Elkezdődött a választási kampány, és, ahogy előre látható volt, a kormány a közbiztonság területén is ígérgetni kezdett. Természetesen az összesen negyvenmilliós (!) megtakarítással járó börtönbezárások fényében jól tudjuk, mennyire lehet komolyan venni ezt az egészet. Semennyire.

A helyzetet a legjobban a Magyar Nemzet tegnap megjelent, általunk szkennelt cikke tárgyalja. (Természetesen Fidesz-propaganda is jócskán akad benne; azzal kapcsolatban az általunk már unos-untalan elmondottakra hivatkozunk; lásd pl. az ITTENI gondolatmenetünket.) Elmondja, hogy abszolút ostobaság kormányzati pozícióból (!) olyan településőrség felállítását ígérni, amely, ahogy már a régebbi, kapcsolódó cikkekből is kiderül, tulajdonképp csupán garantált állami fizetésű kádertemetőként szolgálna. Azt meg nem is kell minősítenünk, hogy mindennemű iskolai végzettség nélküli cigányokat alkalmaznának rendőrnek. Ezek jó része, természetesen, bűnöző lenne (lásd még: kecskére a káposztát – hadd utaljunk arra, hogy számtalan esetben kiderült már, hogy a polgárőrségbe beálló cigányok adogatták le a drótot bűnöző tezsvíreiknek, hogy hol, melyik ház üres, hova lehet betörni), mindennemű hasznos tudás (pl. egy rendőrtől azért elvárható minimum angolnyelv-ismeret) nélkül.

Még egyszer leszögezzük (ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni): annak fényében, hogy a kormány két börtönt is be akar zárni (és emiatt még több, [túlnyomórészt cigány]bűnözőt a nyakunkra ereszteni) összesen negyvenmilliós (!!!!) megtakarítás érdekében, eleve hiteltelenné teszi az egész erőlködésüket és látszatintézkedéseiket. Ha komolyan gondolnák ezt az egészet, akkor nem zárnának be semmi börtönt, és nem vörösgárdákat-kádertemetőket, bocsánat, “településőrségeket” szerveznének meg nem tolerancia-tréningekre költenék a pénzt, hanem drasztikusan megemelnék a börtön-férőhelyek számát (amit a Jobbik is programjába vett), hogy ne grasszálhassanak közöttünk elítélt, bizonyított bűnözők. Mondjuk lemásolnák a demokrácia őshazájának, az USA-nak a gyakorlatát: Tent City-k, ugyebár. Vagy ha az nem megy, akkor példát vennének a németekről és a szibériai bér-rabtartásról. Ha nekik szabad, nekünk miért nem?

A MN cikke:

Indul a közbiztonsági kampány
MSZP: Az elmúlt időszakban nem lehetett nem hallani az emberek kiáltását

Az elmúlt hét évben folyamatosan romló közbiztonsági helyzet, a rendészeti tárca teljesítményhiányos működése és az EP-választások kudarca nyomán a szocialisták egyszerre rádöbbentek a közrend szükségességére: rend és biztonság néven tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot jelentett be tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök. A Fidesz szerint pár száz millió forinttal csak eltakarni lehet a bajt, de a valódi problémákat nem lehet megoldani.

Szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba 2010-től, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán - fejtegette a kormányfő a Rendőrtiszti Főiskola tegnapi tanévnyitóján. Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és hogy a kis értékű lopások ügyében a rendőrséghez is lehet maid fordulni. Bajnai Gordon közölte, megemelik a polgárőrség támogatását, segítik a roma fiatalok rendőrré válását, több pénz lesz térfigyelő kamerákra; 600 millió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). Hozzáfűzte: a rendőrök részt vehetnek konfliktusmegelőző képzéseken, illetve új szolgáltatás lesz a testület részéről a közbiztonsági tanácsadás. Mindezekből az intézkedésekből világosan látszik, hogy a válságkezelő kormány nem pusztán a gazdaság kármentesítésén dolgozik, hanem határozott lépésekkel óvja a hétköznapok biztonságát is - állította, hozzátéve: erkölcsi megbecsülés mellett jövőre, a válság közepette is, a kormány több pénzt fordít a közbiztonságra. „Pénzt, paripát, vasparipát és fegyvert egyaránt megkap a rendőrség" – fogalmazott Bajnai, arról nem ejtve szót, hogy az elmúlt években több milliárd forintot vett el a baloldali kormány a rendészeti szférától. A miniszterelnök tegnap mindazonáltal nem kevesebbet állított, mint hogy minden településen lesz rendőr, és minden bűnt üldözni fognak.

Bajnai Gordonnak a láthatóan radikális változtatás szándékával fogant közbiztonsági csomagját egyébként érdekes színben tünteti fel Draskovics Tibor rendészeti miniszter idén júliusi, kincstári optimizmust sugárzó nyilatkozata, amely szerint az elmúlt egy-másfél év, illetve különösen az utóbbi száz nap változtatásai folyamatosan hozzák az eredményt, így a rendőrség képes megfelelni a növekvő társadalmi elvárásnak a közrendet illetően. A rendőrség egyre láthatóbbá és elérhetőbbé válik - értékelte a nyár közepén a tárcavezető, aki úgy vélte, hogy ezek a lépések már eddig is jelentős eredményeket mutattak, mindez a bűncselekmények számának csökkenésében látszik (Kuruc.info: az ilyen és hasonló Drazsé-hazugságok kapcsán ajánljuk EZT és az onnan induló linkeket), és tetten érhető a rendőri intézkedések számának emelkedésében. (Draskovics akkori közlése szerint az intézkedések hatására a baleseti statisztika is jelentősen javult.)

Az MSZP támogatja a kormány közrend és közbiztonság megerősítését célzó tízpontos programját - reagált Juhász Ferenc, a párt elnökségi tagja a távirati irodának. “Az elmúlt időszakban nem lehetett nem hallani az emberek kiáltását, amellyel biztonságot követelnek, és mi mindent megtettünk és megteszünk a későbbiekben is annak érdekében, hogy megszilárdítsuk az emberek biztonságérzetét, és megerősítsük a bűnmegelőzést" - közölte a szocialista képviselő.

A Fidesz szerint a kormány több rendőr helyett „üres dumával" szeretné az embereket megnyugtatni. Cser-Palkovics András (Fidesz) úgy véli, pár száz millió forinttal csak eltakarni lehet a bajt, a valódi problémákat nem lehet megoldani.

Keretes anyag 1.: TÍZ PONT

- a korábban a testületet elhagyó rendőrökre ‘szerződésesként'' számítanak

- a rendészeti középiskolások több időt töltenek majd közterületen

- az önkormányzatok településőrséget hozhatnak létre

- jogszabály-módosítások nyomán a kis értékű lopásoknál a rendőrség is felléphet

- mintegy hatszázmillió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát (Kuruc.info: tegyük hozzá: mindezt a “neonácik” [mint pl. portálunk] – és még csak véletlenül sem a köztörvényesek, bűnözőcigányok stb. ellen)

- háromszorosára nő a polgárőrség állami támogatása

- hazai és uniós forrásokból megduplázzák a térfigyelő kamerák számát

- 300 főre emelik a roma rendőrösztöndíjasok számát (Kuruc.info: 1.) kecskére káposztát 2.) ez további színvonalcsökkenést okoz, hiszen kizártnak tartjuk, hogy pl. angolul vagy németül bármeyikük is tudna, ami azért egy, az utcán szolgálatot teljesítő közrendőrtől elvárható – sőt, valószínűleg még az alapfokú írás- és olvasástudásukkal is baj van…)

- konfliktusmegelőző képzések a rendőrségen (Kuruc.info: magyarul: tolerancia-tréningre, “értsük meg szegínromákokat”-fejtágítókra költünk pénzt, ahelyett, hogy inkább új fegyvereket, benzint stb. adnánk a rendőröknek)

- közbiztonsági tanácsadás bevezetése

Keretes anyag 2.: „Biztos a kudarc”

Bajnai Gordon tízpontos csomagját alkalmasnak tartja arra, hogy az emberek közbiztonságba vetett bizalma helyreálljon? - kérdeztük Lázár Jánost, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnökét.

- Semmiképpen sem alkalmas. Ez egy gyenge kormány gyenge intézkedésterve. A bejelentéssel ráadásul van egy alapvető probléma, mégpedig az, hogy a jelek szerint ezentúl nem az állam és rendvédelmi szerve, a rendőrség viseli majd a felelősséget a közbiztonságért. A miniszterelnök ugyanis az állampolgárokra, az önkormányzatokra hárítaná a közrendvédelmi feladatoknak az ellátását. A helyhatóságoktól azt várja, hogy „településőrségeket" szervezzenek. Ez jelen körülmények között, amikor 120 milliárdos forráskivonást készítenek elő, biztos kudarcra van ítélve.

- A településőrség létrehozásával egyetért?

- A Fidesz a kezdetektől elutasítja az erre vonatkozó szocialista javaslatot, és ez az álláspont ma is érvényes. A közrendet nem a magyar vagy a vörös gárdának kell biztosítania.

- A polgárőrség, illetve a működésükhöz szükséges támogatások emelése sem élvezi a Fidesz támogatását?

- A polgárőrség egy legitim, önkéntes alapon szerveződő, de létező társadalmi igény alapján működ szervezet. Sikeresen azonban ez is csak akkor működhet, ha egy erős rendőrséggel tudnak együttműködni.

- A kormány is erős rendőrséget akar, a program szerint minden településen elérhető közelségben kell legyen a rendőrség. Ez kivitelezhető ön szerint év végéig?

- Hangsúlyozom, hogy ezek egyelőre csak tervek. A program alapján viszont kijelenthetem, hogy a 41 ezres rendőri állomány számára ez a nyilatkozat nem hordoz semmi üzenetet. Néhány száz embert érinthetnek az elképzelések. Azokat a roma fiatalokat, akiket a rendőri pálya felé irányítanának és azokat a rendőrképzőkre járó fiatalokat, akik komolyabb terepgyakorlat nélkül állhatnak munkába és mehetnek járőrözni.

- A rendőri jelenlét növelése az egyik cél, ezt szolgálná a nyugdíjba vonult rendőrök visszafogadása a testületbe. Ezt az ötletet támogatja?

- Ezt inkább viccnek tartom. Miért mennének vissza a testülethez minimálbérért azok az emberek, akik éppen anyagi megfontolásból hagyták ott a rendőrséget? Többletjuttatást azoknak kellene adni, akik ma is szolgálnak.

- A térfigyelő kamerák számának megduplázása javíthatja a közbiztonságot?

- Persze, de ezek működtetéséhez is jól megfizetett, szakképzett rendőrökre van szükség, akik a nap 24 órájában figyelik a közterületeket. A Fidesznek a szándéka éppen az, hogy az állomány élet- és munkakörülményeit jelentősen javítsa.