Többször foglalkoztunk már (egyik legutolsó cikk, hivatkozásokkal, ITT) a cigányügyben magyarországinál sokkal szabadabb angol sajtóval. (Ahogy a finn, az olasz stb. sajtó is sokkal kendőzetlenebbül mer beszámolni a cigánybűnözésről, úgy az angol is.)

Az angolok nem szívbajosak, ha a mokkákról, a bűnözésükről stb. kell írni. Náluk megszokott az, hogy a szigetország vezető, többmilliós példányszámú lapjai címlapjukon irdatlan nagy betűkkel azt szerepeltetik, hogy "Cigány pokol". El tudja képzelni azt a Kedves Olvasó, hogy mondjuk a Népszabadság vagy a Blikk ugyanezt tenné? Ugyan már – azonnal keresztre feszítenék a fajvédők, mint pl. mostanában Szabó Mátét. És ez a "Cigány pokol"-címlap nem egyedi eset: számtalan egyéb, hasonlóan szókimondó angol cikket átvettünk már az ottani, fősodratú, többmilliós példányszámú sajtóból. (Ennyit arról a fajvédői "érvről", hogy "biztosan 100 ember által olvasott neonáci forrásaink vannak".)

Ahogy látható, finoman szólva Angliában sem sikerült segílyesék integrálása és a társadalom rendes, dolgozó, adófizető, normakövető részévé tétele. Ahogy egyetlen egy országban sem, ahol cigányok élnek. Pedig az angolok nem szegények; irdatlan pénzeket nyomtak bele abba, hogy valamilyen módon civilizálják ezt az őskori szinten álló "kultúrát". Nem, nem és nem. És ez nem az angolok hibája: a finnek is hihetetlenül sok pénzt öltek bele a saját cigányaikba – eredmény nélkül.
Ahogy látható, még a leggazdagabb országokban, a legjobb integrációs programok segítségével sem tudták őket civilizálni – akkor meg mi a frászt várunk? A cigányság szabad akaratából soha nem fog megváltozni – ahogy ezt az angol és a finn példa is mutatja. De idézhetnénk például a spanyolt is, ahol teljességével ugyanezek a problémák kormosékkal – olyan szinten, hogy számtalan településről az őslakosok egyszerűen elüldözték, kiverték az oda betelepülni kívánó tücsköket [lásd pl. EZT]. És Spanyolország sem igazán tartozik Európa legszegényebbjei közé, ők is vastagon költöttek-költenek a cigányság segílyezésére, oktatására. Ahogy az Egyesült Királyságban és Finnországban, láthatóan mindennemű eredmény nélkül.

Érdemes a magyarországi párhuzamot is meggondolni, különösen a Mohácsi Erzsébet / Viktória-, SZDSZ- és MSZP-féle tűzzel-vassal kikényszerített deszegregációs ámokfutás fényében. Amelyről még néhány balliberális lap is megírta őszintébb pillanatában [lásd pl. EZT], hogy csak károkat okoz.

A következő cikk a Sun-ban jelent meg tegnap. (A cikk eredetije ITT, ill. függelékünkben tükrözve  található.)

Cigányok tették tönkre a gyerekeink iskoláját

A valaha “csokisdobozként” (Kuruc.info: az angolban ez a rendkívül dekoratív, reprezentatív szinonímája) emlegetett falu lakosai áldottnak érezték magukat, hogy ilyen tájkép-szerűen gyönyörű helyen élhettek.

Gyermekeik a helyi iskolaba jártak, ahol kiváló oktatásban részesültek, és ahol a szülők összegyűltek az aratás megünneplésére es karácsonyi koncertekre.

De az elmúlt hat évben – a több száz cigány megérkezése óta – az Essex-i Billericayhoz közeli Crays Hill általános iskola hírneve meredeken esni kezdett.
Ezen a héten az ország legrosszabbul teljesitő általános iskolája lett, ahol az ÖSSZES gyerek megbukott a legutóbbi angol es matematika SAT vizsgán. Ez azt jelenti, hogy mindannyiuk úgy fogja elhagyni az általános iskolát 11 évesen, hogy a három R-ről (írás, olvasás, számolás) fogalmuk sincs.

A helyi szülők nem hajlandók gyerekeiket az iskolába küldeni, inkább a távolabbi iskolákba való buszozást választják.

A három gyermekes Sally Aungier azt nyilatkozta: “Mielőtt a cigányok (angolul utazóknak hivják őket – a ford) megérkeztek, az iskola tele, volt kb 200 tanulóval. Most csak úgy 50-en vannak. Az iskolába várólista alapján lehetett bejutni es a gyerekek még a környező falvakból is ide jöttek, olyan jó hírneve volt.

"Nagyszerű hely volt, egy igazi csokisdoboz (Kuruc.info: reprezentatív, "kirakat") falu, friss és új. Mára, a cigányok tönkretették az iskolát és a közösséget.” (Ismerős a szitu, nemde?? – a ford)

Nem ez az első eset, hogy rossz hírek terjednek az iskoláról. 2006 szeptemberében ebben az iskolában volt a legmagasabb az iskolakerülők száma. Az 50 beiratkozott tanulóból mindössze 15 jelent meg az új tanévben.

Finanszírozás

Nem lehet tudni, hogy hány nem-cigány tanuló jár még az iskolába. A helyiek véleménye szerint nulla es öt között, míg egy tavalyi jelentésben az áll, hogy már az utolsó nem-cigány is elhagyta az iskolát. (Úgy látszik, itt nem rasszizmus ilyen jelentések készítése – a ford) A 2003-as és 2004-es tanévben pedig az összes iskolavezető felmondott.

Most van négy szülői vezető, egy alkalmazotti vezető, három közösségi vezető és három üresedés.

2005-ben egy cigánygyerek Crays Hill-i taníttatásának a koltségét 7000 fontra becsülték (kb 2 és fél millió forint – a ford) A lemondott iskolai vezető, a 69 éves, kétgyerekes David McPherson-Davis azt nyilatkozta: “Amikor a cigánygyerekek beiratkoztak az iskolába, nagyos sok írastudatlan volt közülük, de nem kaptunk plusz pénzügyi támogatást az igényeik kielégítésére. A helyi szülők úgy érezték, hogy a gyerekeik tanítása korlátozva van, őket visszafogják, és elkezdték kivenni őket az iskolából.  Amennyire én tudom, már csak egy helybeli gyerek jár az iskolába és két-három a környező falvakból, úgyhogy maximum öt nem-cigány gyerek lehet.”
 
Egy helyi lakos, aki neve ellhallgatását kérte, hozzátette: “Tudom, hogy néhány tanár azért hagyta el Crays Hillt, mert már nem bírták tovább. Az idegösszeroppanás szélén álltak.”

Sally Aungier is szembekerült a nehéz döntéssel, hogy kivegye-e lányát, a kilencéves Mollyt az iskolából. Így nyilatkozott: “Azt akartam, hogy maradjon, de már az összes barátja elment, es többé már nem volt meghívva bulikra es ottalvásokra. Molly összebarátkozott egy cigánygyerekkel és ennek en örultem. De a másik gyerek anyja nagyon dühös lett mikor meglátta őket együtt, és elkezdte gyalázni, káromolni kettejüket. Valamint azt is éreztem, hogy nagy volt az elfogultság a cigánygyerekek felé az iskolában.”

Sally 20 éves fia, Tom, aki vendéglátósnak tanul és a cigányok érkezése előtt iratkozott az iskolába, azt mondta: “Mikor odakerültem, a legjobb iskola volt a környéken, de jobb lesz Mollynak egy olyan iskolába menni, ahol több gyerek van, ahol barátokat találhat. A Crays Hill általános iskola kb 10 másodperc sétára van a házunktól, de most Mollyt autóval kell majd a wickfordi North Crescent School-ba vinni.”

Becslések szerint körülbelül 200 és 400 közötti cigány él legális telepeken a wickford-i és hovefields-i Dale Farmon, ami az ő tulajdonukban van. De már jogosulatlanul kiterjeszkedtek más területekre is, amik zöldövezetként vannak bejegyezve.

Megoldás

Ott tilos nekik bármilyen építkezés, beleértve a mobil otthonaikat is, amik betonra épülnek, valamint egy fabódé, ami a közösségi központjukként szolgál.

2005-ben a basildoni Tanács egy bonyolult jogi procedúrába, fellebbezésekbe és intézkedésekbe kezdett. Jelenleg a feljebbviteli bíróság döntése szerint a tanácsnak joga van a cigányok kilakoltatására.

A cigányok petíciót kivánnak benyújtani a az angol parlamentben a Felsőházhoz.

A basildoni Tanács egyik szóvivője úgy nyilatkozott: “Egy pár hónapot igénybe vehet, mielőtt a Felsőházhoz döntest hoz azt illetően, hogy foglalkozik-e az ügyükkel. Ha beleegyeznek, egy pár évbe is telhet, míg meghozzák a döntést. Gyakorlatilag már most is cselekedhetnénk, de a tanács úgy döntött, hogy biztosít a cigányok számára minden lehetséges utat, hogy jogaikkal élhessenek.”

Mikor a Sun látogatást tett a Dale Farmon, nagy számú nem időszakosnak, hosszabb távra tervezettnek tűnő otthont talált a telepen. A kutyák szabadon szaladgáltak és a gyerekek felügyelet nélkül voltak. Egy tíz éves forma gyerek egy Volvot vezetett. (!!! – a ford) A lakók nem voltak hajlandók beszélni velünk.
 
De a szánalmas vizsgaeredmények között megcsillan a remény Crays Hill-en.  A legutóbbi Ofsted jelentés - 2007 júliusában – magas szintű oktatás miatt dicsérően nyilatkozott róla. Emellett a jelentésben a következő is állt: “Az iskola összetétele jelentős mértékben megváltozott a legutóbbi vizsgálat óta, az összes helyi gyerek 2004-es kilépése, a vezetők es alkalmazottak tömeges felmondásából fakadóan.”

A mostani rettenetes SATS vizsgaeredmények es a helyiek éles ellenkezése tükrében nehéz elképzelni, hogy a Crays Hill valaha megint aranycsillagos minősítést fog kapni.

Fordítás: Pogonyi Roland

Függelék: az eredeti cikk:

Gypsies ruined our kids' school


Travellers turn top primary into UK


IT WAS once described as a “chocolate box” village whose residents felt blessed to live in such a picture-perfect place.

Their children all went to the local school, where they received an excellent education and where parents joined together for harvest festivals and Christmas concerts.


Downfall ... standards at Crays Hill Primary bombed


But within the past six years — since the arrival of hundreds of gypsies in the area — Crays Hill Primary School near Billericay in Essex has seen its reputation plummet.

This week it was named as the worst-performing primary in the country, where every child failed in the latest English and maths SATs exams. It means each of those children will leave primary school at 11 without a basic grasp of the three Rs.

Parents who live in the area now refuse to send their children to the school, preferring instead to bus or drive them to other schools further afield.

Mum-of-three and former parent governor Sally Aungier, 45, says: “Before the travellers arrived, the school was full, with about 200 pupils. Now there are only 50. There was a waiting list and kids came to the school from surrounding villages because it had such a good reputation.

“The whole place was lovely — it was like The Darling Buds Of May, a real chocolate-box village.

“Now the travellers have ruined the school and the community.”

It’s not the first time the primary school has come under fire. In September 2006 it was labelled the worst in the country for truancy when all but 15 of its 50 registered pupils failed to turn up for the new term.

Funding

It is not known how many non-traveller children still attend. Accounts from locals range from zero to five, while a report last year suggested the final remaining non-traveller had left the school. And during 2003 and 2004, every school governor resigned.

Now there are four parent governors, one staff governor, three community governors and three vacancies.


Funds woe ... ex-governor David McPherson-Davis


In 2005 it was estimated to cost £7,000 to educate each traveller child at Crays Hill. Former governor and dad-of-two David McPherson-Davis, 69, says: “When the traveller children joined the school, many were illiterate but there was no extra funding given to help with their needs.

“Parents felt their children were being held back and started taking them out of school. As far as I’m aware there is only one child from the village at the school now and two, three or four from neighbouring villages, so there are a maximum of five non-traveller children there.”

And one local who refused to be named adds: “I know some teachers have left Crays Hill because they couldn’t cope. They were on the verge of nervous breakdowns.”

Sally Aungier faced the difficult decision over whether to take her daughter Molly, now nine, out of the school.

She says: “I wanted her to stay but all her friends had left and she was no longer invited to parties and sleepovers.

“Molly had made friends with a travellers’ child and I was happy about that, but the other girl’s mother went mad when she saw them together and started swearing at them both. I also felt there was too much bias towards the travellers’ children at the school.”

Sally’s son Tom, 20, who is studying for an NVQ in pub management and went to the school before the travellers arrived, says: “When I was there it was the best school in the area but it’s better for Molly to go to a school with more children, where she can make friends. Crays Hill primary is about ten seconds’ walk from our house but now Molly has to be driven to North Crescent School in Wickford.”

It is estimated there are between 200 and 400 travellers living at authorised sites which they own at Dale Farm and Hovefields in Wickford. But they have also spread out into unauthorised areas which are classified as green belt land.

Action

There they are prohibited from building any structures including their mobile homes, which are on hard standing, and a wooden shed that acts as their community centre.

In 2005 Basildon Council began a complicated series of court cases, appeals and injunctions.


Sad ... ex-pupil Tom


Currently the Court of Appeal has ruled the council do have the right to take enforcement action to evict the travellers.

However the travellers are intending to petition the House of Lords.

A Basildon Council spokesman says: “It could take a few months before it is decided whether the House of Lords will hear their case. If they do agree, it could take a couple of years before a decision is reached. Technically we can take action now but the council has decided to allow the travellers their right to exhaust every avenue open to them.”

When The Sun visited Dale Farm, we found a large number of permanent-looking homes on the site.

Dogs roamed free and kids were unsupervised. One who looked about ten was driving a Volvo. The residents there refused to talk to us.

But amid the poor exam results at Crays Hill there are some glimmers of light. In its most recent Ofsted report, in July 2007, it was praised for a good standard of teaching.

Even so, the report also said: “The context of the school has changed significantly since the last inspection, with the withdrawal of all of the children from the local village in 2004, the mass resignation of the governing body and many staff changes.”

And in the face of appalling recent SATS result and such fierce opposition from local parents, it is hard to see how Crays Hill can ever get a gold star again.

Kuruc.info – A.S.