Különböző fegyverekkel, gázpisztolyokkal és vascsövekkel támadt egymásra két cigány társaság Ercsiben szombat délután. Az utcai leszámolásban többen megsérültek, köztük egy 10 éves kislány is. A támadókat a kommandósok és a rendőrök fogták el vasárnap. A történtekről egy videót is megosztottak.
Amint beszámoltunk róla, többek között puskákkal, gázpisztolyokkal és vascsövekkel támadt egymásra két csoport Ercsiben szombat délután. A tízezer fős településen pillanatok alatt lincshangulat alakult ki. A tömegverekedésben többen megsérültek, köztük egy 10 éves kislány is. A sérültek közül voltak, akiket kórházba kellett vinni.
A banda tagjai legalább harmincan voltak, és fényes nappal, a nyílt utcán kezdtek el lövöldözni egy helyi családra. A támadásban megsérült családfő elmondta, hogy az elkövetőkkel évek óta haragban vannak.
A két társaság korábbi nézeteltérését tovább fokozta, hogy néhány hónappal ezelőtt brutálisan megverték az egyik férfi gyermekét. A szülők feljelentést tettek, ezért a bűnbanda megfenyegette őket, hogy vonják vissza a vallomásukat. Az apa szerint a támadók éles fegyverekkel érkeztek szombaton, hogy megöljék őket. Ablakukon egy téglát is bedobtak, így sérült meg többek között egy 10 éves kislány is.
Az összecsapásról egy biztonsági kamerás felvétel is készült, ahol jól látszik, hogy a társaság hatalmas puskákból ad le lövéseket a nyílt utcán.
A fegyvereseket kommandósok és rendőrök fogták el vasárnap. A csoport több tagját Kulcs és Adony között tartóztatták le. Az ügyben garázdaság gyanújával indítottak büntetőeljárást.
"Nem mindig" tisztességes úton szerzett jövedelmek
– Régi, több évtizedes családi villongás újult ki – mondta a Feolnak Szabó Tamás, Ercsi polgármestere. – Ez a két család valamilyen oknál fogva időnként felmelegíti az egymással szembeni ellentéteket, és ezt kénytelen látni a város lakossága. Minden jóérzésű embert zavar ez a helyzet, engem is, de sajnos úgy látszik, az itt élőknek valamilyen szinten el kell fogadniuk ezt a helyzetet. Én 2006-ban lettem először polgármester Ercsiben, és már akkor létezett a viszály a két család között. Akkoriban valahogyan ki tudtuk egyenesíteni a dolgokat, sikerült közöttük békét teremteni, de valamilyen oknál fogva ez az ellentét mindig kiújul. Mitől és miért, nem tudom, de egyszerű állampolgárként, mint aki Ercsiben lakik, azt gyanítom, hogy a történtek mögött ott lehetnek a megélhetés körülményei, a nem mindig tisztességes úton szerzett jövedelmek körül kialakult vita. A bandaháborúkkal kapcsolatban általában a drogról, a drogkereskedelemről hallani, de erről ebben az esetben tényszerűen nem tudok beszélni. A rendőrség időnként beavatkozik, de aztán amikor valaki visszakerül a korábbi élethelyzetébe, ismét újrakezdi az üzelmeket, és minden folytatódik tovább.
A két család tagjai állítólag még rokoni kapcsolatban is állnak egymással, de a rokonság gyakran még erősebb viták, ellentétek forrása lehet.
– Szombaton tehát ismét előjöttek az ellentétek – folytatta Szabó Tamás. – Meghallgattam a rendőrfőkapitány helyettesének tájékoztatóját, elmentem a helyszínre, ahol a rendőrség még szemlét tartott. Beszéltem az egyik érintett család tagjával, aki azt állította, hogy a fegyveres támadás elszenvedője volt. Ő azt mondta, egy régi ügy, egy régi tanúvallomás húzódik meg a háttérben, azt akarta a másik család erőszakos módon visszavonatni – de sem rendőr, sem bíró nem vagyok. Sajnálom, hogy ilyen körülményeket teremtenek ezek az emberek, és sajnálom azt is, hogy Ercsi megint ilyesmi miatt került a hírekbe. Pedig ezek az emberek találhatnának tisztességes munkát is, de jobban szeretnek a zavarosban halászni.
A településvezető elmondta: hétfőn ülésezik Ercsiben a közbiztonsági bizottság, igaz, nem az esemény miatt tervezték a tanácskozást. Az egymás mellett élés szabályait szeretnék újra fogalmazni, az egyik fontos napirendi pont a rendelet esetleges módosítása.
– Közeledik az Eötvös Napok, és bizony tavaly történt olyan atrocitás, amely miatt rendőri közreműködést kellett kérnünk és este tíz óra körül le kellett zárnunk az eseményt, nem tarthatott éjfélig az utcabál, mint ahogyan azt korábban engedélyeztem. Bizakodunk abban, hogy idén biztonságos körülmények között rendezhetjük meg az eseményt, amelynek biztonságtechnikájáról 13-án egyeztetünk majd a Művelődési Házban a rendőrség, a polgárőrség, a biztosító szervezet képviselőjével. De nyilvánvalóan beszélnünk kell erről a legutóbbi történésről is, hiszen nem elfogadható, hogy bandaháborús körülmények alakuljanak ki a városban.
Helyi olvasónk írja a helyzet kapcsán:
Helyi lakos vagyok, és sajnos egyre rosszabb itt a helyzet. Sajnos az ercsi cigányság rettegésben tartja nemcsak a helyi lakosságot, de a vonaton utazó embereket a rendszeres kéregetésükkel és "zenéjükkel", rikácsolásukkal. Már odáig jutottunk, hogy rendezvényt sem érdemes hirdetni, mert egy ominózus koncerten rátámadtak a biztonsági szolgálatra úgy, hogy családos emberek is ott voltak, úgy menekítették ki a gyerekeiket. Az elkövetők nem egyszer voltak már büntetve.
Zoom
Zoom
Frissítés: tizenöten vannak őrizetben
Két család évekre visszanyúló vitája fajult bűncselekménnyé Ercsiben. A rendőrök tizenhét férfit állítottak elő, közülük tizenötöt őrizetbe vettek; felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság miatt kell felelniük - közölte a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n hétfőn.
Zoom
Hozzátették: azon dolgoznak, hogy a támadás további résztvevőit is azonosítsák és elfogják.
Zoom
Felidézték: egy férfi tett bejelentést a rendőrségre szombat délután arról, hogy Ercsiben, az Egressy utcában többen rátámadtak a családjára, és gáz-riasztó, valamint gumilövedék kilövésére alkalmas fegyverrel bántalmazták őket, két embert megsebesítettek, majd elmenekültek.
Zoom
A rendőrök azonnal a helyszínre mentek, majd a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködését kérték a tettesek elfogásához.
Zoom
Az adatgyűjtés során világossá vált, hogy két helybéli család közötti vita váltotta ki az erőszakos támadást.
Zoom
Az elkövetőket összehangolt akcióban vasárnap délután a 6-os főútnál fogták el - írták.
(Feol - TV2 - Index - MTI nyomán)
2. frissítés: "téglákat és kardokat dobáltak be"
Megbászlák benneteket, a média fölfújta, a Balog család csinált mindent - a másik kiscsalád álláspontja az előzményekről: