A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy tizenkilenc éves és egy huszonöt éves férfi ellen kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és kóros szenvedélykeltés vétsége miatt.
A vád szerint az egyik vádlott 2017 elejétől, internetről vásárolt kábító hatású, új pszichoaktív anyagnak minősülő herbált. A vádlott az anyagot július hónaptól Miskolc belvárosában, illetve külvárosi közterületen árulta, pakettenként 500 Ft-ért, összesen mintegy 300 gramm mennyiségben.
Az eladások alkalmával az utcán kötött ismeretséget a vásárlókkal úgy, hogy megszólította őket, hogy kell-e neki „herba”.
Vevői között volt, aki húsz alkalommal, míg előfordult olyan, aki 2017 nyarától egészen az év végéig napi rendszerességgel vásárolt tőle. Ezekből a vádlott esetenként 10 000 Ft-tól 70 000 Ft-ot meghaladó összegű nyereségre tett szert.
Vádlott-társa 2018. február elején, az utcán vásárolt tőle tizennyolc pakett herbált 9 000 Ft-ért, majd a későbbiekben ő is interneten szerezte be a kábító hatású anyagot, amelyet Sajószentpéteren, szintén közterületen, valamint Miskolcon értékesített.
A vásárlók közül előfordult olyan, aki pár hónapig vásárolt, míg volt olyan, aki fél éven keresztül. Az értékesítésekből esetenként 20 000 Ft-tól 60 000 Ft-ot meghaladó összegig jutott nyereséghez.
Az eladások alkalmával három fogyasztó esetében, a vádlottnak tudomása volt arról, hogy tizennyolcadik életévüket még nem töltötték be, közülük két személy a herbál fogyasztásától rosszul lett, szédültek, zsibbadt a testük és bódult állapotba kerültek.
A vádlottak közül a kiskorúaknak is értékesítő vádlott letartóztatásban van, míg vádlott-társa szabadlábon védekezik.
Az ügyészség mindkét vádlottal szemben börtönbüntetést, mellékbüntetésként közügyektől eltiltást, továbbá a bűncselekményből származó bevételükkel egyező pénzösszegben meghatározott vagyonelkobzást indítványozott - közölték honlapjukon.