehetnek. Tevékenységük ékes példája annak, hogy egyesekre nem érvényesek a társadalmi együttélés szabályai. Mindent szétdobálnak, ellopnak, egymással és az ott élőkkel is minősíthetetlenül viselkednek.
Zoom

Zoom
A közterületeket csúfító jelenség felszámolásához "radikális" megoldásra van szükség. A kiilleszkedett egyének a törvények következetes betartatásával és ellenőrzésével visszavezethetőek a normális együttélés világába. Ehhez az illetékes hatóságok (közterület-felügyelet, rendőrség, gyermekvédelem, gyámügy, jegyzői hivatal stb.) összehangolt és szakszerű fellépésére lenne szükség.
Zoom

Zoom
Véleményünk szerint a hulladékot elszállító közszolgáltató felelőssége, hogy lomtalanítások idején személyes jelenlétükkel megelőzze a bűnelkövetést. Sajnos ottjártunkkor egyetlen egy közterület-felügyelővel sem találkoztunk, pedig joguk van hozzá, hogy tettenérés esetén – ha bűncselekmény gyanúja áll fenn – a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedhet, ahogy tudósítónk jelentette, intézkedett is: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat.
Zoom

Zoom
Ha a jogtalan eltulajdonítás miatt a kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen – vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve – követik el, az elkövető akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A "kisebb értékre" (50 és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek. A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés akár elzárással is büntethető. Főszabály szerint az elzárás legalább 1, legfeljebb 60 napig tarthat. A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezer forint, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint.
Zoom
A lakossági lomtalanítás alkalmával fokozottabban figyeljünk egymásra és értékeinkre!
(Forrás: Heves Közélet)