Miközben az Élősködők Menetének zsidó és zsidóimádó résztvevői a „rasszizmus” elleni fellépésről szónokoltak, ismételten lelepleződött a hazájukban uralkodó intézményesített apartheid. Rafi Peretz tábornok, az izraeli hadsereg vezető rabbija ugyanis egy nemrég napvilágot látott könyvben arról értekezik, hogy az Izraelben élő nem zsidóknak nem lehetnek azonos jogai a zsidókkal.

Rafi Peretz
Rafi Peretz szerint a Tóra elveivel ellentétes cselekedet lenne, ha Izraelben azonos jogokat biztosítanának a zsidóknak és a nem zsidóknak. Márpedig a kormány sem tehet olyan intézkedést, amely nincs összhangban a Tóra tanításaival – fejtegeti az izraeli hadsereg vezető rabbija a Laws of the Mezuzah (A Mezuza törvényei) című könyvben, amelyet az izraeli hadsereg rabbinátusa adott ki.
Ezt „toleráns” és „humanista” szellemiségű könyvet széltében-hosszában osztogatják az izraeli katonai bázisokon. (Remélhetőleg az elviselhetetlen mértékű magyarországi rasszizmus elől Izraelbe menekült Dániel Péternek is jut majd belőle.) A szerzők (Alexander Rones, Dov Berkovich és Hananiah Shafran) amellett érvelnek, hogy az ajtófélfára szerelt, gyakran díszes tokba helyezett, pergamenlapra írt imádságot, a mezuzát helyezzék el az izraeli katonai bázisokon is. Az izraeli hadsereg támaszpontjain nem zsidók is tartózkodnak ugyan, ami azonban nem lehet ok a mezuzák kihelyezésének megtagadására – olvasható a könyvben. A három „toleráns” és „humanista” zsidó arra is rámutat, hogy mivel Izrael népe „általánosságban” zsidó, ezért a kormányzat tulajdonában álló vagyontárgyakra vonatkozóan az állam nem zsidó polgárainak semmiféle igényük és követelésük nem lehet.
Perge Ottó - Press TV