Az alább olvasható cikkben megint csak azt nyilatkozza egy ork fejes (másik, hasonló cigányvezetői nyilatkozat ITT; a Népszabadság felháborító, hasonló hagvételű cigómosdatása ITT), hogy a cigányok egyenesen szívességből veszik magukhoz a rabszolgákat, mert a romáknak is van lelki világuk. És bilincselik meg őket a nyakuknál fogva az istállóban, úgy, hogy enni se tudjanak, tesszük hozzá.

Az anyagból azért más dolgok is kiderülnek; pl. az, hogy cigányaink, finoman szólva, nem élnek rosszul – nagyon jövedelmező dolog a cigók rabszolgatartása, ahogy az a Magyar Hírlap kötelező jellegű cikkéből is kiderül.

Mindenki a másik csicskásáról tud
Összehangolt hatósági akció a Szarvas környéki tanyákon
Hol van az a sok embered? - vágott a munkaügyi felügyelők és Varga Sándor addigi párbeszédébe Antal Sándor szarvasi mezőőr tegnap délelőtt a város határában, ahol csicskáztatás, azaz a szabálytalan foglalkoztatás és a személyi szabadság esetleges megsértése ellen tartottak előre be nem jelentett akciót - rendőri biztosítással.

- Ahhoz neked semmi közöd! - hangzott a válasz. Ez azért volt érdekes, mert előtte a Szarvas külterületén három tanyával rendelkező és lókereskedéssel foglalkozó Varga Sándor arról beszélt: ők soha senkit sem foglalkoztattak, minden munkát a család végez.

- Nincs csicskásom, nem is volt, és nem is lesz. Soha még meg nem büntettek, még a rendőrségen sem voltam bent egyszer sem - állította Varga Sándor, akinek az apja korábban városi cigányvajda volt. Ugyanakkor Varga meglehetős jártasságot mutatott a témában a csicskáztatással kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva. Kijelentette: csak mások elbeszéléséből tudja, hogy van csicskáztatás, meg azért "látott már egy-két dolgot az életben".

Tiltakozott ugyanakkor az ellen, hogy modern rabszolgáknak nevezze bárki ezeket "a romáknál foglalkoztatott embereket". Elmondása szerint a cigány embereknek lelkük van, szeretetből vesznek maguk mellé bárkit, s aki betér hozzájuk, enni és inni kap, sok esetben szállást is. (Kuruc.info: meg a “kiváltságot”, hogy az istállóban, étlen-szomjan, nyakán bilinccsel legyen a nap 24 órájában, meg azt, hogy minden, az államtól kapott juttatása, nyugdíja automatikusan rabszolgatartóihoz kerüljön stb. Aha, ez tényleg életcélja lehet bárkinek is. Ezt persze nem teszi hozzá a cigányfajvédő Népszabadság… )

Egy, még júniusban tartott, szarvasi rendőri razzia alkalmával Varga egyik tanyájáról egy férfit vittek a helyi kapitányságra, aki elmondta: akkor már másfél hónapja dolgozott a lótartással foglalkozó családnál. Varga Sándor erre úgy reagált: ez az ember hazudott. (Kuruc.info: na persze. Van egy fogadásunk, hogy kettejük közül ki nem mond igazat. Lásd még a cigányok legendás igazmondását – a “Lehet, hogy ott sem vótam”-ot és társait ITT, ITT és legfőképp ITT.)

A szarvasi tanyavilágban csütörtök délelőtt az akció híre nem terjedt futótűzként, így több helyütt lovak mellett dolgozó embereket találtunk. (Hasonló akció volt kedden is, amikor a hatósági emberek azzal szembesültek, hogy az asztalon lévő poharakban még ott volt a forró kávé, de azoknak, akik azt megitták volna, csak a hűlt helyét találták.) A munkaügyi felügyelők által meghallgatottak később elmondták: önszántukból jöttek a Szarvas környéki tanyákra, ahol az étel és az ital mellett cigarettát és szállást kapnak. (Kuruc.info: meg bilincset a nyakukra stb.) Nyugdíjukat a postán veszik fel, s nem kell leadniuk a gazdáiknak. (Kuruc.info: érdekes, többek között a Magyar Hírlap kötelező jellegű cikkéből azért más derül ki. És cigányügyben valahogy jobban hiszünk Széles lapjának, mint a legocsmányabb módon cigánymosdató Néphazinak.)

Az egyik tanyán két férfit találtak a hatóságok. Egyikük Muronyból, a másik Szegedről került ide. Ők azt állították: a gazdájuk barátságból engedte meg, hogy itt tarthassák lovaikat. Egyikőjük elismerte, hogy havonta egyszer 20 ezer forintot kap, de alkalmi munkavállalói könyve nincs. Aligha volt életszerű annak a 67 éves embernek a története, aki kijelentette: kilenc lovat lát el a tanyán, miközben a műlábán bicegett. A rögvest a helyszínre érkező Rostás família egyik tagja - becenevén Pipás - erélyesen csöndre intette az idős embert. (Kuruc.info: vajon miért hallgattatta el? A kérdés, természetesen, költői.)

A felkeresett tanyák tulajdonosai ellenséget láttak a kommandósok kíséretében érkező sajtósokban.

- Ne kamerázzon, nem vagyok én debreceni ember! - így utalt a roma sorozatgyilkosság feltételezett elkövetőire Varga Sándor.

Utolsó állomásunkon, Szarvas Sirató nevű külterületi részének utolsó tanyáján a Rostás családnak dolgozó férfi elismerte: már három hete itt van, a debreceni hajléktalanszállóról érkezett, kizárólag kosztért és kvártélyért.

Szociális szakemberek szerint mára az emberkereskedelem egyik szakágává fejlődött a csicskások "kiközvetítése". A majdani csicskásokat szociális és szenvedélybetegek otthonából, idősotthonokból, hajléktalanszállókról csalják ki az ott dolgozók közül néhányan, majd továbbadják őket a rabszolgabizniszben (Kuruc.info: nofene, egy szokatlanul őszinte pillanatában még a Népszabadság is megírja, mik ezek az emberek valójában? Zavar történt a Mátrixban, hogy cselédezés helyett most rabszolgákról írnak?) érdekelteknek. Így kerülhetnek a Nyírségből, Borsodból, a fővárosból vagy a Dunántúlról szerencsétlen sorsú emberek a Szarvas környéki tanyákra.

A szarvasi romák felháborítónak tartják, hogy a hatóságok akcióznak a tanyáikon, ezért rasszizmussal vádolják az önkormányzat vezetését. "Látható munka és jövedelem nélküli sokmilliós lakodalmak, kacsalábon forgó házak, drága BMW-k, Mercedesek, Audik", mondják erre a szarvasiak. (Kuruc.info: még egyszer: ajánljuk mindenkinek a Magyar Hírlap kapcsolódó cikkét, az azt is elmagyarázza, miért olyan jó befektetés anyagilag a cigócsaládoknak a rabszolgatartás.)

- Okirattal és bankkártyával való visszaélés miatt egy esetben már vádemelési javaslattal adtunk át egy ügyet az ügyészségnek, egy másik ügy felderítése még folyamatban van - tudtuk meg Oltyán Sándor szarvasi rendőrkapitánytól.

A tegnapi, médiakísérettel végrehajtott akcióban részt vevő hatóságok nem voltak hajlandók nyilatkozni, így egyelőre azt sem lehetett megtudni, hogy találtak-e szabálytalanságot. 
(NOL)
Idézünk a NOL-cikk alól egy jó olvasói hozzászólást is:
"Emberszeretet, meg vadromantika...
Hagyjuk már ezt a baromságot. Ez rabszolgatartás, nem más. Fél lábú ember lát el kilenc lovat??? Látott már valaki lovat közelről?
Egy kevésbé romantikus csicskatartás, ahol ugyan nincs leírva, de a körülmények, a hallgatás mind erre utal:
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/egymasra-mutogatnak-a-vadlottak-1999617
Ezek után el tudom képzelni, hogy miért vallják azt az ott élők, hogy önként mentek, és még jó is nekik. Mernék csak kinyitni a szájuk!
Azt is könnyű elfeledni, hogy volt itt szó rühes öregről, aki hol kapott enni, hol nem, sorozatos bordatörése volt? Meg olyanról, akinek a húsát ledörgölték a rabláncok?
Egy javaslatom lenne a hatóságok felé: ha felmerül a gyanú, hogy csicskatartásról van szó, legalább vigyék az áldozatokat egy alapos orvosi kivizsgálásra. Ha égésnyomokat, ütésnyomokat, sorozatos töréseket, túl sok gyógyult törést találnak, ami a kórtörténetben nem szerepel, ne engedjék vissza az áldozatot!
Az is "furcsa", hogy az ország egyik végéből a másikba menekül valaki a tartói elől, mégis "kiderül", hol rejtőzik, és visszaviszik.
Akkor az út mellett strázsáló "önkéntes" szexrabszolgákról még szó sem volt.
Persze, ilyen hozzáállás mellett a hatóság, a környezet, és a média részéről, ez mind csak romantika, emberszeretet és jótétemény marad."