Donald Trump egyoldalúan fölrúgta a nagyhatalmak – köztük az Európai Unió – és Irán közt létrejött, a perzsa állam nukleáris fejlesztéseit ellenőrző egyezményt. Amikor Teherán nem volt hajlandó újratárgyalni a fölrúgott egyezményt, Washington kemény gazdasági szankciókat léptetett életbe ellene. Az EU vezető országai az egyértelműen izraeli sugallatra elrendelt amerikai szankciók megkerülése, illetve az Iránnal való kereskedelem folytatása, megkönnyítése érdekében az idén januárban létrehozták az Instex nevű pénzügyi szervezetet. Izraeli és amerikai zsidók kárpótlás behajtása címén most az Instex közvetítésével Iránnak szánt, vagy onnan származó pénzekre kívánják rátenni a kezüket – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli hírportál.
Zoom
Az EU és Irán gazdasági együttműködését biztosító Instex létrehozása 2019 januárjában (fotó: mintpressnews.com)
Az Európai Unió és az Irán közti gazdasági kapcsolatok megnehezítésére, pontosabban a Brüsszel által Teheránra alkalmazandó szankciók meghozásának meggyorsítására törekszik Izrael azzal a most bejelentett jogi kezdeményezéssel, amelynek értelmében a zsidó állam korábban terrorcselekmények áldozataivá vált vagy megsérült polgárai, illetve hozzátartozói kárpótlást követelnek a perzsa államtól. A követeléshez az Izraelben terrorcselekmény áldozataivá vált vagy megsebesült amerikai állampolgárok hozzátartozói is csatlakoztak.
Akik a hír olvastán azt gondolják, hogy a kárpótlást követelő izraeli és amerikai állampolgárok (eddig máris több százan jelentették be az erre vonatkozó igényüket – H. J.) egyenesen az Iráni Iszlám Köztársaság Központi Bankjának (بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران – Bánk Márkázi-je Dzsomhori-je Eszlámi-je Irán) küldik majd meg az izraeli Bánk Leumiban nyitott számlájuk számát, azok nagyot tévednek, mert a zsidók ezúttal is furfangosabb módját agyalták ki a pénzbehajtásnak. Ezúttal is másokat bíznak meg a behajtással, akárcsak a Szaddám Huszejn Irakja elleni háború, vagy az éppen most szított Irán-ellenes hadjárat esetében.
Zoom
A Pálmáh zsidó terrorszervezet fegyveresei őrzik az elűzésükre várakozó palesztinokat Rámlá városában, 1948 júliusában (fotó: Pálmáh Archívum)
Donald Trump amerikai elnök - elsősorban a háborús bűnös Binjamin Netanjáhu izraeli kormányfő ráhatására - Washington részéről egyoldalúan fölrúgta a nagyhatalmak és Irán közt létrejött, a perzsa állam nukleáris fejlesztéseit ellenőrzés alatt tartó egyezményt, majd a zsarolás szándékával elkezdte az Irán elleni gazdasági szankciók életbeléptetését. A nukleáris egyezmény életben tartását szorgalmazó vezető Európai Uniós országok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország az Iránnal folytatandó kereskedelmi kapcsolatok folytatása, illetve az Izrael-csicska Trump Irán-ellenes szankcióinak megkerülése érdekében 2019. január 31-én, Párizsban aláírták a Kereskedelmi Tevékenység Támogatásának Eszköze (angol rövidítése: Instex) nevű egyezményt, amely lehetővé tenné a pénzátutalásokat Teheránnak az iráni áruk ellenértékeként, illetve a perzsák vásárolta árukért az európai országoknak fizetendő pénzek továbbítását.
Zoom
Elűzött palesztinok vándorúton, 1948-ban – Az ő sorsukért ki fizet kárpótlást? (fotó: nakba-public-domain)
A vezető EU-országok által létrehozott Instex mintegy két héttel ezelőtt már a gyakorlatban is megkezdte működését, s lassan-lassan beindult a kétoldalú kereskedelmi tevékenység az európai országok és Irán között. Csakhogy a múltban Izraelben terrorcselekmények halálos vagy sebesült áldozatává vált izraeli és amerikai állampolgárok hozzátartozói, illetve az őket képviselő szervezetek most jogi keresetet indítottak annak érdekében, hogy az európaiak által Iránnak utalandó pénzösszegek egyáltalán ne jussanak el az Instex nevű szervezethez, hanem azokat eleve foglalják le, és utalják át terrortámadások sebesültjei, illetve halálos áldozatai hozzátartozóinak bankszámlájára.
Zoom
Gyermekeiket temető palesztinok a Gázai övezetben, 2014-ben (fotó: Hoszám Szálem)
Niccáná Dársán Leitner izraeli és Charles Mayer francia ügyvéd, illetve az izraeli Surát Há-Dín (a Törvény Szigora – שורת הדין) nevű szervezet által képviselt izraeliek és amerikaiak egy párizsi bíróságon már a mai nap folyamán be is nyújtják az első, precedens értékűnek szánt kereseteket. A perzsák pénzét lecsapolni szándékozó, s a korábbi amerikai bírósági határozatokat példaként tekintve, személyenként több száz millió dolláros kártérítést követelő izraeliek és amerikaiak keresetüket azzal támasztják alá, hogy az Irán által támogatott terrorszervetek, mint például a Hamász és az Iszlám Dzsihád által elkövetett cselekményeinek áldozataivá váltak ők, vagy a hozzátartozóik Izraelben, illetve a megszállt területeken.
Zoom
Niccáná Dársán Leitner, a Törvény Szigora nevű (zsidó) emberjogi szervezet alapító elnöke (fotó: Reuven Castro)
A perzsákkal, arabokkal együtt mi is föltesszük a kérdést: hol, mikor és miből írják majd le, vonják le, például az otthonaikból, szülőföldjükről 1948-49-ben a zsidók által fegyveres fenyegetéssel elűzött, illetve legyilkolt több mint egymillió palesztin hozzátartozóinak járó kárpótlást? Ki fizet kárpótlást a föld felszínéről eltüntetett vagy zsidókkal betelepített közel ezer palesztinai városért, faluért, vagy a Jichák Rabin parancsára és katonáinak kivitelezésével Lod és Rámlá városából, valamint a környező falvakból elűzött, s a közel 40 fokos hőségben gyalogosan útnak indított 50-60 ezer polgári személy hozzátartozóinak? Ki és miből kárpótolja a dél-libanoni Kána településen a polgári menekültek körében egy évtizeden belül kétszer is végrehajtott tömeggyilkosság áldozatainak vagy az elmúlt években a Gázai övezetben meggyilkolt több ezer gyermek hozzátartozóit?
Hering J. – Kuruc.info