Hatalmas felháborodást keltettek azok a szórólapok, melyeket állítólag maszkos, egyenruhás emberek terjesztettek a kelet-ukrajnai Donyeckben. A lapokon az áll, hogy minden 16 év feletti zsidónak regisztrálnia kell magát, és be kell számolnia vagyonáról. A szórólapok valódiságában ugyanakkor még a helyi zsidó közösség is kételkedik, esetleges provokációnak tartva a dolgot. A lapon a helyi szeparatistavezér aláírása szerepel, aki azt mondja: ő nem írt alá semmi ilyesmit.

Az esetről beszámoló thinkprogress.org szerint az ismeretlen maszkosok egyenruháján az orosz zászló szerepelt. Az aktivisták állítólag antiszemita pamfleteket is osztogattak a helyi zsinagóga környékén. A helyi zsidó közösség azt közölte: támogatják Ukrajna új vezetését, és nehéz megmondani, hogy a szórólapok tartalma valós-e, vagy provokációról van szó.
A szórólapokon a helyi szeparatisták vezetőjének, Denisz Pusilinnek a neve szerepel, és nagyon hasonlít egy hivatalos dokumentumhoz. Pusilin ugyanakkor tagadja, hogy aláírt volna bármi ilyesmit, és provokációnak tartja a lapot – legalábbis ezt nyilatkozta a thedailybeast.com oldalnak.
Amerikai és izraeli jelentések szerint "nagy az aggodalom, hogy az oroszbarát erők zsidóüldözésbe kezdenek Kelet-Ukrajnában". John Kohn-Kerry amerikai külügyminiszter állítólag Genfben elítélte a szórólapokat, mondván: a mai világban egy ilyen dolog "több mint tolerálható, és groteszk".
(HVG nyomán)