Simon Peresz izraeli államfő, aki annak idején nem csupán Lengyelország, Manhattan és Magyarország, de Románia felvásárlásával is eldicsekedett, augusztus 12-én Bukarestbe érkezett. A mindig az erősekhez dörgölőző román politikai elit ájult tisztelettel hódolt előtte.
Basescu román elnök újságírók előtt kijelentette: országa lojális partnere lesz Izraelnek és a NATO-nak abban az esetben, ha Iránnal kenyértörésre kerülne sor. Mindamellett hozzátette azt is, hogy reméli, a konfliktus diplomáciai úton, illetve a szankciók alkalmazása révén megoldható lesz.
"Abban reménykedünk, hogy a Biztonsági Tanács legutóbbi szankciói nyomán megfelelő döntések születnek Teheránban, és nem ássák tovább az amerikai katonák sírját, hanem ehelyett megkezdődnek az áttekinthető, világos menetrend szerint zajló tárgyalások " - mondta Traian Basescu román elnök a Simon Peresz izraeli államfő fogadására rendezett ünnepségen. Peresz kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Romániába.
A két államfő csütörtökön egy órán keresztül tárgyalt a legkülönbözőbb politikai kérdésekről, így természetesen Iránról is. Basescu később újságírók előtt kijelentette: amennyiben háború törne ki, "Románia lojális partnere lesz a NATO-nak és Izraelnek”. A román államfő támogatásáról biztosította a Biztonsági Tanács, valamint az USA és az Európai Unió Irán elleni szankcióit.
Érdemes megemlíteni, hogy 1948, vagyis Izrael megalakulása óta a zsidó állam első embere még sohasem tett hivatalos látogatást Romániában. Peresz megköszönte a románoknak, hogy a kommunista rezsim idején 400 ezer romániai zsidónak tették lehetővé a kivándorlást Izraelbe.
Az izraeli államfő bukaresti tartózkodása alatt ellátogat egy zsinagógába, ahol is részt vesz annak a hat izraeli katonának az emlékére rendezett gyászszertartáson, akik néhány héttel ezelőtt egy hadgyakorlat során helikopter balesetben vesztették életüket. Peresz megköszönte Basescunak a tragédia kivizsgálása érdekében tett személyes erőfeszítéseit. A pénteki nap fénypontja pedig az lesz, hogy Simon Peresz látogatást tesz a Bukaresti Holokauszt Emlékközpontban.
A történelmi tapasztalatok szerint minden erősnek és hatalmasnak látszó nagyhatalom maga mögött tudhatja Románia támogatását. Ha azonban fordul a kocka, és az erősek már nem lesznek erősek többé, a románok lesznek az elsők, akik cserben hagyják korábbi szövetségesüket.
Perge Ottó (Haaretz nyomán)