Húsz évig fizette a biztosítást, ám a lejárat után kevesebbet kapott, mint amennyit befizetett – panaszolta egy üllői férfi. Úgy érzi, becsapták, nem ezt ígérték, mikor megkötötte a biztosítást. Mire figyeljünk, ha életbiztosítást kötünk? Az M1 aktuális csatorna Kosár című magazinjában az életbiztosításokat járták körbe.
A nyugdíjas Major István korábban ácsként dolgozott, ami nem veszélytelen hivatás, ezért szerette volna biztonságban tudni szeretteit. Idős napjaira is gondolt, ezért 1997-ben életbiztosítást kötött egy ügynöknél.
Kevesebbet kapott a befizetett összegnél

A férfi azt mondta, hogy 1997 óta folyamatosan fizette a részleteket. Amikor letelt a húsz év és lejárt a biztosítás, besétált a biztosító központjába, hogy felvegye a neki járó összeget. „652 ezer forintot fizettem be 20 év alatt, az ügyintéző hölgy pedig azt mondta, hogy 466.889 Ft-ot fognak kifizetni” – nyilatkozta a férfi.
A szakértő szerint sok ember rendelkezik olyan, vagy hasonló biztosítással, mint amit Major István kötött.
Csak ez volt a piacon
„Amikor megkötötték, akkor a kötvényen szerepelt egy összeg, hogy ez az elérési összeg és a halálesetre is, tehát, ha lejár a szerződés, vagy meghal az ember, ezt az összeget fogja megkapni” – nyilatkozta Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadó.
„A kötvény 1997-ben indult el és 363 ezer forintot ígért gyakorlatilag, hogy annyi lesz a lejáratkori pénz, tehát 2017-ben” – tette hozzá a szakértő. Az üllői férfi szerződésén 363.570 forint szerepel, vagyis ennyi pénzt garantált a biztosító arra az esetre, hogy ha a kötvény lejár, vagy ha a tulajdonosa meghal.
Ez még akkor is így van, hogy ha ez kevesebb, mint az évek alatt befizetett összeg. „Akkor amikor ezt ő megkötötte, csak ez volt a piacon, más nem” – mondta a szakértő.
Nem pontos a tájékoztatás
A biztosítókat felügyelő Magyar Nemzeti Bankhoz évente több ezer panasz érkezik. A biztosítási szakértő szerint azonban a viták egy része elkerülhető lett volna.
„A leggyakoribb félreértés abból van, hogy ha nem pontos a tájékoztatás. Az üzletkötő nem mondja el a lényegi dolgokat, illetve nem tájékoztatja az ügyfelet, nem adja oda a szerződési feltételeket, az ügyfél pedig nem olvassa el azokat” – nyilatkozta Szilveszter Tibor biztosítási tanácsadó.
A szakértő szerint alaposan gondoljuk át, mit várunk egy biztosítástól. „Határozza meg a saját céljait, milyen tartalmú biztosítást szeretne kötni. Keressen magának egy profi üzletkötőt, aki az ügyfél igényeivel foglalkozik, és arra keres megoldásokat” – mondta a tanácsadó.
Felvette a pénzt
Major István végül is úgy döntött, hogy felveszi a pénzt, még ha az kevesebb is, mint amire számított. A férfi azt sem nagyon érti, hogy mikor megkötötte a biztosítást, akkor még csak évi húszezer forintról volt szó, aztán ahogy az évek teltek, a befizetendő összeg egyre csak emelkedett.
Az utolsó időkben már több mint 32 ezer forintot fizetett. A pénzügyi tanácsadó szerint ebben sincsen semmi meglepő. „Infláció van, aki ilyen típusú biztosítással rendelkezik, az habozás nélkül keressen meg egy szakembert, az életbiztosításokat körülbelül három évente át kell vizsgálni” – mondta a szakértő.
Ezeket a biztosításokat ugyan hosszú évekre, olykor évtizedekre kötik, de ki lehet belőlük lépni, sőt, a szakértő szerint olykor tanácsos is, mert így jobban járunk anyagilag.
(M1 Kosár)