Péntek estétől szombat reggelig több mint 160 rakétát lőttek a Gázai övezet katonai szervezetei Izrael felé, Jeruzsálem egyhetes hadműveletre készül - jelentette szombat reggel a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Zoom
Éjjel is folytatódtak a faji alapon létrehozott és működtetett zsidó állam elleni rakétatámadások, de a Vaskupola légvédelmi rendszer a katonai szóvivő szerint kilencvenöt százalékos hatékonysággal működik, sikeresen befogta az izraeli lakott területekre irányzott lövedékeket. A 160-ból mintegy harminc palesztin rakéta a Gázai övezetben ért földet - ebből is látható, hogy milyen "komoly" tűzerővel kell megbirkózni az IÁ-nak (értsd ezúttal: Izrael Állam - a szerk.).
A péntek délután bejelentett Hajnalhasadás hadműveletben Izrael az Iszlám Dzsihád szervezet több tucat gázai célpontját lőtte, köztük legkevesebb hat fegyverkészítő műhelyt, két fegyverraktárt, hat megfigyelő állomást és öt rakétakilövő helyet.
Ciszjordániában letartóztatták az Iszlám Dzsihád mintegy 20 aktivistáját, köztük az ismert Nadzsah Kabaibát, akit korábban már fogva tartottak izraeli börtönben. Az őrizetbe vételek során izraeli állítás szerint nem történtek sebesülések.
"Ha szükséges, akkor nem Dzsabari lesz az utolsó célpont" - fenyegetőzött a zsidó hadvezetés, a harcokat péntek délután elindító célzott légicsapásra utalva, amelyben kivégezték Tajszir Dzsabarit, az Iszlám Dzsihád szervezet egyik legfontosabb katonai parancsnokát. Az izraeli támadásokban a Gázai övezetben eddig legkevesebb tíz ember vesztette életét, köztük 2-3 civil - egyikük egy 5 éves kislány volt, - s legkevesebb 80-an megsebesültek.
Zoom
Az ötéves Alaa Qadoum a zsidó légicsapás egyik első áldozata. Jöhet a repüléstilalmi övezet követelése, EU-tagság felajánlása, nyugati fegyverszállítmány, Izrael-ellenes szankciók bevezetése, zsidó sportolók és művészek diszkriminálása, palesztin zászlós nicknevek és Facebook-profilképek? Ja, az másik sztori volt... (Kép: Twitter)
Az izraeli légicsapásokban megölték Abdullah Kadomot, az Iszlám Dzsihád páncélelhárító rendszerének vezetőjét is. "Ők ketten (Dzsabarival) álltak a támadásos fenyegetések mögött a Gázai övezetben" - állította az izraeli hadsereg.
Az övezetet irányító Hamász szervezet mindeddig nem avatkozott be a harcokba, nem indított rakétákat. A lap korábbi értesülései szerint Tel-Aviv (Shiri Zsuzsa szerint Jeruzsálem - a szerk.) egyiptomi közvetítéssel megpróbálja megakadályozni a Hamász részvételét.
Viszont két másik szervezet csatlakozott az Iszlám Dzsihádhoz: az övezet harmadik legnagyobb tömörülése, az Ellenállási Bizottságok, amelyet a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején, a kétezres évek elején hoztak létre a Hamász, a Fatah és az Iszlám Dzsihád korábbi tagjai, valamint a Fatah párt gázai fegyveres alakulata, a Suhada al-Aksza.
Egyhetes népirtásra készülnek, megtiltották a fürdőzést
Az izraeli haderők bejelentették, hogy egyelőre nem folynak tárgyalások az Iszlám Dzsiháddal a harcok beszüntetéséről. "Egyhetes akcióra készülünk" - hangsúlyozta a hadsereg szóvivője. "Ezt határozta meg számunkra a politikai vezetés és a vezérkari főnök" - tette hozzá.
Izraelben gázai rakétatámadásoktól tartva megtiltották a fürdőzést a földközi-tengeri partoknál, s rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be elsősorban a Gázai övezethez közeli térségben. Az övezet közvetlen szomszédságában az óvóhelyeken töltötték a péntekről szombatra virradó éjszakát az izraeliek.
A zsidó ellenzéki pártok támogatásukról biztosították a kormányt és a hadsereget, az arab pártok Közös Listája viszont elítélte az izraeli vezetést a Hajnalhasadás-hadművelet megindításáért.
Az USA gyorsan ura oldalára állt
"Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát" - írta Twitter-fiókjában Tom Nides (Shiri szerint Neides - a szerk.) zsidó bankár, az Egyesült Államok izraeli nagykövete. "Kapcsolatban állunk különböző felekkel, és nyugalomra szólítunk fel minden érintettet" - tette hozzá.
"Izrael azon dolgozik, hogy megvédje magát és polgárait, és céljának elérése érdekében célzottan és határozottan fog fellépni a terroristák és a terrorizmus elkövetői ellen" - közölte Beni Ganz védelmi miniszter a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen. Ganz operatív információkat adott át a hadműveletről, valamint a Gázai övezet békéjének és stabilitásának helyreállítására tett erőfeszítésekről.
Izrael péntek délután Hajnalhasadás néven indított hadműveletet a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a szervezet több napja megtorlással fenyegetőzött, miután ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit.
Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és "különleges helyzetet" hirdetett óvatossági rendszabályokkal a helyi civil lakosság számára.
Izrael és Egyiptom 2007, a Hamász mozgalom hatalomátvétele óta tartja szigorú blokád alatt a 2,3 millió palesztin lakta övezetet, ahol a lakosság szegénységben és munkanélküliségben él.
Az izraeli hadsereg kedden lezárta a határátkelőket, így az izraeli munkavállalási engedéllyel rendelkező gázaiak ezrei rekedtek a lakóhelyükön. A határzár miatt lassult a gázai erőmű működéséhez szükséges dízel szállítása is. A létesítmény igazgatója csütörtökön figyelmeztetett, hogy üzemanyag híján leállhat az egyetlen villamoserőmű.
Izrael és a Gázai övezet fegyveres szervezetei között több háború is volt, a legutóbbi 2021 májusában. A tizenegy napos háborúban 260 palesztin - közöttük számos fegyveres -, valamint 13 izraeli, közöttük egy katona halt meg a helyi hatóságok szerint.
Frissítés: Sábeszkor sem pihentek a fegyverek
A Hajnalhasadás-hadművelet második napján, szombaton tovább folytatódott a rakétaháború Izrael és az Iszlám Dzsihád között - jelentette a helyi média szombat este.
Péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, már Tel-Avivot is célba vették, miközben az izraeli hadsereg is tovább támadta az Iszlám Dzsihád célpontjait a Gázai övezetben.
Délután egy rakéta eltalált egy szderoti házat, de a lakók az óvóhelyen voltak, és csak anyagi károk keletkeztek. A Vaskupola légvédelmi rendszer 95 százalékos sikerrel befogta az Izraelre irányzott lövedékeket, és 94 rakéta még a Gázai övezet területén ért földet.
A csak a lakott területeken becsapódni készülő lövedékek ellen üzembe lépő Vaskupola rendszer mintegy 160 sikeres ellenrakéta-kilövést rögzített. Egy ember könnyű sérülést szenvedett egy rakéta becsapódásakor egy tehenészet közelében, egy Eskol régióban található kibucban. Két katonát, akik egy fel nem robbant gránátot próbáltak hatástalanítani, könnyebben megsebesítettek a repeszek.
A Gázai övezetben eddig 15 lakos vesztette életét, és több mint 125-en megsebesültek az izraeli támadásokban a Maárív című lap értesülése szerint. Izrael szombaton újabb légicsapásokkal célozta meg az Iszlám Dzsihád fegyvereseit és fegyverraktárait, amelyeket lakott területeken rejtettek el.
"A Hamász bölcsen döntött"
Az övezetet irányító Hamász továbbra sem vesz részt a harcokban. "Ez az Iszlám Dzsihád elleni hadművelet, világos, hogy az Iszlám Dzsihádra összpontosítunk. A Hamász sosem volt része a képnek" - mondta a 12-es kereskedelmi TV híradásában Nimrod Aloni tábornok, a Gázai Hadosztály parancsnoka. "A Hamász is bölcsen döntött úgy, hogy nem keveredik bele" - tette hozzá.
Egyiptom bejelentette, hogy intenzív tárgyalásokat folytat a nyugalom helyreállítása érdekében. A helyzet további eszkalációja nagyban függ attól, hogy a Hamász csatlakozik-e a harcoló Iszlám Dzsihádhoz.
Jaír Lapid miniszterelnök az izraeli hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán szombat este megbeszélést tartott a katonai vezetőkkel a péntek este kezdett Hajnalhasadás-hadművelet eddigi fejleményeiről - közölte hivatala.
Előzőleg, délután a kormányfő az ország déli hatóságainak vezetőivel beszélt. Tájékoztatta őket a Hajnalhasadás-hadművelet helyzetéről, és hangsúlyozta, hogy a lakosságnak be kell tartani a polgári védelem utasításait, melyek életeket mentenek.
A hatóságok vezetői támogatásukról biztosították a hadművelet céljairól, és elmondták, hogy a környék lakói erősek, és a harcok folytatását szeretnék a biztonság helyreállításáig.
(MTI nyomán)