Magyarországi zsidó szervezetek és szövetségek "felszólították" a kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a Nemzeti alaptantervet. Mellőzzék abból Nyirő Józsefet, Sinka Istvánt, Szabó Dezsőt és Wass Albertet, mert a vakoló zsidók szerint antiszemiták voltak.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatukban kijelentették, a négy író "a gyűlölet, az antiszemitizmus mételyét" terjesztette és terjeszti ma is, ezért "nem fogadható el, hogy a magyar ifjúság oktatásának szerves részét képezzék".
Mint dühtől remegve írták, Nyirő József a több százezer magyar áldozatot követelő "Szálasi-féle puccs utáni rémuralom" támogatója volt, a legutolsó pillanatig kitartott a nyilaskormány mellett, "még Sopronban is kamatoztatta tehetségét a Szálasi vezette gyilkos hordák támogatására, miközben azok további mérhetetlen szenvedést okoztak az országnak".
A szabadkőműves zsidó szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy "egy ilyen, a gyilkosokat a legvégsőkig támogató személy" újratemetésének megszervezésében a magyar országgyűlés részt vett, "így ezzel a kvázi állami dísztemetéssel példaképül próbálták őt állítani az egész magyar nemzet elé".
"Wass Albert élete végéig büszkén vallotta magát antiszemitának", háborús bűnösként ítélték el, ítélete pedig mind a mai napig érvényben van - fröcsögték.
Sinka István "feltűnően durva, zsidóellenes verseivel tüzelte fel az egyszerű emberek indulatait az üldözöttekkel szemben", Szabó Dezső műveiben pedig újra és újra felbukkan a zsidóság elleni uszítás, továbbá szellemi megalapozója volt annak a közhangulatnak, amely a zsidótörvények elfogadtatásához vezetett - uszítottak a kiválasztottak.
A közleményt író zsidók még abba is belekötöttek, hogy Imre Kertész, az egyetlen "magyar" irodalmi Nobel-díjas műveit nem a magyar irodalmi részben tárgyalja a Nemzeti alaptanterv, hanem egy különálló pontban, amely az irodalmi díjakról szól, "ily módon kivetve őt a magyar irodalomtörténetből".
A közleményt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Élet Menete Alapítvány, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyarországi Cionista Szövetség, a Nácizmus Üldözöttjeinek Bizottsága és a B'nai B'rith Budapest Páholy jegyzi.
(MTI nyomán)