Bezár!
2020. június 7., vasárnap, Róbert, Arianna, Kocsárd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:52 Négyszáz betolakodót ölel ideiglenesen a keblére Málta, de utána továbbadnák őket simogatásra07:29 Olajkitermelés-csökkentésben állapodtak meg az OPEC+ videóértekezletén06:53 Büntetőeljárás indítását szorgalmazzák Aján Tamás ellen23:51 Fulani faluban mészároltak egyenruhások Maliban23:25 A Mi Hazánk miatt akarta lemondani a megemlékezést Mirkóczki, de igencsak alászaladt23:14 Durva Izrael-gúnyrajzzal jelentkezett a Népszava karikaturistája22:45 Vonatbaleset Németországban: sínekre dőlt, égő fának hajtott a szerelvény, 150 utast kellett evakuálni22:20 CIszjordánia annektálása ellen tüntettek Tel-Avivban21:52 Szegény, zárkózott Lakatos Csaba szerelmi fájdalmában agyonverte élettársát21:37 Pedofilhálózatra csapott le a német rendőrség - a főbűnöst már kétszer elítélték korábban gyermekpornográfia birtoklásáért21:18 Fél évvel később lépnek hatályba a drónrendeletek20:57 Kormányellenes tüntetők csaptak össze a Hezbollah híveivel Bejrútban20:42 Gaudi: Mikor kerülhet vissza a törökbecsei turulos szabadságszobor Délvidéken a méltó helyére?20:34 George Floyd-simogatást tartottak és a "rendőri rasszizmust" szidták világszerte20:13 Óvatosan kinyithattak a múzeumok Madridban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Cseh államfőjelölt: "A hamászos terroristákkal nem tárgyalni kell, hanem harcolni ellenük"

Reklám

Prágai elemzők szerint a cseh-izraeli kapcsolatok múltja és jelene fényében nem lehet meglepőnek tekinteni, hogy Csehország csütörtökön az ENSZ-ben nem szavazta meg a Palesztina státusát magasabb szintre emelő határozatot. A cseh külügyminisztérium nyilvánosan előre jelezte Prága ezen álláspontját.
Karel Schwarzenberg, a szép nevű cseh külügyminiszter szerint az ENSZ Közgyűlésének csütörtöki döntése - amelyben elismerték Palesztinát "nem tag megfigyelő államként" - elodázhatja a közel-keleti békefolyamat felújítását. A hivatalos cseh álláspont az, hogy a közös célt, amely Izrael és egy független, demokratikus, életképes Palesztina békés egymás melletti létezése, "csak közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások és kiegyezés útján lehet elérni".
Az egykori Csehszlovákia már a kezdetekkor, az 1948-as arab-izraeli háborúban egyértelműen Izrael oldalára állt, amikor az ENSZ-fegyverembargót megszegve fegyvereket - köztük 80 repülőgépet - küldött a zsidó államnak, és vállalta izraeli vadászpilóták kiképzését. A cseh jobbközép kormány Izrael-párti álláspontját lehet a cseh kommunista rendszerrel való szembehelyezkedésként is értelmezni; a prágai kommunista vezetés ugyanis megszakította a viszonyt Izraellel az 1967-es hatnapos háború után, és később is támogatta a Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ). A legmagasabb állami kitüntetésben részesítették Jasszer Arafatot, a PFSZ vezetőjét.
Ami Csehország és Izrael mai viszonyát illeti, azt jól jellemzik a májusi prágai közös kormányülés és miniszterelnöki találkozó után elhangzottak.
"Elutasítunk minden olyan kísérletet, amellyel jogilag megkérdőjelezik Izrael állam létét..." - jelentette ki Petr Necas cseh miniszterelnök, miután tárgyalásokat folytatott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, aki hét minisztere kíséretében látogatott a cseh fővárosba. Prágának meggyőződése, hogy Izraelnek joga van védekezni a terrorizmus ellen. Izrael hosszú távra tekintve is stabil és demokratikus állam - hazudta a cseh kormányfő.
"Úgy vélem, hogy Izraelnek Európában nincs jobb barátja a Cseh Köztársaságnál..." - jelentette ki Necas szavaira reagálva Netanjahu.
Mindkét politikus akkor azt hangsúlyozta újságírók előtt, hogy Csehország és Izrael kapcsolatai széleskörűek és stabilak, s mindkét fél mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a jövőben is így legyen.
Izrael-barát nyilatkozatot tett pénteken Milos Zeman volt szociáldemokrata kormányfő, a januári államfőválasztás egyik esélyese. Zeman újságíróknak azt mondta: nagyon aggasztja a Hamász palesztin radikális mozgalom tevékenysége. A Hamászt terrorista szervezetnek tartja, s szerinte "a terroristákkal nem tárgyalni kell, hanem harcolni ellenük".
(MTI)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready