Amint arról alább beszámoltunk, vasárnap este egy cigányok között kirobbant konfliktus miatt a rendőrséget, majd később a csendőrséget és a különleges bevetési csoportot is riasztották a Szatmár megyei Petére. A hivatalos tájékoztatás szerint a cigányok rátámadtak az egyenruhásokra, kövekkel, téglákkal, botokkal dobálták őket. A Szatmár.ro oldal azonban a "replika jogán" Godzsa Zsolt "romareferens" megszólaltatatásával - a cigányt következetesen csak Zsoltnak nevezve - próbálja mentegetni a vadakat, merthogy "a helyzet korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek az ügyben kiadott közlemények és cikkek lefestették".
Zoom
"Zsolt" pedig elmesélte, a "helyi közösségből" többen is megkeresték az esetet követően, így a keddi napon személyesen is kilátogatott a helyszínre, hogy "a hivatalos álláspont mellett a történet másik felét is meghallgassa".
Mint kiderült, a konfliktus abból adódott, hogy két gyerek összeverekedett. Az egyikük anyja "alaposan megregulázta a két rendetlenkedőt", majd saját csemetéjét és a másik verekedőt is hazaküldte. Utóbbi gyermek anya azonban ezen olyannyira felindult, hogy tárcsázta a 112-es segélyhívót és a rendőrség közbelépését kérte. A hívás nyomán kivonult a helyszínre a községben szolgálatot teljesítő rendőr, viszont
ahogyan az ilyen helyzetekben nem ritkán előfordul, a közösség olyan tagjai is kicsődültek az utcára, akik voltaképp az eseményekben nem voltak érintettek.
Az egyenruhás megpróbált a felekkel egyezkedni, viszont mindenki a saját igaza mellett ágált,
a hangos szóváltás pedig fenyegetően hathatott a rendőr számára.
Aki látott már falkában ordítozó, fenyegetőző, támadólag fellépő cigányokat, el tudja képzelni, milyen lehetett ez a "hangos szóváltás"... A rendőr ekkor erősítést hívott, és
a helyiek elmondása szerint a kiérkező maszkosok már nem kérdeztek, hanem azonnal cselekedetek.
Mégis mit kellett volna kérdezniük, ha a társuk azért hívta őket, mert a testi épségét féltette a hordától?...
"Zsolt" szerint elsőként egy, a gyermekét a kezében tartó anyukát ütöttek meg. Ezt látva a családfő is megütötte az egyenruhást, és a segítségére sietett további három férfi is – ők vannak most egyébként előzetes letartóztatásban. Igen ám, csakhogy
a rendőrök a visszavágás során nem csak azokat verték meg, akik rájuk támadtak, hanem mindenkit, köztük egészen kicsi gyermekeket is.
Zoom
Legalábbis ezt állítja Godzsa. Hozzáteszi, hogy a beszámolók alapján olyanok is részesültek az agresszióból, akiknek végképp semmi közük nem volt az egészhez: egy idősebb férfi például csak húsvéti vendégségbe tartott a lányához, egy fiút pedig egészségügyi problémája miatt épp ellátásban részesítettek egy mentőben, viszont egyikük sem úszta meg sérülések nélkül a rendőrökkel való találkozót. Mi több, a helyiek arról is beszámoltak, hogy
az egyenruhások több házba is benyomultak indokolatlanul, és könnygázzal fújták le az odabent levőket, így azok sem úszták meg a dolgot, akik a hatóságiak megérkezésekor azonnal visszavonulót fújtak.
Zoom
Azt a referens is elismeri, hogy "akár önvédelemnek is tekinthető a rendőrök fellépése, hiszen tényleg többen rájuk támadtak", csak azt nem érti, miért kellett másokkal szemben is erőszakosan fellépni. Nos, talán azért, hogy a következő eset során jól gondolják meg, hogyan viselkednek...
Zoom
Godzsa a helyieket meghallgatva "arra a következtetésre jutott, hogy Petén egy újabb rendőri túlkapás történt, mely csak gyarapítja azok sorát, melyek például a szükségállapot idején történtek szerte az országban és Szatmár megyében is".
Zoom
"Zsolt" ugyanakkor "nem kisebbíti a romák hibáját sem": elismerte, hogy az utcán megjelent tömeg valóban fenyegető érzést kelthet "azokban, akik nem ismerik a közösséget", és azt sem tagadta, hogy többen is nekimentek rendőröknek, viszont úgy véli, hogy a konfliktus tetőzését jelentő, többeket indokolatlanul érő agresszió mértéke nem volt arányos a helyiek szerint válaszreakcióként indított támadáséval.
Bobby előzetesben, Jockey ezúttal megúszta
A szatmárnémeti ügyészség nemrégiben hivatalos közleményt adott ki az esettel kapcsolatban. Corina Cojan ügyésznő tájékoztatása szerint a petei helyszínre vasárnap este 19 óra 30 perc környékén riasztották a hatóságokat, ugyanis több személy között heves vita robbant ki. A helyszínre első körben a rendőrség érkezett ki, viszont erősítésként a különleges bevetési csoportot, közismertebb nevükön a maszkosokat és a csendőröket is kivezényelték.
Az újabb hatóságiak láttán a közösség több tagja is agresszív magatartást tanúsított az egyenruhások felé, kövekkel és botokkal támadtak rá ezekre, mi több, az egyikük egy láncfűrésszel tette még hathatósabbá a fenyegetéseket. Hogy fékezzék a társaságot, a rendőrök kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni, melyhez gumilövedékes fegyvereket használtak.
Az összetűzés nyomán három rendőr is megsérült, őket kövekkel és a saját öklükkel ütlegelték a támadók, de szerencsére sérüléseik nem voltak életveszélyesek, csupán 1-3 napos orvosi ápolást igényeltek. Egy "maszkos" azonban súlyosabban megsérült, fülkagylóját ugyanis beszakították egy kővel.
Az ügyben lefolytatott nyomozás során sikerült azonosítani a bűncselekményben részt vevő személyeket, az éjszakai órákban pedig őrizetbe is vettek három személyt, akik ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt kezdeményeztek eljárást. Hétfőn az ügyészség kérésére a szatmári bíróság elrendelte H. Attila, B. Bobby és B. Nicolae előzetes letartóztatását, ugyanakkor elutasította a védők azon kérelmét, hogy a három férfit az előzets helyett vonják inkább házi őrizet alá.
Korábban írtuk: Ötven fős cigány horda támadt a rendőrökre Szatmárnémeti közelében - az egyik egyenruhás a fülét is otthagyta
Egy szokásos cigány vita miatt hívták ki a rendőrséget és a csendőrséget a Szatmár megyei Petére vasárnap este. A PresaSM.ro beszámolója szerint legalább ötvenen, kövekkel, botokkal felszerelkezve támadtak rá a törvény embereire a cigánynegyedben, egyik feldühödött helybéli pedig egy jó nagy láncfűrésszel is elkezdett hadonászni.
Zoom
A rendőröknek figyelmeztető lövéseket is le kellett adniuk.
Négy rendőr megsérült – egyikük olyan ütést kapott, hogy a bal füle egy részét elveszítette, sürgősen meg kell műteni –, az egyenruhásokra támadók közül ketten kórházba kerültek, három személyt pedig 24 órára őrizetbe vettek - írja a Főtér.ro.