"Pátkai félelmek

Több mint ötszáz helyi lakos írta alá Pátkán azt a petíciót, amely szolidaritásáról biztosítja a múlt héten történt Molotov-koktélos támadás polgárőr gyanúsítottjait. A falu felnőtt lakosságának nagyobb része egyetlen nap alatt kanyarította a nevét a dokumentumra.Vajon honnan, milyen mélyről fakadhat az a kételkedés, amely felülírta a rendőrség és a bíróság megalapozott gyanúját? (Kuruc.info: nem megalapozott. A rendőrség hazudik, ahogy azt a védők is elmondták.)

- Belenéztem a szemébe, és csak annyit kérdeztem tőle: miért csináltátok ezt, Laci? - idézi fel a rendőrségi szembesítés pillanatait Lakatos István. - Rám nézett, és azt mondta: nem mi voltunk, Pista. De láttam rajta, hogy ő sem hiszi el, amit mond. Az öccse, a Karcsi meg rám se tudott nézni. Mindketten teljesen össze voltak törve. Látszott rajtuk, hogy megbánták a dolgot. Nagyon megbánták. Biztos vagyok benne, hogy soha többé nem tennének ilyet. Nem is értem, mi történhetett velük. (Kuruc.info: a szokásos teátrális cigány-önsajnáltatás, amiről maga a közismerten fasiszta, rasszista Romapage a következőt írta: “A [cigány] szocializációba magától értetődően beletartozott a lopás (cigány észjárás szerint szerzés) megtanulása, s a gázsók becsapására szolgáló szavak és teátrális gesztusok begyakorlása.”)

Ezzel Lakatos István nincs egyedül. Nehéz is lenne bármilyen indokot találni, ami magyarázhatná, miért dobtak Molotov-koktélokat az Árpád utca végén található három házra, amelyekben közel negyven roma lakik. Köztük húsz gyerek. Kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia. (Kuruc.info: meg annak, hogy nehezen égő és még csak véletlenül se robbanó gázolaj volt az üvegekben; meg annak, hogy az üvegek nehezen törhetőek voltak és vastagfalúak; meg annak, hogy az egyiknek a gyutasa még csak meg sem kormolódott, azaz valszeg be sem gyújtották; meg annak, hogy akkor – valamivel éjfél után – “támadtak”, amikor a negyven ottlevőből még voltak ébren stb.)

- Nagyon félünk, nem merünk kimozdulni otthonról - mondja Lakatos László. Az ő házának a gyerekszobájába csapódott be az egyik Molotov-koktél. - Egyikünk sem tud rendesen aludni, valaki mindig őrködik.

A félelem érthető. A támadás óta a pátkaiak kétszer is tartottak falugyűlést, amelyeken számos cigányellenes kirohanás is elhangzott, továbbá két alkalommal is felvonultak a falu romák által lakott részén a letartóztatott gyanúsítottak - három helyi polgárőr - iránti szimpátiájuk kifejezéseként. A hét elején bejelentette demonstrálási szándékát a Magyar Gárda is. A szélsőséges szervezetet a napokban megalakult Polgári Összefogás Pátkáért elnevezésű civil szövetség hívta meg, amely a napokban nyilvánosságra hozott petíciójában többek között azt követeli: fokozzák a faluban a rendőri jelenlétet, az együttélési szabályok be nem tartóival szemben a törvények adta lehetőségek maximális kihasználásával járjanak el, indítsanak eljárást azok ellen, akik fegyveres támadással fenyegetik a békés lakosságot, továbbá Pátka is csatlakozzon azokhoz a településekhez, amelyek a segélyek folyósítását közmunkához kötik.

A helyzet feszült. Az indulatok eddigi megfékezésében komoly szerepe volt a tíz napja tartó, megerősített rendőrjárőr-szolgálatnak.

Az 1600 fős Fejér megyei településen 150-160 roma él. A cigányok és a nem romák közötti feszültség már régóta előrevetítette a most bekövetkezett tragikus fordulatot. A pátkaiak közül sokakat meglepett, hogy a Molotov-koktélos támadás éppen a Lakatos família ellen irányult, mivel a közvélekedés szerint más roma családokkal sokkal több probléma van.

Lakatos László viszont elismeri, hogy az utóbbi időben nekik is több konfliktusuk volt a pátkai polgárőrökkel, de szerinte minden alkalommal a polgárőrök kezdeményezték a vitákat. (Kuruc.info: persze, szegíny romákokba mindig ok nélkül kötnek bele a gonosz nácikok.)

- Az volt a legfőbb bajuk velünk, hogy az unokaöcsém másfél évvel ezelőtt elütött a faluban egy kislányt autóval, amit úgy vezetett, hogy előtte ivott és nem volt jogosítványa - mondja Lakatos László.

Az indulatokat valószínűleg az korbácsolta fel, hogy az alig 17 éves Lakatos gyerek csupán felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miközben az elütött kislány - aki nem rokona a letartóztatott polgárőröknek - maradandó sérüléseket szenvedett a balesetben. (Kuruc.info: a Néphazi javára írandó, hogy hangsúlyozta, nem rokonról van szó. Egyes médiumok ugyanis azt sulykolták, hogy az, hogy ezzel is “ráerősítsenek” a “biztos bosszút álltak a náci polgárőrök” vonalra.)

A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy a Molotov-koktélokat a tősgyökeres, 17 gyermekes pátkai családban felnőtt testvérpár - a 37 éves M. László és a 32 éves M. Károly -, valamint a náluk tíz évvel fiatalabb egyik rokonuk, N. Balázs dobták a romák házaira. A rendőrség megerősítette, hogy egyikük beismerte a bűntény elkövetését.

A nyomozó hatóság hírzárlatot rendelt el az ügyben. R. Szabó Ágnes megyei sajtószóvivő csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a három gyanúsított ellen súlyos bizonyítékaik vannak, amit a bíróság is akceptált, hiszen elrendelte előzetes letartóztatásukat. (Kuruc.info: bizonyíték nem egyenlő gyanú.)

Mi lehet az oka, hogy a falubelieket mindez nem győzte meg, a nyomozókkal ellentétben feltétel nélkül hisznek a gyanúsítottak ártatlanságában?

- Maga nem ismeri a Diszkóst, mármint a Lacit - próbálja magyarázni a dolgot a nyugdíjas Takács Zoltán. - Hatalmas termetű, de olyan jámbor, hogy az ritkaság. Irtózik az erőszaktól, a légynek sem tudna ártani. Az öccse még nála is szelídebb. Egyikük sem iszik, úgyhogy az is lehetetlen, hogy részegen randalíroztak volna. Képtelenség, hogy ők lennének az elkövetők.

A megtámadott Lakatos famíliában más kép él az M. fivérekről.

- Hónapok óta fenyegettek minket, hogy meg fogunk sülni - állítja Lakatos László.
- Az sem igaz, hogy szelíd ember lenne, több cigányt is megütött már a faluban.

- Hogy lehet ekkorát hazudni? - háborog a Barlang vendéglő pultosa, egy fiatal lány. - Alig néhány hete itt, a kocsmában éppen az egyik Lakatos fiú kötött bele a Laci testvérébe, a mozgássérült Bélába. Részegen leköpte, gúnyolta, aztán meg ráborította az asztalt. Akkor érkezett meg a Laci, és kipenderítette a srácot a kocsmából. Nem csodálkoztam volna, ha lekever neki néhányat, de egyszer sem ütötte meg. Az eset után Lakatosék itt is meg az utcán is folyton azt kiabálták, hogy elintézik a Laciékat.

- Nem volt ilyen - csóválja a fejét Lakatos László. - Senki nem bántotta a Bélát. És nem mi fenyegettük meg őket, hanem a Laciék minket.

Pátkán már évek óta kölcsönös félelemben (Kuruc.info: nem kölcsönös az. Egyoldalú. A gádzsó fél a cigótól) és teljes bizalmatlanságban élnek egymás mellett a romák és a nem romák. A sérelmeknek, vádaskodásoknak hosszú a sora. Mielőtt ezekről szólnánk, nem árt megjegyezni, hogy a bajok nem új keletűek. Sokan talán már elfelejtették: 11 évvel ezelőtt óriási botrány volt abból, hogy a székesfehérvári Rádió utcából kiköltöztetett roma családokat számos faluban - köztük Pátkán - nem fogadták be. Pátkán kővel dobták be az ablakát annak a háznak, sőt Molotov-koktélt is hajítottak rá, amit egy elköltöző helyi lakos egy betelepülő cigány családnak adott el. (Kuruc.info: nem véletlenül – a Rádió utcai galeri megtestesítője mindannak, ami a putriscigányságban negatívum. Jelzőkért lásd pl. EZT a Zalai Közlöny-cikket.)

Gondok voltak hat évvel ezelőtt is: akkor a kisebbségi ombudsman vizsgálódott a falu általános iskolájában, amelynek kisegítő osztályába kizárólag roma gyerekek jártak, akik nem ebédelhettek együtt a nem cigány gyerekekkel, és akiknek - a többiektől eltérően - az étkezéskor műanyag tányért, műanyag evőeszközt és műanyag poharat adtak. Ma már nincsenek ilyen problémák a pátkai iskolában, mivel a folyamatosan csökkenő gyereklétszám miatt tavaly bezárták, a diákoknak Fehérvárra kell bejárniuk. (Kuruc.info: természetesen arról mélyen hallgat a Néphazi, hogy volt oka a szegregációnak, és hogy most mik történnek az iskolabuszon…)

Akárkit is állítottunk meg Pátkán az utcán, a boltban, a buszmegállóban vagy a kocsmában, amikor a romák és a nem romák viszonyáról kérdeztük őket, valójában mindenki csak a saját sérelmeit sorolta. Amikor rákérdeztünk, miként vélekednek a merényletről, mindenki elítélően nyilatkozott, igaz, ezt saját magától senki sem tette szóvá. A megkérdezett pátkaiak a nevüket csak elvétve árulták el, arra hivatkozva, hogy félnek a romák bosszújától.

- Megyek haza, hát ott lóg vagy négy-öt roma gyerek a meggyfámon - mondja egy idős néni. - Kiabálok nekik, hogy mit kerestek ti ott, azonnal takarodjatok innen, mire az egyikük nagy vigyorogva azt mondta: az anyukám sütit akar sütni, és kérte, hogy vigyünk haza egy kis meggyet.

Takács Zoltán a motorját siratja. Biztos benne, hogy helybeli romák lopták el tőle, amikor véletlenül kint felejtette a tornácon.

- Nagy hiba volt, Pátkán ugyanis szinte mindennek lába kel, amit szem előtt hagynak - mondja. - Nemcsak a fészerekbe törnek be szinte hetente, de a spájzokba is: elviszik a kolbászt, a szalámit, mindent, ami ehető.

A bűnügyi statisztikában nem jelennek meg a pátkai hétköznapok kisebb bűncselekményei, az esetek nagy részében ugyanis a károsultak nem tesznek feljelentést.

- Minek mennék a rendőrségre? Jó, ha ki nem röhögnek - panaszkodik egy kék overallos férfi. - Aki feljelentést tesz, vagy tanúskodik ellenük, azt megfenyegetik, hogy elvágják a torkát. Hát kinek hiányzik ez? Nem véd meg minket senki.

A falu központjában lévő kocsmában mindennaposak a balhék. A romák szerint állandóan provokálják őket, a nem roma törzsközönség viszont a cigányokat okolja a folyamatos csetepaték miatt. (Kuruc.info: a cigóknak már az is provokáció, ha valaki nem szemlesütve megy el mellettük az utcán. Vagy ha nem adnak nekik cigit, hitelt, bármit. Ki lenne az a fehér idióta, aki valóban beléjük merne kötni, tudva tudván, hogy úgyis csak ő húzza a rövidebbet, és a rendőrség úgy sem őt védi meg, a bíróságtól meg simán kaphat akár 8 évet is még egy ártatlan pofonért is, ha ráhúzzák a rasszista indíttatást, akárcsak a szigetvári srácok ügyében?!)

- A múltkor már sírógörcsöt kaptam, annyira féltem tőlük - mondja a pultoslány. - Bejön négy-öt roma suhanc, a többi vendég gyorsan lelép, én meg itt maradok velük egyedül. Ordítoznak, tökrészegre isszák magukat, rugdossák a játékgépeket, nem engedik, hogy este tízkor bezárjak. A rendőröket hiába is hívnám ki, megmondták, hogy amíg nem folyik vér, nem jönnek. (Kuruc.info: bezzeg ha fordított felállással történik mindez…) Egyedül a polgárőrökben lehet bízni, ők eddig még mindig segítettek. Amikor a Diszkós feltűnik az ajtóban, rögtön visszavesznek a nagy arcból. Utálják is a polgárőröket rendesen.

Pátkán 1992 óta működik polgárőrség. Jelenleg 50 tagja van, közülük 45-en járnak járőrszolgálatba, az ügyeleti beosztás szerint éjszakánként ketten-hárman. Roma nincs közöttük. Gerencsér László, a pátkai polgárőrök vezetője tanácstalannak tűnik.

- Nehéz helyzetben vagyok: tudom, milyen súlyos a rendőrség gyanúja, mégsem tudom elhinni, hogy a fiúk tették volna - mondja. - Viszont az is igaz, hogy az utóbbi időben sok affér volt a romák és a polgárőrök között.

Az egyik ilyen ügyet a rendőrség is vizsgálja.

- Néhány héttel ezelőtt egy olyan autót igazoltatott a rendőrjárőr Pátkán, amit egy helybeli roma fiatalember vezetett - tájékoztat R. Szabó Ágnes. - Kiderült, hogy a forgalmiban más rendszám szerepelt, mint ami a kocsin volt. Az intézkedés alatt a szabálysértő sofőr több ismerőse is a helyszínre érkezett, és szóváltásba keveredett a rendőrrel együtt járőröző polgárőrrel. A vita hevében az egyik polgárőrt - aki nincs a most letartóztatottak között (Kuruc.info: megint csak köszönjük a Néphazinak, hogy ezt az apró, ámde fontos tényt hangsúlyozta, ugyanis ezzel kapcsolatban is sok találgatás és reváns-elmélet látott napvilágot, akárcsak az elgázolt és megnyomorított lány kapcsán) - az egyik roma fiatalember megütötte. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával folyik ellene a vizsgálat.

A kocsma törzsközönsége szerint mindig ugyanazzal a nyolc-tíz romával van gond, a többiekkel nincs baj.

- Tudom, hogy a pestiek rasszistáknak meg fajgyűlölőknek tartanak minket, de nem vagyunk azok - mondja egy szakállas, középkorú férfi. - Jöjjenek le az ombudsmanok meg a tisztelt jogvédő urak, és éljenek egy-két hónapot közöttünk. Kíváncsi lennék, mit szólnának, ha a saját bőrükön tapasztalnák, mi folyik itt?! (Kuruc.info: sic! - kérdőjel az eredetiben.)

A pátkaiaknak két verziójuk is van arra, mi történhetett valójában az Árpád utcában.

- Vagy egymás közötti leszámolás van a háttérben, vagy önmerényletet követtek el, hogy bevádolhassák a Laciékat - mondja a kék overallos férfi. A kocsma összes vendége buzgón bólogat.

- Ez elképesztő! - fakad ki Mohácsi Viktória, a szabad demokraták európai parlamenti képviselője, aki a Molotov-koktélos támadás óta többször is járt a faluban, hogy segítsen az érintett roma családoknak.
- Nem is hiszem el, hogy értelmes emberek egyáltalán felvethetnek ilyesmit. Csak arra tudok gondolni, hogy a pátkaiak még mindig nem fogták fel, milyen súlyú bűncselekmény történt a falujukban. Ártatlan kisgyerekek halhattak volna meg. (Kuruc.info: de nem haltak. Szemben Olaszliszkával, Gadnával és minden más településsel, ahol cigányok valóban gyilkolnak.) Kíváncsi lennék rá, vajon akkor is ilyen bátran és egységesen kiálltak volna a gyanúsított polgárőrök mellett, ha nem romákat támadtak volna meg. (Kuruc.info: fehéreknek nem szokásuk önmerényletet elkövetni.)

Ezt mi is megkérdeztük a falubeliektől. Igaz, nem sok eredménnyel, mivel a pátkaiak többsége azzal tért ki a válasz elől, hogy a letartóztatott polgárőrök semmiképpen nem követhették el azt, amivel gyanúsítják őket. Akár romák az áldozatok, akár nem.

Szerettük volna megkérdezni a kézzel tapintható feszültség feloldásának a lehetőségeiről Füri Bélát, Pátka polgármesterét is, aki azonban - többszöri próbálkozásunk ellenére - halaszthatatlan faluvezetői teendőire hivatkozva egyelőre nem tudott ránk időt szakítani. Egyébként a megtámadott roma családok most épp az önkormányzat segítségében reménykednek.

- Ha nem hagynak békén minket, akkor elmegyünk Pátkáról - mondja Lakatos László. - Azt szeretnénk, ha az önkormányzat megvenné tőlünk a házainkat, hogy beköltözhessünk Fehérvárra.

Mohácsi Viktória szerint a menekülés nem megoldás:

- Rövid távon a rendőrségnek meg kell védenie a fenyegetett roma családokat, hosszabb távon viszont meg kell teremteni a békét a faluban. A pátkaiaknak el kell fogadniuk, hogy együtt, de legalábbis egymás mellett kell élniük a romákkal. (Kuruc.info: azaz: megint csak a gádzsók tegyenek engedményeket, megint csak a fehérek tűrjék a terrort, a bűnözést, az autós száguldozást; azt, hogy már az iskolabuszra is gorilla kell, hogy kordában tartsa a fehéreket terrorizáló cigópurdékat.)

A Barlang vendéglő közönsége szerint Mohácsi javaslata szépen hangzik, de csak lózungnak jó.

- Szavak, üres szavak - mondja a kék overallos férfi. - Aki nem él közöttünk, semmit se tud arról, mi folyik Pátkán.

Aztán rám néz:

- Mi itt maradunk, maga meg hazamegy. Legközelebb majd akkor jön, ha megint lesz valami balhé. Addig eszébe se fogunk jutni.

Ebben téved. A Pátkán történteket ugyanis nehéz elfelejteni."

(NOL)

Kuruc.info – Arppi S.