Mára több millióval csökkent a keresztények száma, megugrott a bevándorlók aránya és visszaesett a házasságban élő párok száma Nagy-Britanniában.

Dél-londoni banda
Az Angliában és Walesben élők 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Nagy-Britannián kívül született, míg 2001-ben ez az arány 9 százalék volt. A 2011-es cenzus szerint a bevándorlók fele az elmúlt évtizedben érkezett az országba - derült ki a 2011-es népszámlálás adataiból.
A kereszténység továbbra is a legelterjedtebb vallás, habár követőinek száma 4 millióval 33,2 millió főre csökkent. Ez a lakosság 59 százalékát jelenti, szemben a 2001-ben regisztrált 72 százalékkal: ha a zsugorodási ütem folytatódik, négy éven belül a keresztény hívők a teljes népesség felét sem teszik ki.
Tizennégy millió ember, vagyis a lakosság nagyjából egynegyede vallotta magát teljesen vallástalannak: ez jelentős növekedést jelent a korábbi 15 százalékhoz képest. A külföldön születettek közül a legtöbben Indiát, Lengyelországot és Pakisztánt nevezték meg szülőföldjükként. 2001-ben Lengyelország még nem volt az Európai Unió tagja, és mindössze 58 ezer lengyel élt Nagy-Britanniában. Egy évtizeddel később azonban a lengyelek száma majdnem megtízszereződött, elérve az 579 ezer főt.

Őrségváltás után...
A népszámlálási adatok szerint az Angliában és Walesben élők 86 százaléka vallotta magát fehérnek, szemben a 2001-es 91,3 százalékkal. London az ország etnikailag legsokfélébb területe: a főváros 8,2 milliós lakosságának valamivel kevesebb, mint a fele - 45,8 százaléka - vallotta magát "fehér bőrű britnek". A helyi lakosok több mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy külföldön született.
Angliában és Walesben a házaspárok aránya tavaly 47 százalékon állt, szemben az egy évtizeddel korábbi 51 százalékkal. A 26 millió háztartást felölelő adatokat a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal tette közzé. Anglia és Wales összlakossága 56 millió fő. Az Észak-Írországra és Skóciára vonatkozó adatokat külön hozzák nyilvánosságra.
(MTI nyomán)