Az izraeli hadsereg közölte, hogy tíz napra őrizetbe vettek egy izraeli katonát, aki rátámadt egy palesztin aktivistára, miközben az éppen interjút adott egy amerikai újságírónak.
A katonát emellett felfüggesztik az aktív harci szolgálatból - tette hozzá a hadsereg közleménye.
A The New Yorker című amerikai közéleti-politikai magazin munkatársa, Lawrence Wright felvételt készített az incidensről, amelyet nyilvánosságra hozott a Twitteren. A videóban az látható, hogy a katona a kabátjánál és a nyakánál fogva megragadja, majd a földre löki és megrúgja Issza Amrót, és az erőszaknak csak egy katonatársa közbelépése vetett véget.
"Sohasem támadtak meg előttem egy interjúalanyt, egészen a mai napig, amikor egy izraeli katona pontosan ezt tette, félbeszakítva az interjúmat" - írta Wright a megszállt Ciszjordániában, palesztin területen található Hebronban történt incidensről.
Az izraeli hadsereg közleménye szerint viszont az esemény azzal kezdődött, hogy az egyenruhás katona, aki egy fegyveres őrhelyen állt őrt, megkérte a helyszínhez közeledő palesztint: lépjen távolabb. "A palesztin válaszul felvételt készített, és pocskondiázni kezdte a katonát. Ezt szóbeli, majd fizikai összetűzés követte, amelynek során a katona megütötte a palesztint" - áll az izraeli fegyveres erők közleményében. Hozzátették: a felvétel szerint a katona nem az elvártnak megfelelően viselkedett, és nem követte a rá vonatkozó magatartási előírásokat.
Wright azonban a Twitteren azt írta, hogy az izraeli hadsereg félremagyarázta az incidenst. Az újságíró szerint a katona kezdte az egészet, és Amro nem szidalmazta őt, csak arra kérte, hogy hívja a parancsnokát.
"Semmi sem indokolta az erőszakos támadást, amely ezt követte" - húzta alá az amerikai újságíró.
(MTI)