Úgy látszik, a Romapage-en, a temérdek hazug, ballib-fajvédő, a valósággal köszönő viszonyban nem levő szociológusi magántanulmányocska mellett néhány igazgyöngyöt is találhatunk.
Egyik korábbi, ITT  található cikkünkben már ismertettük a cigányok finnországi “jogállását” ismertető tanulmányt. Nézzük most, mit mond Nagy Pál: Kicsinségemben elszakadtam c. cikke, amely ITT   található:
"A cigány család tagjait összekapcsoló másik fontos kötelék, hogy mindannyiuk tevékenységéhez különleges észjárás, különleges habitus társul. Az a furfangos, okos, ravasz és csalárd gondolkodás, amit a magyarországi nem-cigányok a 16. század óta a "cigánykodás" fogalmával fejeznek ki, s amit egyszerre csodálnak és megvetnek. Cigány módjára cselekedni és gondolkodni elsősorban azon praktikák ismeretét és ügyes alkalmazását jelenti, ami lehetővé teszi a gázsók kihasználását. Gázsók és cigányok saját közösségük értékrendjének megfelelően merőben ellentétesen értelmezik ezt az attitűdöt. Mindkét oldalon a cigány identitás attributumának tartják, ám a nem-cigányok számára közönséges lopás, a cigányok számára pedig a javak megszerzésének természetadta módja.
...
A cigányok számára az volt fontos, hogy gyermekeik elsajátítsák a mendikációs közösség szabályait annak belső ritmusa és értékrendje szerint. Az elvárások egészen mások voltak, mint a paraszti közösségekben. A cigány gyermekeknek nem a gazdálkodási tapasztalatokat, hanem a gázsók kihasználásának furfangjait kellett elsajátítani, s lehetőleg minél korábban, hogy a közösség eltartásában hatékonyan vehessenek részt. A szocializációba magától értetődően beletartozott a lopás (cigány észjárás szerint szerzés) megtanulása, s a gázsók becsapására szolgáló szavak és teátrális gesztusok begyakorlása."
A tanulmány a pár évszázaddal ezelőtt is aktuális cigány szokásokkal foglalkozik. Természetesen 100%-ig általánosítható a jelenkorra is, hiszen, ahogy pl. a Romapage már idézett cikke is elismeri, Finnországban ma is a középkori törvényeik, szokáisaik szerint élnek a cigók, és ugyebár ezt nem nehéz a magyar, olasz, amerikai, angol, francia stb. állapotokra alkalmazni.
Köszönjük, Romapage, ezt az újabb pofont a saját oldalának!