Mátraverebélyi segílyeseink igencsak aktívak az utóbbi időben: miután pár napja megtámadták és brutálisan bántalmazták egy magyar(!) család több tagját (többek között egy 55 éves nőt), és, talán mondanunk sem kell, azóta se fogták vissza magukat.

Újabb verekedés Mátraverebélyen
     
Két család verekedett össze egy italbolt előtt a Nógrád megyei Mátraverebélyen szombaton, a faluban éjszaka megerősített járőrszolgálatot tart a rendőrség.

Mátraverebélyen másfél héten belül ez már a második ilyen erőszakos bűncselekmény - mondta Dankóné Nagy Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Közlése szerint a két eset között nincs összefüggés.

A szombati összetűzésről a szóvivő elmondta: az italboltban két helyi férfi szólalkozott össze, majd az épület előtt a két férfi családja verekedett össze, egy ember súlyosan, egy könnyebben megsérült. Jelenleg is zajlanak a kihallgatások. A szóvivő azt is elmondta: az éjszaka folyamán megerősített járőrszolgálatot rendeltek el a falu területére a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében.

Mátraverebélyen december 29-én este egy testvérpárt támadtak meg az utcán, a két bántalmazott férfi elmenekült a helyszínről. Egyikük segítséget kérve hazasietett, majd bátyjához indult szüleivel, amikor újra összetalálkoztak az öttagú csoporttal. A támadók kövekkel, székekkel, lapáttal felszerelkezve bántalmazták a családot, az 52 éves édesanya életveszélyes fejsérülést szenvedett.

A rendőrség még aznap elfogta a 14 és 15 éves, két 20 éves, és egy 27 éves elkövetőt, akiket január elsején előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Mátraverebély települési és cigány kisebbségi önkormányzata e hét csütörtöki rendkívüli ülésén közös állásfoglalásban ítélte el a bűncselekményt, amely felháborodást és ijedtséget váltott ki a Nógrád megyei faluban.

Nagy Attila (MSZP), Mátraverebély polgármestere az MTI-t akkor arról tájékoztatta: azért hívta össze a rendkívüli ülést, mert egyrészt a képviselő-testület nem mehet el szó nélkül ilyen ügy mellett, másrészt a kisebbségi önkormányzattal való közös fellépéssel is hangsúlyozni akarták, hogy nem etnikai konfliktusról van szó.

Mint mondta, a durva bűncselekmény szítja a magyar és cigány lakosok közötti feszültséget, de nem etnikai konfliktusról, hanem a jó érzésű többség, és néhány, beilleszkedni nem tudó család összeütközéséről van szó. (Kuruc.info: ha valakinek bárminemű kétsége lett volna afelől, hogy a támadók cigányok voltak, az áldozatok meg magyarok…)

Mátraverebélyt bűnügyi fertőzöttség szempontjából "súlyponti településként" tartja számon az illetékes bátonyterenyei rendőrkapitányság, a körzeti megbízottak létszámát tavaly háromra növelték, a faluban fokozott ellenőrzést tart a rendőrség és a polgárőrség.

(Kisalföld)