Budapest I., V. és XI. kerületében tömegközlekedési eszközökön négy román állampolgár – két nő és két férfi – külföldi turisták táskájából próbált lopni 2019. július 9-én délelőtt. Az elkövetők szorosan a sértettek mögé léptek, és miközben az egyik belenyúlt a táskába, társai testükkel, illetve szalmakalapokkal takarták a cselekményt.
Az elkövetők két utasnak kutattak a táskájában, de nem loptak el belőle semmit, a harmadiktól azért nem vettek el semmit, mert észrevette, hogy valaki a táskájába nyúlt. Ezt követően az V. kerületben az egyik villamoson ugyanezzel a módszerrel ellopták egy utas pénztárcáját, a benne lévő pénzzel és bankkártyával együtt, majd a Széchenyi István térnél leszálltak.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Zseblopási Alosztályának nyomozói észlelték a bűncselekményt, és egy utcával arrébb elfogták a társaság három tagját. A rendőrök az elkövetőknél megtalálták az ellopott pénztárcát, amit hiánytalanul visszaadtak a sértettnek. Az elkövetők negyedik társa az első kísérlet után levált a többiektől. A rendőrök a férfit még aznap egy ferencvárosi apartmanban fogták el.
A BRFK Vagyonvédelmi Osztály nyomozói – őrizetbe vételük mellett – az egyik román férfit lopás vétség kísérlet miatt, társait három rendbeli lopás kísérlet, valamint egy rendbeli lopás vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki, közölték a Police.hu-n.