"Nem roma-ügy - Újabb fordulat a segélyekkel kapcsolatban

Több tucat település polgármestere jelezte, hogy csatlakozik a monoki önkormányzat kezdeményezéséhez, és feltételekhez kötnék a segélyek kifizetését - közölte a Roma Sajtóközpont. A településvezetők egységesen akarnak fellépni, ha a közigazgatási hivatal megvétózza a tervet.

A monoki képviselő-testület úgy döntött: csak azok a szülők kaphatják meg az önkormányzat által adható segélyeket, akiknek a gyerekeke rendszeresen jár óvodába és iskolába. Egy készülő helyi rendeletben pedig munkához kötné az önkormányzat az állami szociális segélyek kifizetést.

Eddig több mint hatvan településről jelezték a polgármesterek, hogy csatlakoznak a monoki kezdeményezéséhez.

„Csak az vegyen fel támogatást a társadalom asztaláról, aki le is rak rá” – vélte Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, aki a Roma Sajtóközponttal közölte: a napokban egyeztetést tartanak a csatlakozó polgármesterek.

 A településvezetők közösen akarnak fellépni, ha a közigazgatási hivatal törvényességi kifogást emel a monoki képviselő-testület határozata ellen. Szepessy elmondta: tudja, hogy nem szabályos a monoki döntés, de szerinte az idejét múlt törvényeket meg kell változtatni, mert „nem fejezik ki a társadalom igényeit”. (Kuruc.info: Korrekt mondatok, akárcsak ugyanőtőle a „Csak az vegyen fel támogatást a társadalom asztaláról, aki le is rak rá”. Ez az!)

A helyi rendelet életbe lépése óta három-négy gyerek már iskolába jár abból a nyolc-tíz gyerekből, akiknek a szüleit rendre megbüntette önkormányzat, mert a diákok hiányoztak. Szepessy hangsúlyozta: bár romák is vannak a renitensek közt, nem roma ügyről van szó.

Hozzátette: nem akarnak bosszút állni a szülőkön, csak szeretnék, hogy rendszeresen járjanak a gyerekek óvodába és iskolába. Szepessy szerint nagyobb kényszerítő erőt jelent a be nem fizetett büntetéseknél, ha havonta kiesik a családi kasszából az önkormányzat által adható segély összege.

Ugyanakkor úgy vélte: jobban megterheli a családokat, ha inkasszót nyújtanak be a számlájukra a be nem fizetett büntetések miatt, mintha a kis összegű segélyeket nem kapják meg.

Egy másik, most készülő helyi rendeletben munkához kötné az önkormányzat az állami szociális segélyek kifizetést. A monoki polgármester erről azt mondta: havonta pár napra rendelné be az önkormányzat munkára a segélyezetteket. Az Észak- Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Borsod- Abaúj - Zemplén Megyei Kirendeltsége nem kapta még kézhez a monoki önkormányzat jegyzőkönyvét – tudatta a Roma Sajtóközponttal.

Dr. Kiss György, a Törvényességi Ellenőrzési Osztály vezető-helyettese. Elmondta: ha nem jogszerű rendeletet hoz az önkormányzat, törvényességi észrevételt tesznek, amelyben határidő megjelölésével kérik az önkormányzatot, hogy saját hatáskörben szüntesse meg a törvénytelenséget. Ha ez nem történik meg, Alkotmánybírósághoz fordul a hivatal, amelyben indítványozza a helyi rendelet megsemmisítését."

(vg.hu; van pár hozzászólás is)

Kuruc.info / Arppi S.: Nem is olyan kevés a hatvan darab csatlakozó önkormányzat. Én kevesebbre számítottam; azt hittem, beszarnak majd az önkormányzatok, polgármesterek, ha egyértelműen a központi kormány akaratával és hatalmával kell szembehelyezkedniük. Mindenesetre ahhoz még nem elegendő súly, hogy a zombuccmann meg a közigazgatási hivatal, a bíróság stb. ne kaszálja el az ilyen helyi rendeleteket, de azért már ez valami.