Többször (legutoljára ITT) foglalkoztunk már a győrszemerei bűnözőcigányokkal. Most egy lakossági fórumról írt a balliberális, cigányfavédő Kisalföld.

Talán mondanunk sem kell, cikkük, bár tudósításnak (híradásnak) készült, véleménycikk: nem szűkölködik a primitív Jobbik-fikázásban. Emiatt nem is érdemes igazán foglalkoznunk a csúsztatásaival; annál inkább a fórumon történtekkel és az azokra érkezett olvasói megjegyzésekkel, amik tovább árnyalják a helyi cigányokról kialakult képet.

Többek között feketén-fehéren kiderül, hogy az egyik fő bűnözőcsalád Burdi Éva, a helyi kisebbségi önkormányzat képviselője rokona. Talán nem véletlen, hogy mindenáron meg próbálja akadályozni a felelősségre vonást. Idézet a tudósításból: („A képviselő asszony elismerte, hogy "sok lopás történik a faluban", s abban is egyetértett a polgármesterrel, hogy "4-6 család terrorizálja a helyieket". "El szeretném azonban azt is mondani, hogy rendkívül nehéz munkát találni – nem csupán a romáknak, hanem a magyaroknak is –, s nagyon sok baj forrása ez. Azzal viszont nem értek egyet, hogy öt éves gyerekeket kellene büntetni a szüleik vétke miatt, ez megengedhetetlen" – osztotta meg véleményét Burdi Éva, majd azt is hozzátette: "igazán akkor tudnék örülni a Jobbik érkezésének, ha munkát is hoztak volna magukkal".) Éva kedves! Nincs munka? Ugyan már, ne hazudjunk – ITT van egy jó kis lista (ha az ember a hivatkozásokat követi) azokról a vidéki munkaalkalmakról, -helyekről, ahova tárt karokkal várnák az orkokat. Mégsem mennek – helyettük egyenesen Romániából meg Ukrajnából kell importálni sok esetben még magyarul sem beszélő munkaerőt. Arról meg ne is beszéljünk, hogy, ugye, minden erőddel a „befenyítés”, a felelősségrevonás ellen dolgozol. A víír kötelez, mi?
Ne felejtsük el azt sem, hogy a cigányvezetőkről valahogy mindig kiderül, bűnözők (konkrét, egyéb példák ITT). Hiába, amilyen a cigányság, olyanok a választott vezetői.

A kapcsolódó hozzászólás (belőle más érdekességek is kiderülnek; ezeket félkövérrel emeltük ki): „Az már csak érdekesség, hogy a hat fő két család tagjaiból került ki. A koroncói búcsú után egymással verekedtek össze, aminek a vége az lett, hogy az egyik kocsival (persze hogy nincs jogsija) elgázolta a másikat, majd kihegyezett csavarhúzóval (Szemerén ez a divat) megböködte. A falunapkor már vállt vállvetve küzdöttek a "parasztok", meg a rendőr ellen. Szintén csak érdekesség, hogy az egyik család a Burdi Éva rokonsága.”

Egyéb finomságok is kiderülnek orkék régebbi tetteiből. Szintén helyiektől idézünk: „Ha az a pár család okozza a balhékat évek óta, akkor nem értem, hogy miért nincsenek még börtönben. Tudják ki az elkövető, tudják ki a sértett, tudják mi volt a bűncselekmény. Mi kell még? (Kuruc.info: cigányok, tehát érinthetetlenek, ezért nem nyúlnak hozzájuk. Bezzeg ha fehérek lennének, már rég börtönben ülnének.) Ha a cigányok nem akarják, hogy más beleszóljon a dolgaikba, akkor tegyenek rendet maguk között. Nem hiszem el, hogy a több száz cigány ne tudná kordában tartani azt a néhány balhés kokszost. Vagy csak akkor tudnak összefogni, ha majd őket is valami komolyabb sérelem éri? (Kuruc.info: lehet, hogy azért, mert a helyi cigók mégsem annyira beilleszkedettek, amennyire lát(tat)ni szeretné őket a média, és ezért nem fognak össze, és üldözik el bűnöző tezsvíreiket jó messzire? Ki tudja…)”

Még egy jobb megjegyzés, amelyből – többek között – kiderül, orkék már szeptember környékén is a rendőrökre akartak támadni: „A szeptemberi falunapkor 5-6 díszpinty balhézott a bálban. Miután kilöködték őket, rátámadtak a rendőrre. Leköpdösték, a családja kiirtásával fenyegették és még egy kóbor pofont!!! is adtak neki. A falu rendszerető tagjai ekkor egy emberként a rendőr mellé állt és elkezdték (elkezdtük) kiszorítani őket. A polgármester elvette tőlük a karót amivel a rendőrt készültek leütni. Közben három autóval megérkezett az erősítés (addig is volt négy fő rendőr, de három úgy bekakilt, hogy még a negyedik társuknak sem voltak hajlandóak segíteni), összecsomagoltak a hatból kettőt, beültették őket a kocsiba. Majd (itt jön a legjobb rész) a maradék négyet engedték egy időközben a helyszínre érkező jogsival nem rendelkező társuknak (a cigányok haverja), egy műszaki nélküli kocsival hazavinni. A kettő, amelyiket bevittek kb. éjfélkor, hajnal háromkor már a Tesco előtt stoppolt hazafelé. Talán ha embert ölnek bekerülnek a börtönbe? (Kuruc.info: akkor sem – lásd pl. Kozák Rajmund esetét)”

A Kisalföld (vonalas-csúsztatós), híradásnak álcázott véleménycikke (írója Szeghalmi Balázs – jegyezzük meg ezt a nevet!):

Jobbik politikus és romák vitája egy győrszemerei fórumon - videókkal
     
A parázs vitára a településen az utóbbi időben megszaporodó lopások miatt került sor. Több mint 150 lakos vett részt a fórumon, köztük több tucatnyi roma.
 
Mielőtt a többször indulatokba fulladó fórum elkezdődött volna Farkas Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje és Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

Farkas Ádám itt leszögezte: "lakossági megkeresésre érkeztek Győrszemerére, mivel a településen az utóbbi időben több lopás is történt, s ezek az emberek biztonságérzetét veszélyeztetik".

"A bizonytalan jogszabályi környezet miatt jelenleg nincs megoldás arra, ha bizonyos bűnözői körök megkeserítik egy közösség életét. A Jobbik éppen ezért a Nyírségben már bevált, biztonságnövelő lépéseket szeretne megosztani a településen élőkkel" – folytatta az 1. számú választókörzet jelöltje.

Farkas Ádám megemlítette többek közt a rendőrséggel történő szoros kapcsolat kialakítását, a polgárőrség megerősítését, a mezőőrök, vadásztársaságok bevonását, a biztonságot segítő pályázatok figyelését, a betörés miatt károsultak megsegítését, a riasztórendszer kiépítését, illetve nyomravezetői díj felajánlását.

Kampányol a Jobbik, s még sincs politikai színezete: hogy van ez?

A biztonságot elősegíthető lépések felsorolása után Farkas Ádám hozzátette: arra törekszenek, hogy a fórumnak ne legyen politikai színezete, s erre külön kérte őket Győrszemere polgármestere.

(Utóbbi mondat egyébként a fórum során is többször elhangzott: köztünk szólva mi értelmezhetetlennek tartjuk. Hisz ha akarnak egy ilyen gyűlésnek politikai színezetet adni, ha nem – ettől függetlenül mégiscsak egy politikai párt tagjai és szimpatizánsai vállaltak (fő)szerepet.

Nem véletlen az sem, hogy a megyei rendőrfőkapitányság képviselőjét is várták a fórumra, de nem érkezett senki, mivel a rendőrség levélben tudatta: nem vállalnak nyilvánosságot semmilyen politikai párt jelenlétében.)

Ha már a rendőrségnél tartunk: Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere elmondta, miszerint "a győri kapitányság vezetője, Horváth Csaba a napokban a faluban járt, s még sűrűbb járőrözést ígért".

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint milyen javaslatokat várnak a fórumra meghívott kisebbségi önkormányzati képviselőtől, illetve ezek közül melyeket tudnák támogatni, Horváth Gyula úgy válaszolt: "nem nagyon tudunk együttműködni a kisebbségi képviselővel, de semmiképp sem szeretnénk, hogy etnikai színezete legyen a gyűlésnek".

Ezt Farkas Ádám, a Jobbik képviselőjelöltje is megerősítette.

Horváth Gyula: "ők szennyezik be a tisztességesen élő cigányok nevét"

Nem sokkal 18 óra után egyre népesebb tömeg gyűlt össze a győrszemerei sportcsarnokban, s szinte az összes szék megtelt.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot akkor, ha azt mondjuk, hogy több mint 150-en vettek részt a gyűlésen – köztük több tucatnyi roma. Több Jobbik párttag és szimpatizáns szintén jelen volt, mint ahogy Burdi Éva, a helyi kisebbségi önkormányzat képviselője is.

A fórum kezdetén Horváth Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy "nem cigánykérdésről van szó, ez társadalmi probléma".

"Nem teljesen értem, hogy miért nem lehet kimondani azt a szót, hogy cigány, mikor nem a cigányság egésze tehet a betörésekről.

Győrszemerén több száz cigány él becsületesen, próbál egyről a kettőre jutni. Nem ők tehetnek arról, hogy a faluban van 4-6 cigánycsalád, akik szinte rettegésben tartják a környéket, s úgy érzik nekik mindent szabad. Ők szennyezik be a tisztességesen élő cigányok nevét".

A polgármester beszédét hangos taps követte, s úgy láttuk, hogy a romák közül is többen megtapsolták Horváth Gyula mondatait.

A "közbiztonságot erősítő" lépések a fórumon

Ezt követően Farkas Ádám, a Jobbik jelöltje ismertette a nagyközönség előtt is a "közbiztonságot erősítő" lépéseket.

(Hogy mennyire nem lehet különválasztani a Jobbik és a Gárda "házasságát" jól bizonyítja a következő momentum: Farkas Ádám elmondása szerint a programban említett pontok Karaffa Dávid, az Új Magyar Gárda vármegyei kapitányának "munkáját dicsérik".)

Durva sértések, személyeskedések a hozzászólásokban

A fórum hivatalos beszédeit követő hozzászólásokban nem egyszer elhangoztak durva sértések, személyeskedések – szerencsére Horváth Gyula polgármester többnyire a helyzet magaslatán állt, s sikerült lehűteni a kedélyeket.

Volt, aki azt kérte számon, hogy "miért a cigányokon akarják elverni a módszerváltás összes hibáját, nincs munka és rossz az oktatás az iskolákban".

Mindezt egy pedagógus hölgy kikérte magának, s úgy válaszolt: "nem tehetünk arról, hogy negyedikig nem szabad megbuktatni a gyenge képességű diákokat, csak szülői beleegyezéssel".

"Bombát kellene dobni az ilyenekre"

Az este legkeményebb hozzászólása az volt, mikor egy jelenlévő elmondta, hogy a 80 éves édesanyját már ötször rabolták ki.

"Kórházban feküdt az édesanyám, amikor betörtek hozzá, de az éj leple alatt is többször kifosztották. Bombát kellene dobni az ilyenekre" – mondta a hozzászóló.

A győrszemerei polgármester nyomatékosan kérte, hogy tartózkodjon mindenki az ilyen szélsőséges megjegyzésektől, de erre a romák közül is többen bekiabáltak.

"El kell fogni az ilyen gazembereket, s börtönbe zárni, de senkinek sincs joga bombát dobni más házára" – emelte fel a hangját egy roma nő.

"Igazán akkor tudnék örülni a Jobbik érkezésének, ha munkát is hoztak volna magukkal"

Burdi Évát, a helyi kisebbségi önkormányzat képviselőjét egy hozzászóló arra szólította fel, hogy fejtse ki álláspontját.

A képviselő asszony elismerte, hogy "sok lopás történik a faluban", s abban is egyetértett a polgármesterrel, hogy "4-6 család terrorizálja a helyieket".

"El szeretném azonban azt is mondani, hogy rendkívül nehéz munkát találni – nem csupán a romáknak, hanem a magyaroknak is –, s nagyon sok baj forrása ez.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy öt éves gyerekeket kellene büntetni a szüleik vétke miatt, ez megengedhetetlen" – osztotta meg véleményét Burdi Éva, majd azt is hozzátette: "igazán akkor tudnék örülni a Jobbik érkezésének, ha munkát is hoztak volna magukkal".

"Kicsit figyeljünk egymásra, s így megakadályozhatjuk a sorozatos lopásokat"

Minderre Schunder László, a Jobbik megyei alelnöke annyit válaszolt: "sajnos, nem mi vagyunk az Audi, s nem tudunk mindenkinek munkát adni. Azt viszont igenis megvalósíthatónak tartjuk, hogy kicsit figyeljünk egymásra, s így megakadályozhatjuk a sorozatos lopásokat".

A fórumon ezt követően még hosszú percekig zajlott a verbális háború, szerencsére tettlegességig nem fajult.