Az ITT bemutatott LIFE alias Czirok Péter, Mohácsi Erzsébet szegedi spcilije és helytartója, hasonlóan sok más fajvédőhöz, gyakran elsüti a (szerencsére) már elhunyt “neves” cociológus, cigányfajvédő Csalog Zsolt agymenését (az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Csalog élete utolsó éveiben már nem volt jóban az SZDSZ-szel, de az okát nem tudjuk. Egy-egy előadásán azért, cigányfajvédő propagandája mellett elismerte, hogy számos cigánytörzsnél a lopás, a nemcigány lleni bűncselekmények erénynek számítanak):

"A cigányság jelenkori munkanélküliségének oka kettős: az "objektív" ok, hogy a válsággal küzdő magyar gazdaságnak valóban nincs szüksége képzetlen munkaerőre; ugyanakkor kitapintható a háttérben a diszkrimináció ténye is: a cigány munkaerőtömeg szakképzett hányada ugyanúgy munkanélküli, mint a képzetlen többség, a munkaképes kort elérő fiatalok munkába állása pedig reménytelen, teljesen függetlenül kvalifikációs szintjüktől. Érthető, ha ilyen helyzetben nemcsak az életszínvonal zuhan a kritikus szint alá, de ellehetetlenülnek a továbblépés, sőt a túlélés stratégiái és perspektívái is, mélypontra süllyed az edukáció már korábban is elégtelen szintje. A pszichikai terhelés óriási. Nemzetközi összehasonlítások figyelmeztetnek, hogy a munkából kiesettek morális tartása néhány év alatt összeroppanhat, akár olyan mértékig is, hogy korrekcióra már nincs tovább mód. Ilyen értelemben a magyarországi cigányságnak nemcsak az aktuális helyzete válik elviselhetetlenné, hanem a perspektívák is bezárulnak: nehezen szerzett történelmi tőkéjét veszíti el a cigányság, ebben az évszázadban immár másodszor.”

Következzék hát a cáfolat! Az idézet több helyen is sántít, csúsztat. Magyarán szólva hazugságokat tartalmaz. Tételesen:

Az, hogy a hazai és a globális gazdaságban egyre kisebb szükség van képzetlen munkaerőre, az tény. És nem mai keletű. Évtizedek óta így van, nem titok. Ez valóban objektív ok, nem pediglen "objektív" . A diszkriminációt pedig nem "kitapintani" kell, hanem bizonyítani ahhoz, hogy tényként kezeljük! Ennek hiányában hipotézisről beszélhetünk csupán.

Amely hipotézis egyes elszigetelt esetekben megállhat, de semmiképpen sem általános érvényű. Nem igaz, hogy "a cigány munkaerőtömeg szakképzett hányada ugyanúgy munkanélküli, mint a képzetlen többség". Nagyon nem igaz. Hajdani osztálytársaim között is vannak cigányok, de mindegyiknek szakmája és/vagy diplomája lett, és mindegyik dolgozik is. Akinek több szakmája is van, soha nem volt még munka nélkül. Ezt tehát alapból lehet cáfolni, nagy összegbe merek fogadni, hogy nagyobb mintán is ez az általános. Az más kérdés, hogy ha a cigány ifjak nem szentelnek figyelmet a munkaerőpiaci keresletnek, amikor szakmát választanak, illetve a keresett szakma (hegesztő, varrónő) elsajátítása után nem méltóztatnak munkába állni, mert a segélyért nem kell felkelni se reggel, az már az ő hibájuk. Egy szó, mint száz: akinek keresett szakmája van (esetleg több is), hajlandó dolgozni és nem várja el, hogy a szájába hozzák a munkahelyet, az bizony ma sincs hazánkban munka nélkül!

Abszolút hamis állítás, hogy "a munkaképes kort elérő fiatalok munkába állása pedig reménytelen, teljesen függetlenül kvalifikációs szintjüktől". Statisztikailag is kimutatható, hogy a szakmával bírók elhelyezkedési esélye jobb, mint a képzetleneké, a több szakmával bíróké még jobb, a diplomásoké annál is jobb. De megint ugyanaz a helyzet. Ha valaki úgy iratkozik be valamelyik szakközépbe, főiskolára vagy egyetemre, hogy nem vet számot az adott szakismeret iránti piaci kereslettel, illetve nem is akar az adott szakmában dolgozni, csak "kell a papír", az nem önhibáján kívül lesz munkanélküli. Hanem azért, mert kommunikáció szakra minden hülyét felvesznek, de 10 végzettből 9 nem kell a piacon. Ez a származástól független.

Lássuk még ezügyben a következő, hivatalos statisztikát (a romák alacsony foglalkoztatottságának fő oka a képzettség hiánya) is:




Ugyan van egy icipici különbség, de nem érdemi. Szépen látszik a cigányok esetében is, hogy a képzettséggel együtt nő az elhelyezkedés esélye. Ergó, Csalog ebben IS hazudik. Vaskosan.

"A pszichikai terhelés óriási." Ez az első igaz mondat az idézetben, de ez sem cigányspecifikus. Mindenki volt pályakezdő, és sokan vezetőként is jócskán kapnak a stresszből. Nem igaz az sem, hogy a munkából kiesettek morális tartása szükségképpen összeroppan. Ezt még Csalog sem merné leírni, hanem csak ezt: "a munkából kiesettek morális tartása néhány év alatt összeroppanhat". Valóban. Leginkább azoké, akiknek eleve nem is volt különösebb morális tartásuk. Csak példaképpen említem, hogy nagyapám apja és három húga az I. VH után nincstelenné válva jöttek el az elcsatolt Erdélyből. Évekig laktak egy használaton kívüli marhavagonban. Vezetékes víz, vécé, áram nuku. Sokkal rosszabb körülmények között éltek, mint bármelyik mai putris. Senki nem adott nekik mentort vagy szakképzést. Mégsem "roppant össze a morális tartásuk", hanem helytálltak. Nem nyafogtak, hogy őket úrikisasszonynak nevelték, hanem dolgoztak. Ami volt: varrás, hímzés, háznál vasalás, házvezetőnősködés, szakácsnői munka. Édesanyámnak a lábát amputálták, lassan 22 éve. Neki sem "roppant össze a morális tartása". Csak tán nem azért, mert eleve volt neki olyanja?

Neeem, cigányok. Minél tovább gyártjátok a kifogásokat és kenitek a kakit másokra, annál kevesebb időtök marad. A négy nagy világválság azonban nem fog rátok várni. Time and tide waits for no man. Energiaválság, élelmiszerválság, klímaválság és túlnépesedés. Mind kölcsönösen erősítik egymást. Ezek véget fognak vetni a mai értelemben vett civilizációnak, első körben a jóléti államoknak. Mennyi van hátra, amíg elfogy az olaj meg a gáz? Jó esetben 20-30 év, de ha felgyorsul a fogyasztás növekedése, akkor annyi sem.

Már most is olyan az adórendszerünk, hogy már a saját gyerekeink kárára válik, ha rendesen adózunk. Ha még rosszabb lesz a helyzet, márpedig rosszabb lesz, akkor az emberek egész egyszerűen tömegesen fogják megtagadni az adófizetést. Mert nem fogják a saját gyerekeiket éhen halasztani csak azért, hogy számukra vadidegen pulyáknak legyen mit enni. Lehet süketelni, fajvédők, de ez az ábra. Ha nem kezdenek a cigók sürgősen tanulni, dolgozni és a keresetet nem elkölteni, hanem félretenni, akkor bizony nem lesz tartalékuk. És azok, akik félretesznek, azok nem azért tesznek félre, hogy nektek legyen mihez nyúlnotok, cigányok, hanem azért, hogy nekik legyen a nehéz időkben. Ha az alternatíva az éhen halás vagy a megfagyás, akkor bizony hamar akad fegyver az olyanok ellen, akik az életben maradást veszélyeztetik. Akkor nincs hatalma a törvénynek. Ne higgyétek, putrisok, hogy azzal jól járnátok!

Szeretném, ha megértenétek, cigányok: a ti érdeketek, hogy Lakatos Menyhértre (lásd EZT) hallgassatok a Kolompár Orbánok és egyéb megélhetési áládárok helyett!

Ja, és még valamit. Én nem fújok senkire. Nekem nem létkérdés, hogy belássátok: konstruktívnak kell lennetek. Ha lakhatatlanná teszitek a hazámat, akkor elmegyek egy darab időre. Egyre többen mennek el a magamfajta dolgozó, adófizető fajtából. Gyurcsány Ferenc ezt üzente. Idővel nem marad majd kit sarcolnotok. És akkor mi lesz, cigányok? Mert a magatok erejéből pár hónap alatt éhen haltok. Mihelyt kiirtottátok az összes menekülni képtelen nyugdíjast, és felettétek a befőttjét, kolbászát. De az nem tart soká. Utána az éhség jön, és a hideg.

Én ráérek visszajönni a végén is. Csak nem szeretném, ha ilyen sorsra jutnátok. Ha ti ezt szeretnétek, lelketek rajta. A ti népetek, a ti felelősségetek.

(Borzimorzi zsIndex cigánytopic-beli hozzászólásának átirata & kiegészítése)
Kuruc.info - Arppi S.